Post entry

PetroGrand kan vara ett bra val

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

PetroGrand kan vara ett bra val inom oljesektorn

Jag har tidigare läst bloggar som handlar om oljeföretaget Petrogrand och skrivit lite grand om företaget på Placera.nu. Om man tittar på Aktien så har den legat och harvat på 11 kronors nivån ganska länge. Företaget hette tidigare Malka oil och har varit ca 20 gånger så högt värderade som idag. Men då hade man ca 95 miljoner fat bevisade resurser och pågående oljeutvinning och löfte på att öka till 4000 fat per dag. Kursinformationen kommer från Stockwatch och borde vara justerad med avseende på omvända splittar och liknande.

De bytte namn och den nya företagsledningen sålde alla oljeresurser för 820 miljoner kr. Sedan köpte man in två licenser i Tomskregionen som nu i vinter skall utvinnas med borrningar påbörjade i februari. De skall innehålla 700 miljoner fat C3 resurser vilket inte innebär att de är bevisade eller sannolika,Man brukar i praktiken hitta en tredjedel av vad som anges i C3. Det innebär att om vi har tillräckligt många säg 100 likadana bolag så hittar en tredjedel av företagen de 700 miljoner fat som anges. Eller 233 miljoner i genomsnitt. Med de skatter och kostnader som oljeutvinning innebär så får företaget ca 12 dollar per fat. Det innebär att om man utvinner allting under en 20 årsperiod med ett pe-tal på 7.5 får man en värdering på 7.3 miljarder (börsvärde).

En möjlighet idag är väl att kunna fiska upp aktien för ca 10 kronor och då har man en förväntad 18 dubbling av kursen. Vid 10 kronorsnivån så har PG ett börsvärde på 400 miljoner.Vidare så är kassan i företaget på 500 miljoner mer värt än hela företaget. Det borde ge ett visst kursstöd. Skälv har jag 4000 st aktier i företaget och har ökat lite varefter kurserna har sjunkit. Jag tror att 9 kronors nivån kan vara ett bra stöd då PG inte har handlats under det under de senaste tre åren. De har toppat vid 16 kr men har legat mellan 11-12 kr under väldigt lång tid.

Företaget har bra ägare och företagsledning och borde ha bra framtidsutsikter. Dessutom så har de större försäljningarna i aktien skett på 12 kronors nivån.Om man jämför med Blackpearl, Shelton petroleum, Lundinpetrolium, PA resoursers ,Alliance oil och Afrika oil så värkar det vara en munsbit. De skiljer sig ju naturligtvis mycket åt i de flesta avseenden men jämförelserna visar ändock entydigt på att det finns stora värden i PG. Till sist är det upp till dig som småsparare att göra dig en bedömning om företagsledningens uppgifter är trovärdiga. Och dom säger ju skälva att det naturligtvis är väldigt osäkra uppgifter.Det finns ett stort incitamentprogram med optioner till de anställda vilket tyder på att de tror på träff av olja. Om de skulle hitta 700 miljoner fat så innebär det förmodligen att de får en dax utvinning på 95.000 fat per dag. Räknar man på det med pe 7.5 blir börskursen 546 kronor mot dagens 10.55.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?