Post entry

På östfronten intet nytt...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malka oils rapport för Q1 -2009 var som väntat riktigt dålig, men vi ska koncentrera oss på framtiden och inte det som varit. Kriget har ju varit förstasides stoff i snart sagt alla affärstidningar, och det kan inte ha undgått någon. The war still goes on...

Rapporten orsakade ingen större jordbävning bland handlarna utan det verkar tradas mest och ingen större aktör kör ut några störra mängder. Malka "ligger i väntan" på den fortsatta stämman den 15/6. Krigsrätt ?

Det känns ändå som att Malka har kopplat et nacksving på ryssarna och att det kommer att bli svårt för dom att komma loss. Dom är kickade från styrelsen och har därmed inget som helst inflytande på bolaget mer än att sätta käppar i hjulet och skälla utav bara faan...

Utan att gå in djupare på dom dåliga siffrorna så har man sedan början av april ett positivt kassaflöde trots att kriget har kostat 1500 fat/dag i utebliven olja. Idag producerar man c:a 1000 fat/dag och den tekniska kapaciteten i befintliga brunnar ligger på 4000 fat/dag. Som så många andra oljebolag väljer man att minimera prospekteringen i väntan på bättre tider och priser.

Oljepriset har stigit till dagens 65 usd/fat från april månads 53-55 usd/fat så intäkterna i skrivande stund är mycket bättre än i april månad. Gott så...Ett första delmål som vi ska sikta in oss på blir 4000 fat/dag...Det finansiella läget i ryssland har förbättrats enligt bolaget och oljepriset ser ut att ha lagt sig på ett betydligt högre läge än under Q1 och det är bra.

Makrostatisken som kommit under veckan ger skäl att tro på högre oljepriser framöver och oljebolagens revansch har redan kommit en bra bit på väg...Säkra placeringar på lite sikt, helt klart.

Ett annat positivt inslag i rapporten är att bolaget inte ser någon anledning till ytterligare reserveringar när det gäller kriget med ryssarna och det är ett bra tecken på hur bolaget ser på omständigheterna kring tvisterna. Den förväntade reservuppdateringen av dom estimerade 673 miljonerna fat i backen från DeGolyer & MacNaughton som jag trodde skulle komma runt halvårsskiftet dröjer en liten tid till, och bolaget spår att det blir klart senast under Q3.

Man kan med stor sannolikhet gissa sig till att reserverna 1P= bevisade samt 2P= sannolika reserver kommer att öka rejält . Bolagets aktiekurs är utbombad p.g.a striderna med dom ryska ovtjarkahundarna, men när kriget är över så ska naturligtvis bolagets oljereserver samt produktion värderas mycket högre än idag. 2P reserver i liknande bolag i samma område ges ett värde runt 2-3 usd/fat i backen och Malkas 2P värderas till c:a 0,6-0,65 usd/fat och då pratar vi samma kvalité och inom samma område med allt vad det innebär.

Anledningen till det extremt låga värdet är naturligtvis det pågående kriget på östfronten och ingenting annat. Malka är i stort sett skuldfritt och med en mycket spännande reservuppdatering framöver så har bolaget stora möjligheter att lyfta både produktion reserverna och kursen. Problemet med ryssarna måste lösas och när det väl är gjort så kommer bolagets olja inte längre att värderas som vatten i backen utan som den olja i backen som den de facto är.

Risk ? Visst, men sånt gillar jag och från dagens utbombade nivåer har jag svårt att tro på annat än en uppgång i takt med nyheter av det positivare slaget. Konkurs ? Tror jag inte på, men varför inte ett uppköp av någon konkurent som ser möjligheterna i bolagets reserver och då bör priset bli i samma härad som för övriga nämligen 2-3 usd/fat och inga 0,6-0,65 usd/fat. VOFF !

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?