Post entry

Oväntat läge i PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag kan ju inte direkt påstå att jag trodde att Petrogrand skulle falla ner mot 15 SEK, även fastän de själva gör sitt yttersta för att förvirra aktiemarknaden med gåtor och kryptiska pressmeddelanden. Så nu blev det att hasa sig ur hängmattan, ta av solhatten och tömma plånboken.

Det finns egentligen flera olika orsaker till att jag valt att återköpa aktien. För det första känns kursnedgången på nästan 50 procent sedan toppen i slutet av maj ganska omotiverad då Petrogrand trots allt funnit kolväten i samtliga brunnar samt då VD därtill förklarat att inte något negativt ännu kommunicerats ut. För det andra har jag tagit rygg på information från skribenten ”berra b” på avanzaforumet, som är en erkänt duktig ”grävare” och som nu luskat fram att det kan bli aktuellt för Petrogrand att köpa licensen Nikolsky-3 utan något auktionsförfarande. Denna affär skulle även kunna ske redan inom en vecka varför aktien naturligtvis blir lite intressantare. För det tredje har jag grunnat på Petrogrands informationsgivning gällande borrprogrammet, summerat dessa, inkluderande såväl svenska som engelska versioner, och gjort följande slutsats:

Zapadno-Ambarskaya 6

Vid uppdateringen 23 maj avslöjades att 6-7 nivåer skall testas, huvudsakligen i Jura. En av nivåerna bekräftades vara en uppskattningsvis 20 meter tjock sandstensreservoar med starka indikationer på gas/kondensat, alltså lätt olja, som även flödat till ytan. Eftersom testerna beräknades påbörjas tidigast 26 maj kan vi konstatera att den 20 meters tjocka sandstensreservoaren haft ett fritt flöde, vilket naturligtvis är mycket positivt. Vid uppdateringen den 15 juni, efter att testerna påbörjats, bekräftades att lägre nivåer i Jura gett begränsade inflöden av gas och kondensat och att testerna fortsätter vid övre liggande lager. I det klargörande efterföljande PM:et(18 juni) avslöjas att det var Jura 14-15 som testats, alltså det lägsta lagret, som efter perforering gett ett begränsat flöde av gaskondensat som i detta läge ansågs ”icke-kommersiellt”. Detta lager har alltså först efter perforering gett flöden vilket innebär att det högst sannolikt inte är det lager där den 20 meter tjocka sandstensreservoaren finns som gett inflöden. VD bedömer dessutom att den lätta oljan med ganska stor sannolikhet kommer att kunna vara kommersiellt utvinningsbar och mer info väntas under sensommaren. Detta lager återstår alltså att testa tillsammans med 4-5 andra nivåer varför potentialen i huvudsak fortfarande är intakt.

Yuzhno-Nazinskaya N-232

Enligt uppdateringen 23 maj hade 5 nivåer testats där bl a olja och vatten kommit till ytan från en tio meter tjock sandstensreservoar i Jura-6, som bedömts som mycket intressant men som kräver fortsatt verifiering och utvärdering. Beroende på testresultaten skrev då Petrogrand att beslut kommer att tas angående att borra en utvärderingsbrunn under hösten. Vid uppdateringen den 15 juni, då samtliga nivåer testats, skrev Petrogrand att olja och gas även flödat från de ovanpå liggande lagren Jura-1 och Bazhenov. För att kartlägga utbredningen av Jura-1 och Jura-6 skulle nu Petrogrand utföra vertikal seismisk profilering(VSP) med syfte att få mer info för att kunna bestämma en mer preciserad borrplats. Med hänvisning till föregående uppdatering(23 maj) kan man således tolka texten att detta gäller precisering av borrplats för utvärderingsbrunn. I efterföljande klargörande från bolaget nämns också eventuell sidoborrning eller horisontell borrning som alternativ till ”utvärderingsbrunn” med syfte att klarlägga reservoarens storlek och för att kunna fastställa bevisade reserver. I den sista prospekteringsborrningen på Ragozinska-3 vid licensblocket Muromsky-2 har flera nivåer visat förekomst av kolväten, vilka kommer att testas och utvärderas.

Med flera oljeförande zoner i tre olika brunnar kan vi konstatera att en stor portion av risken nu försvunnit även fastän vi ännu väntar på klargörande huruvida fyndigheterna är ekonomiskt utvinningsbara. Ledtråden vi har är att VD gjort bedömningen för Ambarskaya-brunnen att gaskondensatet från den 20 meter tjocka sandstensreservoaren med ganska stor sannolikhet kommer att vara kommersiellt utvinningsbar samt att VD är mycket optimistisk angående det fortsatta testprogrammet.

Styrelseordförande har även försökt lugna aktiemarknaden med att informera om att Petrogrand följer plan. Målet för denna är bl a att producera ca 1 500 fat per dag från Nizhnepaninsky och Muromsky-2 redan under nästa år för att sedan accelerera till 20 800 fat per dag under 2020. Adderar vi eventuella förvärv av Nikolsky-3 samt något av de fyra oljeproducerande bolagen som nu är under granskning skulle förväntad produktion givetvis kunna höjas markant.

Petrogrand är dock inget Africa Oil vilket också naturligtvis värderingen idag speglar. För den skull saknas inte en uppsida för aktien förutsatt att testerna blir lyckosamma, särskilt idag då aktien värderas i nivå med var den befann sig före vi överhuvudtaget visste att samtliga brunnar har oljeförande zoner.

Om vi då exkluderar kassan efter årets planerade borrningsprogram värderas dagens information till 250 MSEK. Det återstår dock att se huruvida 700 miljoner fat i C3-resurser är glädjekalkyler. Visar det sig att dessa följer trenden i Tomskregionen, att en tredjedel omvandlas till C2-reserver, är det ett lysande ingångsläge i aktien. Det är dock i första hand allt surr kring Nikolsky-3 som lockat mig tillbaka och jag är inte alls säker på att Petrogrand kommer att nå mållinjen med lyckliga aktieägare i släptåg men desto hoppfullare om att aktien mycket väl kommer att kunna återta viss mark på kort sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?