Post entry

Petrogrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När man fluktar runt på de associala börsforumen häpnas man över hur många som hellre lyssnar på åsiktsonanister utan grundläggande kunskap än att ta del av de fakta som kommer från Petrogrand själva. Ett modernt fenomen där unga människor tycks ha större tilltro till facebook och kändisar än den kunskap och utbildning som erbjuds via högskolor och universitet.

Innan vi tittar på vad Petrogrand sagt kan det vara kul att jämföra med ett annat oljebolag som jag tror mycket på. Africa Oil.

Petrogrand har per stängning i fredags ett börsvärde på ca 600 Msek medan Africa Oil fantastiska 14 Mdr sek. Africa Oil är således mer än 20 ggr större räknat i bolagsvärde. Det som inte syns vid en första anblick är att Africa oils kassa sinar mot slutet av året medan Petrogrands, efter att alla borrningar är klara, landar i häradet 400 Msek. Dagens verksamhet i Petrogrand värderas därför till 200 Msek mot över 14 mdr för Africa oil. Nu blev skillnaden 60 ggr. Lägg detta på minnet .

Kan vara bra att komma ihåg att det råder en viss skillnad bolagen emellan och att man därför inte skall göra några jämförelser utan att komma ihåg vad som framledes krävs av bolagen för att motivera sin börsvärden / aktiekurser.

Annat som kan vara värt att tänka på är att Africa Oil kommer få släppa en del på sina kontrakt. Detta har Keith Hill själv uttalat bl.a i sin presentation i stockholm. Spelreglerna är oklara i östafrika medan det i ryssland är mycket tydligare än vad många tycks tro. Ändå gillar jag africa oil och jag har valt att investera långsiktigt.

Petrogrands pm i fredags var för många newbies omöjlig att tolka. Så hur tänker då småspararna vilka är i majoritet i den dagliga handeln. Jo när det initialt skickades iväg en säljorder från ett NON-konto släpptes automatiska stopplossar så det stod härliga till. Tittar man på sekundhandeln var det en uppsjö av säljordrar som dök upp när aktien släppte under 21 kr. Fallet utlöste ännu fler stoplossar vid 19 kr och snabbt var raset ett faktum. Varken Kalle Kula i Vänersborg eller Sean Banan i Stockholm förstår innehållet i det pm som Petrogrand skickade ut. Det enda de ser är att kursen faller snabbt och hejdlöst. Eftersom andra säljer måste iaf de förstå innehållet och tydligen var det jävligt illa. Bäst att kolla vad som skrivs på forumen innan jag fattar ett beslut tänker Hassan i Malmö. Hoppsan Rubriker om torrborrningar. Den där BJAEN verkar veta allt om oljebolag. Han verkar ärlig dessutom. Jag litar på honom och alla andra som hejjar på och klappar händerna i raset. Malka2 oh akta er för ryssar. Fy fan här gäller det att räddas det som räddas kan. Ut fort som fn med allt.Kursen i 15 kr helt otroligt men de skriver att snart står den 8 kr då sparar jag iaf lite av mina pengar. SÄLJ FORT!!

Styrelseordförande som är nöjd med framgångarna i bolaget sätter eftermiddagskaffet i halsen när han en kort stund senare kollar in reaktionen. När callen startar kl 17:25 kommer följande telegram.

"Jag tycker inte marknaden gör rätt tolkning utan vi jobbar enligt vårt program. Det finns väl ingenting i det här materialet som motiverar det kursfallet", säger Sven-Erik Zachrisson."

Vad stod det i det utskickade pm:et . Många av de skadaglada sprider rubriker om torrborrning.

Brunn Yuzhno-Nazinskaya N-232 i Nizhnepaninsky licensområde

Vi har testat klart brunn N-232 och har identifierat tre intressanta nivåer, Jura-1, Jura-6 samt Bazhenov, där olja och gas flödat med begränsade volymer. Baserat på denna information kommer vi nu att genomföra vertikal seismisk profilering (VSP) i syfte att kartlägga utbredningen av Jura-6 och Jura-1. Detta görs i syfte att få mer information för att kunna bestämma en ny mer preciserad borrplats.

