Post entry

PetroGrand! Hur felvärderat kan ett bolag bli?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Petrogrand har under senaste året byggt upp enorma värden i bolaget. Man har idag två licenser med totalt 638 miljoner fat C3 reserver. Flera insiders har ökat senaste halvåret bland annat VD Maks Grinfeld. En mer meriterad ledning, samt stor ägarstruktur är det idag svårt att hitta i ett litet bolag som Petrogrand. Du har bland stor ägarna Stena, Mohammed Al Amoudi, Metroland, varav samtliga har ökat sina innehav under senaste året. Enbart bolagets eget kapital uppgår till 641 miljoner kronor, vilket bara där är 15,93 kr aktien.

När man tittar närmare på värderna i Petrogrand idag så blir man totalt mörkrädd när man ser att aktiekursen står i 10,75 kr vilket är bortom allt sunt förnuft.

Tar man därefter en närmare titt på Petrogrands senaste oljefynd i september som ja citerar här så blir man ännu mer mörkrädd. Framför allt när man sätter de i perspektiv till Lundin Petroleums senaste oljefynd.

"Petrogrand har nöjet att meddela resultatet av tolkning av seismik som inhämtats under den gångna vintern, omtolkning av gammal seismik samt analys av gamla borrhål. Bedömningen är att de uppskattade C3 resurserna på Niznepaninskylicensområde har ökat från de tidigare kommunicerade 8.7 miljoner ton (65 mmbbl) till 45.7 miljoner ton (343 mmbbl). Detta kommer att ligga till grund för den slutgiltiga rapporten som skall lämnas in för ansökan om uppdaterade volymer till Tomsknedra i slutet av året."

När Lundin Petroleum kom med sin uppdatering om träff på olja i fredags den 30e september så ökar värdet på Lundin Petroleum med cirka 8 miljader kronor. Då skall man ha i åtanke att Lundins fält ligger ute till havs vilket gör samtliga kostander flertalet dyrare en för Petrogrand. Man skall även ha i åtanke att Lundins olja ligger ca 5 till 8 år fram i tiden, hos Petrogrand ligger oljan något år fram innan den ser dags ljuset.

Visserligen innehar Petrogrand C3 reserver, sannolikheten att Petrogrand inte kommer att finna olja är minimal. Licensomtrådet Niznepaninsky ligger i rysslands mest oljerika område. Grannfältet till Niznepaninsky, Samoltor är ett av världens största oljefält.

Vi kommer till vintern / våren få veta om Petrogrand efter provborrningar får träff på olja skulle provborrningarn visa träff så talar vi värden på upp mot 5 miljader kronor, enbart på licensen Niznepaninsky.

Petrogrand har även halverat sitt borr program på Niznepaninsky från de tänkta 4 st provborrningarna till 2 st provborrningar. Detta säger mig att man efter den genomförda seismiken på 8 månader samt undersökningarna av gamla borrhålen blivit mycket säker på att man kommer finna träff på olja.

Vad som även talar sitt tydliga språk på att vi har med betydande värden att göra är att PetroGrand sålt 5% av bolaget som äger licensen Nizhnepaninsky. Citerar från PM nedan.

"Strategisk partnerskap I samband med den stora satsningen och de möjligheter vi ser i Tomskregionen har vi ingått ett strategiskt avtal med ett ryskt investmentbolag som vi genom tidigare samarbeten har goda erfarenheter av, om en försäljning om 5% av vårtdotterbolag Petrogrand Exploration and Production som äger Nizhnepaninsky-licensen."

På allt detta innehar Petrogrand ytterligare en licens som heter Muromsky-2 på denna så har man idag 295 miljoner fat C3 reserver.

Skulle man värdera C3 reserver till 0,7 dollar fatet vilket man gör med ryska oljebolag på London börsen så har vi följande värden enbart på licenserna och de egna kapitalet.

Totalt innehar Petrogrand 638 miljoner C3 reserver på licenserna Nizhnepaninsky och Muromsky-2.

638 * 0,7 dollar fatet= 446,6 musd = 3036 MSEK

Därefter tillkommer eget kapital på 641 msek.

Totala värden idag ligger lågt räknat på 3677 msek.

Aktiekursen borde alltså stå i minst 90 till 95 kr.

Skulle bolaget få träff på olja under vintern/våren så talar vi 150 till 200 kr aktien i ett minimum. Detta gör enligt mig Petrogrand till börsens i särklass mest felvärderade bolag med dagens aktiekurs på 10,75 kr.

Sist men inte minst bör nämnas att räntan på Petogrands kassa idag täcker driftkostnaden för hela bolaget med så god marginal att man gjorde en vinst för årets 6 första månader på 14,3 msek efter skatt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?