Post entry

Petrogrand - botten är nådd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

VD Maks Grinfeld slutförde år 2010 i februari försäljningen av STS-Service till Gazprom Neft Vostok. STS-Service var ett produktionsbolag till Petrogrand och hade varit inblandade i juridiska tvister. Efter affären kunde man blicka framåt för bolagets framtid och man tog fram en ny affärspan.

Petrogrands affärsidé ska gå ut på att bedriva oljeproduktion genom att förvärva oljebolag och oljelicenser. Företaget ska också förvalta, förbättra och dessutom sälja oljetillgångar. Petrogrands mål är att bli Sveriges ledande oljebolag på den ryska marknaden. Hur ska detta gå till?

Petrogrand ska söka aktivt efter mindre kassaflödesgenerande målbolag som producerar olja eller i närheten av produktion. Även söka efter målbolag som behöver finansiering för sin fortsatta verksamhet och som kan förbättras genom bättre ledning. Petrogrand kommer ha sitt eget kompetenta personal hos målbolagen och utveckla bolagen så de ökar i värde. När målbolagen uppnår stabilt kassaflöde skall Petrogrand förvärva oljelicenser och skapa samarbete med andra oljebolag.

Efter den nya affärsplanen har Petrogrands organisation aktivt granskat och utvärderat många företag och licensområden. Enligt VD Maks Grinfeld har Petrograngs styrelse och personal den största kompetens som går att kombinera i ett svenskt noterat bolag som har hela sin verksamhet koncentrerad på den Ryska oljemarknaden. Med nyrekryterade ledande befattningshavare på plats i Tomsk som har utmärkt kännedom om de möjligheter som finns inom regionens oljesektor. De har ett stort kontaktnät med servicebolag i Tomsk och grannregioner vilket gör att Petrogrand kan fort ta in offerter och genomföra olika framtida arbeten samt rekrytera personal.

Petrogrand förvärvar Nizhnepaninskiy licensområde den 10 december 2010. De oljefält som finns direkt anslutning runt licensområdet är Tjkalovskoe, har en snitt produktion per brunn på 750 bbl. Kontorovitj har en snitt produktion på 150-1050 bbl på flera av sina brunnar. Maks Grinfeld säger att erfarenheterna från angränsande oljefält är goda och därför anser vi att Nizhnepaninsky erbjuder spännande möjligheter att finna olja. Vd är väldigt optimistisk också för en uppdatering på licensens C3-reserver gjordes och den visade på en kraftig ökning från 8,7 miljoner ton till 54,8 miljoner ton. Petrogrand beslutar att borra två stycken prospekteringsbrunnar på licensområdet. Det blir träff på olja i båda brunnarna dock är det icke-kommersiella flöden från båda brunnarna. Ena brunnen utför man VSP på för att kunna bestämma utbredningen av de oljeförande formationer och hur brunnen exakt är placerad i dessa. Petrogrand vill veta en optimal placering av möjliga kommande brunnar. Den andra brunnen har ett fodringsrör gått sönder i men om man lyckas borra genom den, planerar man utföra fracking för att kunna bevisa kommersiella flöden i denna reservoar.

Den 14 april 2011 har Petrogrand erhållit rättigheten att under 5 år genomföra geologiska undersökningar på licensområdet Muromskij-2. Efter provborrningar och när oljereserven är bekräftad kommer Petrogrand att ansöka om en 20 år lång oljeproduktionslicens. Petrogrand belutar att en prospekteringsbrunn kommer borras på licensen. Den brunnen visar sig bara innehålla vatten och kommer stängas. Arbetet på licensen kommer forsätta, utvärdera tidigare strukturer och genom 2D-seismik har nya strukturer idenifierat.

Från ledningen har vi fått höra att allt går enligt planerna och man följer affärsplanen. Parallellt med borrprogrammen har Petrogrand analyserat affärsmöjligheter och har två mycket intressanta förslag. Båda dessa projekt har bevisade oljereserver och produktion.

Jag personligen är väldigt positiv till bolags framtid även fast vi inte fått kommersiella flöden än. Nizhnepaninskiy licensområde har grannlicenser som har produktionsbrunnar. Nizhnepaninskiy har fått två träffar på olja av två möjliga borrningar. Petrogrand valde att borra på två strukturer av 4 möjliga på licensområdet och dessa två strukturer fick var sin träff på olja. Därför tror jag det finns goda förutsättningar för olja på de två andra strukturer på licensen som man inte ens har börjat borra på. Petrogrand kan redan få kommersiella flöden på ena nuvarande brunn om fracking blir lyckad. Eller genom VSP borra på en ny optimal plats på strukturerna. Nizhnepaninskiy licensområde ligger ett 30 tal mil söder om världens sjätte största oljefät Samoltor. Salym är också ett enormt stort oljefält som ligger väst och inte så lång bort från Samoltor. Det kryllar av olja i detta område i västra sibirien. Nizhnepaninskiy har samma geologiska förutsättninar och ligger i en Ust-tym depression som Samoltor. VD Maks Grinfeld vill förvärva grannlicensen Nikolsky-3 som ligger öst om Nizhnepaninskiy, för det finns synergier med infrastrukturen. Vi följer affärsplanen och är nära att förvärva bolag som har oljeproduktion. Petrogrand expanderar och framtiden ser lovande ut. Ska bli kul att följa Petrogrand i framtiden och se om de uppnår sitt mål i affärsplanen, Sveriges ledande oljebolag på den ryska marknaden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?