Post entry

Once in a LifeTime...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Något av stor betydelse verkar vara på gång i PetroGrand. Bolagets uppställning avseende ägarsida, management och nyckelpersoner efter nyligen gjord rekrytering för tankarna till Gunvor. Ett av världens största oljehandelsföretag med ryssland som utgångspunkt. Kan svenske superentreprenören Törbjörn Törnqvist lyckas i Ryssland så borde förutsättningarna för Maks Grinfeld inte vara sämre. Båda har flera gemensamma beröringspunkter inom oljehandel med Ryssland. Maks Grinfeld dessutom som höjdare i två av Rysslands största oljebolag.

En av PetroGrands nyligen gjorda rekryteringar är Igor G. Solyarskiy. Solyarskiy har de senaste 10 åren varit vice VD för Transneft, ett av Rysslands viktigaste företag, med 110.000 anställda och en transportandel överstigande 90% av all transporterad olja i ryssland. Mr Solyarski är högt uppsatt inom ryskt näringsliv och sitter bl.a i styrelsen för KHL, den ryska hockeyligan. I samma styrelse sitter f.ö Alexei Miller, VD för Gazprom. Solyarskiy blir förste vice VD för PetroGrand. Övriga förvärv är bl.a Sergey E. Chigay samt Alexander Y Baranov. Två näringslivshöjdare från Gazprom respektive Rosneft. Handplockade kontakter från Maks ryska nätverk. PetroGrand som ännu ligger lågt meddelar kortfattat att Chigay huvudsakligen kommer att utvärdera nya projekt medan Baranovs ansvarsområde huvudsakligen blir upphandling samt att förbereda en verksamhet innefattande köp och försäljning av råolja. PetroGrand i fas med att expandera sin verksamhet till fler projekt där ett affärsben verkar kunna bli handel med råolja. Precis som Gunvor. Frågan man ställer sig är förstås vad är på gång? Vad får tre högt uppsatta personer inom rysk oljeindustri att dras till, i sammanhanget, lilla PetroGrand? Det måste finnas underliggande information som är nära att materialiseras.

Innan vi får veta mer från PetroGrand kan det vara värt att studera det som ligger närmast till hands. Tre borrningar har startat och pågår nu för fullt. Många möjliga zoner skall penetreras och testas. Det finns mycket olja i Tomsk och det finns kolväten i PetroGrands licenser. Det är delvis redan bevisat. Grannfältet till PetroGrands Nizhne-P är rysslands största oljefält - Samotlor, världens 6:e största, och drivs av ett dotterbolag till TNK-BP där VD Maks Grinfeld tidigare var vice President. Är Samotlor drottningen eller kungen?

Största anledningen till att storägarna och undertecknad kunnat fortsätta öka innehaven utan kurspåverkan stavas Länsförsäkringar Liv. Av någon okänd anledning var just Länsförsäkringar en märkligt stor aktieägare i gamla Malka Oil med över 20% ägande. Sedan sommaren 2011 har Länsförsärkringar Liv avyttrat de flesta av sina olika börsbolagsaktier. Se bifogad info: http://www.svd.se/naringsliv/lansforsakringar-liv-paniksaljer_6481700.svd Inget annat bolags aktiekurs har påverkats så mycket av detta som PetroGrand där volymen i jämförelse med andra bolag är förhållandevis låg. Det tar tid att komma ur. Några som inte störts av detta är storägarna i PetroGrand vilka successivt kunna bygga på sina innehav. De har inte haft bråttom eftersom det först är nu som man trycker gasen i botten. När kursen inte stiger trots att alla beräkningar visar på enorm felvärdering ledsnar investerare. Man tror inte längre det är sant, något som passat storägarna som hand i handske. Länsförsäkringar Livs utförsäljning närmar sig nu ett slut och det är ingen omöjlighet att det hela avslutas med ett större avslut.

