Post entry

Petrogrand - Har vi "netpay" utan att vi vet om det?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Petrogrand har som de flesta säkert inte kunnat undgå varit en aktie som de flesta talat om. Följer man de större forumen så har alla en åsikt och det finns tydligt två läger, ett som tror på bolaget och dess prestationer och en som är mer åt "Ryssland är alltid ryssland". Jag är ärlig och säger att jag tillhör den första gruppen!

Om ni har följt mina tidigare analyser, så kan ni se att jag har gått igenom borrningsprocessen och de uttalade som man har gjort från bolaget.

Ikväll har jag återigen gått igenom materialen och sett på det ur olika perspektiv för att se om det kan ha varit någonting jag har missat, och ikväll tror jag att jag satte det sista!

Kritiken som har varit riktad mot Petrogrand har från den andra sidan varit att informationen om att oljebolag redovisar payzone och netpays, för annars är det samma sak som att bolagen gjort en torrborrning.

Jag valde att undersöka detta tydligare och fann nedanstående definition över det amerikanska begreppet Payzone:

"Payzone is a term used in the oil and gas industry. It refers to the rock in which oil and gas are found in exploitable quantities."

För begreppet Net payhar faktiskt Petrogrand själva en definition:

"Net pay - Den del av ett underjordiskt oljeförande lager vilken producerar olja. Anges ofta i meter."

Många hävdar att Petrogrand undviker att diskutera just mot marknaden, eftersom dem på den andra sidan vill få marknaden att tro att vi har torrborrning på samtliga brunnar.

Jag hävdar att så är inte fallet, utan en del av informationen finns faktiskt där. Det krävs dock att läsaren använder en lupp, för jag tror att man vill vara ärlig mot marknaden men samtidigt inte skrika ut: Vi har hittat olja, förstå! , av flera anledningar som jag även tar upp i senaste analysen av rent taktiska skäl.

Så hur kommer jag fram till detta?
Om man ser tillbaka på materialen som presenteras så går vi igenom dem steg för steg, med hänvisning för att ni som läsare ska kunna följa mina argument.

Från den andra borruppdateringen, den 23e maj kunde man informera marknaden om att man testat 5 nivåer och en av nivåerna, Jura-6 kunde bestå av en 10 meter tjock sandstendsreservoar.

Den som följt Petrogrand sedan Maks Grinfeld tog över som VD för Petrogrand vet att han aldrig överdriver sina resultat, utan hellre tar i underkant för att överraska marknaden positivt.

När den tredje borruppdateringenkom, även den som satte igång det riktiga spekulerandet om torrborrningen från den andra sidan kunde man åtminstoende konstatera att testningen bevisat tre intressanta nivåer: Jura-1, Bazhenov och den tidigare nivån Jura-6.

Dock formulerades detta PM så pass formellt att marknaden var snabba att dömma ut det och kaos utbröt på marknaden och aktien föll.

Precis innan stängning gick styrelseordförande Sven-Erik Zachrisson ut i mediaför att rädda situationen om att man helt enkelt varit för formell för marknaden tolkade inte informationen som Petrogrand hade tänkt sig:

"Jag tycker inte marknaden gör rätt tolkning utan vi jobbar enligt vårt program. Det finns väl ingenting i det här materialet som motiverar det kursfallet."

Innan öppningen den 18e juni gick Maks Grinfeld ut med ett förtydligande av den senaste borruppdateringen. I detta meddelande förtydligar han att man i brunn N-232 har oljeförande zoner, som tidigare kallades enbart intressanta zoner som var Jura-1, Jura-6 samt Bazhenov.

Fast vänta nu...!!!
Definitionen av net pay var att en del av ett oljeförande lager vilken producerar olja och anses ofta i meter.

Om Net pay är oljeförande lager så blir det samma sak som att Payzone är oljeförande zoner, vilket Petrogrand idag faktiskt konstaterat och än så länge är 3 i brunn N-232.

Ser man till den amerikanska definitionen överensstämmer samma logiska förklaring mot det man faktiskt har presenterat!

Men jag vill påstå att man har faktiskt avslöjat mer än så, om man använder sin lupp!

Om man återvänder till materialet från Öhmans råvarumaterialdag presenterar Petrogrand en flaska med olja från just brunn N-232, i formationen Jura-6 på sida 11.

På flaskan står det följande:

Petrogrand
Well:
Yuzno-Nazinskaya #232
Formation: J6
Depth: 2358,5-2360,5m; 2363-2370m

Men vänta nu här...??
Definitionen av net pay är ju att det är en del av oljeförande lager vilken producerar olja och anses ofta i meter.

Ovanstående beskrivning på flaskan kan inte nå en mer direkt förklaring än att man här faktiskt beskriver Petrogrands första net pay!

Formationen Jura-6 är vår oljeförande zon, eller s.k. payzone där vi har en net pay om 2 respektive 7 meter olja!

Dock ska det belysas att det inte per automatik innebär att vi har en kommersiellt utvinningsbar olja. Men dock är det flera faktorer som faktiskt pekar på att det är faktiskt det vi har på strukturen.

I förtydligandet gick man även ut med information om att man ska genomföra en VSP, vertikal seismisk profilering av brunnen. Detta är med anledningen av: "visa oss hur strukturen är utformad, dess storlek och utbredning /.../ Detta behövs för att sedan kunna beräkna hur stor strukturen är och för en preliminär beräkning av oljereserven (C1+C2)."

Kom nu ihåg Sven-Eriks uttalande om att man enbart följer programmet. Faktum är att man i materialet från Öhmans råvarudag kan följa programmet för bland annat brunn N-232 på sida 13. Och det vi kan konstatera är att Petrogrand har jobbat mycket mer än vad man hade planerat då materialet visar att man skulle genomföra VSP i början av januari/februari 2013 vilket innebär att man ligger 6 månader före planen på denna del!

Utöver det så kan man hade man i programmen för samtliga brunnar, en vision, att uppnå produktion i början av nästa år. Då man enbart följer planen ser det ut som att Petrogrand räknar med att samtliga brunnar har kommersiell utvinningsbar olja, för ingen annan information meddelas vilket gör detta case hetare än någonsin!

Jag vidhåller min rekommendation av köp av bolaget, eftersom det har aldrig sett så ljust ut som det gör just nu. Och informationen ligger bara bakom hörnet, den finns till och med där, bara man letar extra noga!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?