Post entry

Petrogrand följer affärsplanen med Petrogrand Oil

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den svenska sommaren blomstrar för fullt och vi har nått mitten av juli. I Tomsk-Oblast regionen där Petrogrand är verksamma, ska man, trots semestertider ha arbetat i skift och varit verksamma under hela sommaren. Dock har det nu i snart 1 månads tid varit alldeles tyst i form av pressmeddelanden, vilket har gjort att spekulationerna har tagit fart och gjort många småägare nervösa.

Spekulationerna haglade för drygt 1 vecka sedan att storägarna till Petrogrand skulle ha sålt av, för att resultaten inte skulle ha varit tillfredställande. Detta gjorde att jag, personligen, tog mig in till Euroclear för att studera aktieboken, både den direktregisterade och den förvaltarregistrerade. Jag kunde väldigt fort konstatera, i samband med att Petrogrand själva la upp ägarstrukturen för de 10 största ägarna, att storägarna hade inte minskat, utan istället blivit fler!

I samband med andra Petrogrand-ägare kunde vi konstatera att det finns flertalet aktieägare som ligger precis under topp 10-listan och har kopplingar på ett eller annat vis till Petrogrand, vilket är ett gott tecken!

Sedan försäljningen av licensblock 87 och när man lämnade det sista av dåvarande Malka Oil och istället skulle börja om på nytt i Petrogrand sa Maks Grinfeld att man från och med nu inte ska enbart stå på ett ben utan två. I Malka Oil hade man enbart försökt upp nå produktion, vilket inte gick något vidare pga. den gamla ledningen. Affärsplanen (sida 4) visar att dessa två ben är förvalta och förädla ryska tillgångar och bedriva oljeproduktion genom oljebolag/oljelicenser.

Efter noggrant urval av oljelicenser så förvärvades Nizhnepaninsky, och strax därefter Muromsky-2 efter 100 granskade licenser. Dessa två licenser placerades under det ryska dotterbolaget Petrogrand Exploration. Att det hamnade under detta dotterbolag är att vid försäljning så kan man sälja dotterbolaget som innehar licenserna, för att således kvarhålla namnet Petrogrand och annan verksamhet.

Under senaste månaderna har det talats om att Petrogrand skapat ytterligare ett dotterbolag, Petrogrand Oil som ser ut att kunna vara det andra benet, och vara ett tecken på bolagets expansion av sin verksamhet. Bolaget själva har inte informerat att detta bolag existerar ännu, men när licensen Nikolsky-3 ställdes in skrev Rosnedra i en artikelatt insatsen som Petrogrand Oil hade gjort hade betalats tillbaka, eftersom auktionen inte längre skulle bli av (översätter man artikeln framkommer informationen).

Igår satte jag mig ned och försökte få tag i information kring "Petrogrand Oil" och lyckades finna det jag sökte! Petrogrand Oil är ett ryskt dotterbolag, som ligger under det ryska bolaget Petrogrand LLC (Även Petrogrand Exploration ligger under detta), varav det inte syns när man söker på de svenska bolagssidorna som bolagsverket. Jag fann informationen genom att jag använde de stora databaserna som jag har tillgång till som tidigare student på Stockholms Universitet genom databasen Orbis, som innehåller information om 93 miljoner företag världen över.

Det som jag finner intressant är att i dagens läge så står Mr Igor Glezerov som generaldirektör över det dotterbolaget. Ser man till insiderlistan så är han bolagsjurist i Petrogrand LLC. Jag tror detta kommer ändras, för bara 3 dagar innan bolaget skapades den 17e februari i år förvärvades bland annat denna person och kommer enligt mig bli nästa generaldirektör:

Alexander Y. Baranov arbetade senast på det statliga oljebolaget Rosneft. Hansansvarsområde kommer att bli upphandling samt förbereda en verksamhet innefattande köp och försäljning av råolja.

Att Petrogrand håller på att expandera och bli större än vad de flesta trott, blir mer och mer tydligt med den information som sakta men säkert presenteras från bolaget! Om man ser till de övriga personerna som anställdes samtidigt så ser man mönstret:

"Igor G. Solyarskiy har anställts som förste vice-VD för Petrogrand och kommer närmast från statliga Transneft där han varit vice-VD under de 10 senaste åren." Expert kring pipelineutvecklingen som Petrogrand kommer behöva till sina licenser "Sergey E. Chigay har senast arbetat på Gazprom Dobycha Shelf där han varit ställföreträdande chef för geologi- och prospekteringsavdelningen. Hans ansvarsområde blir utvärdering av nya projekt samt teknisk controller för den löpande verksamheten."