I höstas uppmärksammade Veckans affärer att PetroGrands ryska oljelicenser kan vara värda flera miljarder. Eller som man uttryckte det 115 kr per aktie. Enligt den godkända resursuppdateringen som bolaget lämnade in i december uppskattas PetroGrands två licenser innehålla 565 miljoner fat enligt rysk C3 klassificering. Men det stannar inte där. Ytterligare ökningar är fullt möjliga över tid och efter mer arbete. Det brukar bli så när mycket olja hittas. Det växer undan för undan. En tumregel för rysk olja i Tomsk är att en tredjedel av C3-resurserna brukar kunna vara utvinningsbar. Med Samotlor som granne till två av de tre pågående borrningarna, känns detta extra spännande. I Ryssland har många affärersöverlåtelser gjorts till priser mellan 4-8 usd per fat beroende på infrastruktur kvalitet på olja etc. Ovanstående exempel visar därför på möjiga värden upp emot 10 Mdr från befintliga licenser och med nuvarande kunskap. Uppsidan härifrån har med Samotlor i bakhuvet inga gränser. Affärsplanen och dagens kassa rymmer emellertid ytterligare möjligheter. Kanske är det snart dags att tillkännage något mer av betydande värde för bolaget och aktieägarna. De handplockade rekryteringarna tyder på det. Något med kaliber att få den mest kräsne investeraren att obemärkt börja vissla Blueberry Hill.

Mot bakgrund av ovanstående skall man komma ihåg att Börsvärdet vid dagens aktiekurs på 15 kr är 600 Msek vilket nästan sammanfaller med det skuldfria bolagets kassa på drygt 500 Msek.. Pengar på banken där räntan så här långt täckt omkostnaderna. Marknaden värderar således ledning, ägargrupp, affärsplan och oljan i oljelicenserna till mellan 0 - 100 Mkr. Jmf de möjliga värden som bl.a Veckans affärer ger indikation på. När de tre första borrningarna närmar sig facit borde marknaden inse vilken enorm uppsida det finns i aktien. Ledningen och ägarsidan i PetroGrand är den bästa ett rysk-relaterat svensk börsföretag någonsin haft.

Sveriges största privata investerare, Svensk-schejken och Preemägaren Al Amoudi, har seglat upp med nära 10% av aktiestocken i PetroGrand. Amoudi som via sitt bolag Preem raffinerar runt 80% av det svenska bränslet vet hur man raffar olja från Ryssland. Han har under lång tid handlat olja med Ryssland. Amoudi är en "Ryssvän". Styrelseordförande i PetroGrand är schejk Amoudis man, Sven-Erik Zachrisson. F.ö delaktig i den framgångsrika uppstarten av nuvarande Alliance Oil. Han vet hur man gör. Nätverk och erfarenhet av lång tids affärer med Ryssland har även nytillkomna storägaren Stena. Gruppen har sedan nyligen ökat sitt innehav till en corner, mer än 10%, i PetroGrand och man är välkända som en av sveriges största familjeägda företagsgrupper. Ett ben i Stena-gruppen är Stena Bulk vilket är ett av världens ledande företag inom shipping av crude oil och andra oljeprodukter. Från Ryssland har Stena fraktat olja under decennier. VD Maks Grinfeld har mer än 20 års erfarenhet av den ryska marknaden, bland annat som ansvarig för Stena Bulk i Ryssland. Under 90-talet VD för Wektab-gruppen som bedrev oljehandel med ryska oljebolag. Efter att ha visat sin affärsskicklighet handplockades han år 2000 som chef för Yukos-RMs exportavdelning med ansvar för handel i oljeprodukter. År 2004 tog han över som ansvarig för Yukos-Eps avdelning inom nyförvärv och 2005 utsågs han till Vice president för rysslands tredje största oljebolag TNK-BP. Maks genomsyras av affärsmässighet. Man imponeras över hans metodiska lugn och förmåga att avstå från affärer. En ofta underskattad egenskap. För Maks är bara det bästa gott nog.

Senast till sommaren är Ryssland med i WTO. Betydelsen av detta kanske inte skall överskattas men det kan vara ytterligare en pusselbit till de märkliga rörelserna i kulisserna. De första rapporterna från borrning 1 av 2 i Niznepaninsky kan komma in redan till månadsskiftet och undertecknad ser en mångmiljardvärdering närma sig med stormsteg. Därefter följer rapporterna från Niznepaninsky borrning nr 2 samt från Muromskij-2. PetroGrand har tidigare aviserat O-listenotering vilket betyder att en mängd olika institutioner måste in i aktien. Benchmark. Det är inte särskilt svårt att räkna ut vad som händer med aktiekursen framöver. Vad händer när marknaden ovanpå allt detta upptäcker att "De tre vise männen" haft särskilt god anledning att byta ut sina trygga toppjobb till att börja arbeta för lilla PetroGrand. Kameradski tror att något mycket stort är under uppsegling. Kanske rentav - A Once in a Lifetime Experience -.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?