Brunn Ragozinskaya - 3 i Muromsky-2 licensområde

Ragozinskaya-3 har nått sitt måldjup där resultatet visar på tre intressanta nivåer som vi beslutat att testa under den närmaste tiden.

Brunn Zapadno-Ambarskaya - 6 i Nizhnepaninsky licensområde Zapadno Ambarskaya - 6 har hittills testats med begränsade inflöden av gas och kondensat från lägre jura. Vi fortsätter testningen med övre liggande lager i Jura.

Med andra ord fortsatta framgångar där begränsade naturliga flöden är normalt. Det blir skillnad när man sätter in pumpar vilket alla oljebilag gör idag för att driva på flödet uppåt. De flesta verkar tro att begränsade flöden betyder något i stil med förminskade möjligheter eller begränsade reservoarvolymer. Så är det alltså inte. Och det är här som det föreligger ett stort missförstånd bland de som inte förstår svenska och terminologi i pressmeddelande från oljebolag. Vid testning skjuter man in små sprängladdningar små som pistolskott i väggarna för att man VILL BEGRÄNSA FLÖDENA. Det finns i nuläget inte avsättning för så lite som 500 - 1000 fat. Man har grävt ut ett mindre område som ser ut som en bassäng. Den täcks över för att förhindra att oljan förstör det känsliga ekosystemet. Heder åt seriösa bolag som Petrogrand. Petrogrand hittar allt mer olja. Brunnarna flödar olja vilket är fantastiskt bra. MEN... låter man borrhålen spruta olja blir det garanterat problem med myndigheterna i Tomsk. Maks var noga med att påpeka detta under bolagsstämman när han förklarade verksamheten och processen under pågående testningar.

Större handlare följer ännu inte bolaget dagligdags även om Petrogrand finns på radarn. De har varit för små men är det inte länge till. Småsparare sänkte kursen när den istället borde ha stigt kraftigt. Den negativa hejjarklacken på div forum är egentligen mindre än den ser ut. En person med dunkla avsikter, sign Bjaen på redeye samt ett 10-tal andra av dennes nick var mycket aktiva i fredags. Personen har tidigare fått flertalet signaturer avstängda på dagens industri börssnack och ett 60-tal på avanza placeras forum unde senaste året. Egentligen otroligt att det kan fortgå men som såväl placera som dagens industri sagt. - det är mycket svårt att komma åt. Webmaster på såväl Redeye och dagens industri plockade på fredagen bort flera inlägg gjorda av personen i fråga. tyvärr är det många som blir vilseledda. Dagens aktieintresserade läser mer börsforum än vad de läser, analyserar och förstår pressmeddelanden från börsbolag. En ny generation. Fredagens cocktail av olika ingredienser var olycklig på många sätt. Ledningen för Petrogrand är förhållandevis ovana vid kommunikation mot denna typ av marknad. Nu har man lite att fundera över.

Avslutningsvis är det naturligtvis tråkigt att många sålt på fel grunder men jag tror många kommer vilja göra återköp för att få vara med på en kommande fin företagsutveckling. Förhoppningsvis får vi snart veta mer om varför tre av rysslands mest betydelsefulla oljemän börjat på Petrogrand med verksamhetsvärdering på 200 Msek efter att kassan är avdragen.

Hur aktien går på måndag är oviktigt men jag tror inte det dröjer så länge förrän vi återhämtar raset och därefter tar sats mot nya årshögsta. Många verkar helt ha glömt att VD redan i maj trodde på kommerseiell framgång för Amb 6. Bilden stärks efter fredagsn pm. Dessutom även i de andra brunnarna. Dagens låga värdering betyder mycket stor uppsida när de mer precisa resultaten står klara i slutet av sommaren. Låt mig återkomma till det i ett senare inlägg.

Ha en trevlig Helg.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?