Expert på prospektering och kommer med största sannolikhet ha ett tätt samarbete med samarbetspartern Geogroup.

Nästa steg för Petrogrand:
För tillfället så håller man på att genomföra olika former av tester i samtliga brunnar på de två licenserna; Nizhnepaninsky och Muromsky-2.

I brunn N-232 är den första testningen klar, medan den fortgår i brunn Z-6 och brunn R-3. I N-232 har man valt att gå vidare med VSP som är en förkortning av vertikal seismisk profilering, vilket gör att man kan studera volymen och inte enbart bara djupet, vilket man får fram vid första testningen.

Om man tänker tillbaka till sin grundskolematematik så behöver man följande faktorer för att studera volymen: Bredd,höjd och längd. Därför är det omöjligt att bara, genom en brunn, beräkna volymen (C1/C2-reserver) utan vidare studier, vilket Petrogrand nu håller på med i just denna brunn. Det ska även belysas att om brunnen hade varit en Plug and Abandon ( P & A ) skulle man aldrig genomföra VSP eftersom det är kostsamt!

VSPn fungerar så att man för ned en geophone som är kopplad till en seismograf, ned i brunnen som man sänker ned längst ned i botten på brunnen. Genom att flytta denna längst olika intervall, uppåt eller nedåt samtidigt som skickar signaler som reflekterar mot geophonen så kan man i seiosmografen läsa av de exakta djupen som oljan befinner sig på.

Genom att man flyttar geophonen och platsen man skickar signalen i från får man fram volymen (C1+C2-reserver), men samtidigt ska man vara medveten om att det finns begränsningar till detta med!

Studier visar att man max kan få reflektioner 3 kilometer från brunnen där geophonen skickades ned. Vilket gör att en VSP-studie inte kan bevisa alla C1/C2-reserver på en struktur, men fortfarande en stor del. Jag kommer att visa nedanstående exempel bara för att visa hur mycket olja som kan bevisas genom en VSP-studie!

Genom att man högst kan få volymen 3 kilometer från borrhålet kan man enkelt räkna ut att en VSP kan täcka en yta (area) på max 3 kilometer (vilket ger radien x radien x Pi, eller 3 x 3 x 3,14), vilket innebär att en VSP kan täcka en yta på 28,26 kvadratkilometer.

För att göra det väldigt basic för er, så kan man ta och räkna på hur mycket olja som skulle kunna finnas under denna yta, om det skulle vara ett lager av en kubikmeter olja under hela VSP-scanningen.

För att börja enkelt så måste man gå tillbaka till grunderna. 1 kvadratmeter är samma sak som 1000 liter (räknar att olja och vatten har samma volym). 1 fat = 159 liter olja enligt Petrogrands egen definition.

1 kubikmeter olja, alltså 1000 / 159 är ca 6,289 fat olja per kubikmeter. 28,26 kvadratkilometer är samma sak som 28 260 000 kvadratmeter. Det innebär att om vi skulle ha 1 kubikmeter olja på området där VSPn är verksam (Förutsatt att varje kvadratmeter har 1 kubikmeter olja) får vi 6,289 x 28 260 000 ger det oss 177 727 140 fat olja. Dvs strax över 177 miljoner fat olja.

Den som inte inser att potentialen är otroligt stor nu när man väljer att fortsätta göra testningen i form av VSP bör byta bolag, för enligt Petrogrand själva går allt enligt planerna och VSPn på brunnen var planerat till årsslutet, men man påbörjade detta redan 6 månader före, vilket är ett mycket gott tecken också!

För varje lön som kommer så fortsätter jag att köpa Petrogrand-aktier, för det tyder på att det inom en snar framtid kommer vara slut på fyndandet på dessa nivåer. Enligt ovanstående information så kan man även se att Petrogrand borde vara klara med VSP-studien som enligt källan tar enbart 14 dagar, och det som kvarstår är analys av informationen.

Och det säger ju sig självklart med. Har man ingen information så går det fort att kommentera, ju mer information man måste bearbeta, desto längre tid tar det!

Jag vidhåller med ovanstående motivering köp av Petrogrand, och fortsätter själv att köpa!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?