Petrogrand behöver förvärv
2012-11-11 19:59Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Petrogrand har blivit en skräpaktie men som tur är brukar en hel del skräp vara återvinningsbart.
Med tanke på den världsekonomiska turbulens som varit de senaste åren och som fortfarande pågår finns det all anledning att tro att en hel del mindre ryska oljebolag befinner sig i finansiell knipa och att många lovande prospekt därför ligger i träda i väntan på finansiering. För lång väntan innebär också en risk för att förlora licensen om licensvillkoren inte hinner uppfyllas, t ex med att utföra prospekteringsborrning.
En aktör med en större sedelbunt i fickan kan således ses som en räddande ängel varför Petrogrands kassa på 400 Mkr kan vara eftertraktad. Företaget har också avslöjat att de för förhandlingar med tre potentiella förvärvsobjekt, varav samtliga innehar oljeproduktion, och att de siktar på att nå åtminstone något förvärvsavslut innan årsskiftet. En lyckosam affär är antagligen i dagsläget också det enda som skulle kunna få aktien att återhämta en del av den utförslöpa aktien befunnit sig i sedan försommaren.
Jag har tidigare varit kritisk till att Petrogrand valt att läsa sin affärsplan upp som ner. Ursprungsplanen var nämligen att bolaget först skulle förvärva oljeproducerande bolag för att i andra hand spekulera i oljelicenser och prospektering. Nu har de gjort precis tvärtom och som vi alla känner till har succén uteblivit.
Visserligen har två brunnar av tre visat förekomst av olja men dessvärre har det rört sig om icke kommersiellt utvinningsbara volymer. En kritik mot ledningen, för dess äventyrande, känns således befogad, trots att de hushållit med resurserna då Muromsky-licensen erhölls vederlagsfritt och då prospekteringskostnaderna legat under budgeterad nivå. Därutöver har de visat prov på återhållsamhet och signalerat att de inte kommer att kasta sig över vad som helst, då tidigare förhandlingar kring ett förvärvsobjekt i Orenburg-regionen avblåstes pga att potentialen inte motsvarade förväntningarna.
Något som man dock alltid bör tänka på när man investerar i oljeprospekteringsbolag är att chansen att hitta olja är liten. Med Africa Oil:s framgångar i lyckade prospekteringsborrningar på den afrikanska kontinenten och en medföljande fantastisk kursutveckling är det däremot lätt att man, i sitt investerarsinne, tonar ner risken för misslyckanden och istället sväller över i förväntningar om framgångar. Petrogrand har därutöver borrat i en välkänt oljerik region vilket innebär en höjd sannolikhet för träff och ytterligare en snäpp uppskruvade förväntningar.
Stående på markytan utan borrutrustning ger dock inget bevis på att kommersiell olja finns ett par kilometer nedanför. Den enda vägledning man kan få är via skjuten seismik som visar strukturer där det skulle kunna finnas förutsättningar för kommersiell olja men det krävs borrning för att bevisa oljeförekomst. Därmed känns det obefogat att misskreditera Petrogrands ledning för att prospekteringen hittills misslyckats. Huvudsaken är ju att de vågar borra på de föreslagna platserna och förslagen har inte heller kommit från ledningen utan från ett externt bolag, i det här fallet Integra Geophysics.
Dessutom går det inte att utesluta att eventuell fracking blir lyckad vid Zapadno-Ambarskaya 6 och att de finner kommersiellt utvinningsbar olja genom ytterligare prospektering vid Yuzhno Nazinskaya 232. Just nu ser dock aktiemarknaden stora kostnader i fältutbyggnad och små mängder olja vilket är motsatsen till de förväntningar som fanns inbakade i aktiekursen när aktien under försommaren nästan nådde 30 kr.
Om vi då återgår till mitt antagande om att lyckosamma förvärv krävs för att ge bränsle till en kursuppgång kan det vara värt att snegla på vissa köpavslut som gjorts och som avslöjar fyndläget på den ryska oljemarknaden.
Exillon Energy köpte i september LLC VenlockNeft för 2,5 Musd. För ca 18 Mkr fick de fyra licenser i Timan Pechora-regionen med en totalyta av 1 074 kvadratkilometer. På blocken finns utförd 2D-seismik och de utvinningsbara C3-resurserna har bedömts till 160 miljoner fat. 2009 hade VenlockNeft även utfört lyckosam prospekteringsborrning i en brunn som gav ett naturligt flöde av 260 fat per dygn. Då förvärvspriset motsvarar knappt halva kostnaden för en prospekteringsborrning framstår Exillon Energy ha gjort ett fyndköp.
Ett ytterligare exempel är International Petroleums förvärv av Vamaro Investments vars tillgångar bestod av två licensblock, omfattande 13 brunnar och 55 miljoner fat i bevisade och sannolika reserver. Det totala förvärvspriset uppgick till 17,7 Musd, fördelat på 3 Musd i kontantbetalning, 5 Musd i delbetalningar och resterande summa i form av nyemitterade aktier.
Skulle Petrogrand lyckas med en liknande bedrift som International Petroleum skulle sannolikt intresset för aktien öka och höja förtroendet för ledningen. Att betala med nyemitterade aktier är sannolikt också den strategi som Petrogrand i första hand kommer att välja. Anledningen är naturligtvis att bolagets kassa är ett viktigt vapen att locka med eftersom den har möjlighet att öppna upp en låst och pressad finansiell situation som förmodligen de potentiella förvärvsobjekten lider av. Med en apportemission går det även att förhandla ner priset eftersom förvärvsobjektets ägare då kvarstår som delägare i Petrogrand och fortsättningsvis kan ta del av en förväntad positiv värdeutveckling i sitt gamla bolag.
Det är också här som Petrogrands rekrytering av tre ryska nyckelpersoner, bl a en f.d. vice-VD från Transneft, har en viktig roll att spela. Sverige ses inte som någon oljenation och för att ägare till potentiella förvärvsobjekt skall kunna sälja sig till svenska händer och övertalas till att acceptera nyemitterade aktier som betalning är det till Petrogrands fördel att kunna visa upp att de sitter med ryska välmeriterade personer i organisationen med ett brett kontaktnät.
Visserligen kan man hoppas att aktien skulle kunna klättra lite när resultat från ytterligare skjuten seismik på Muromsky presenteras eller när borrprogrammet för 2013 annonseras, vilka torde vara högaktuella nyheter, men en betydande kursuppgång känns tveksam.
Eftersom seismik endast ger hypotetiska siffror i C3-resurser och då utfallet av tre utförda prospekteringsborrningar hittills gett magert resultat i förväntade omklassificeringar av C3-resurser till bevisade och sannolika reserver, kommer aktiemarknaden knappast att hissa aktien till skyn innan kommersiella fyndigheter bevisats.
Avslöjandet att Petrogrand ämnar ta in partner inför ytterligare prospektering vid Muromsky inger dock hopp om att nya funna prospekt har stor potential men förhoppningar har ju tidigare visat sig vara bräckliga byggstenar i Petrogrands fall. Det vet nu aktiemarknaden om och därför räcker knappast färsk seismisk data för att orsaka en stabil kursuppgång, trots att börsvärdet idag motsvarar 70 procent av kassan. Nä, det är dags för ett förvärvsavslut, Maks!