Post entry

Malkaspek...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tisdagens artikel i den ryska tidningen Kommersant kanske kan få ett klargörande under dagen eller senare i veckan då Malkas VD Maks Grinfeld sa att han skulle kontakta Alliance Oils VD för ett gemensamt uttalande. Det kom inget sådant igår. Nu kan ju artikeln fortfarande vara en tidningsanka, men jag tror inte det.Ingen rök utan eld heter det ju...Vi har ju redan en Anka som figurerar i pressen, och det räcker för stunden...

Maks Grinfeld gick ut igår och försökte bringa lite klarhet i vad som sagts i artikeln och rättade till en del faktafel. Alliance Oil väljer locket på strategin. Inte ett knyst från bolaget.

Under tiden så kan vi ju spekulera lite i vad som komma skall, och då finns det flera olika alternativ. Malka har olja i stora mängder men för lite pengar i kassan för att själva kunna få ut den fulla potentialen i sina oljefält. Samgående ? Kom och bjud alla spekulanter...

1. Hela Malka Oil köps upp av något större oljebolag. Att ens lägga ett konkret bud redan idag innan Malkas nya reservuppdatering är på plats bör vara dömt att misslyckas. Inte säljer man av bolaget innan men ens vet hur mycket upptagningsbart det verkligen finns i oljefälten.Budet som nämns på 105 musd betyder c:a 1,05 usd/fat för Malkas utvinningsbara reserver om 97 miljoner fat .Rysk klassificering enligt GKZ. Malkas egen bedömning ligger ju på 140-190 miljoner utvinningsbart. DeGolyer&MacNaughltons ligger på 43 miljoner fat. Imperials 2P (sannolika) gick under klubban för 2,4 usd/fat men med en mycket större produktion.

Ändå intressant att se vad liknande olja, siberian light, i samma område kostade köparen ONGC. Ett stort bolag har finanser att relativt snabbt få upp produktionen till kommersiella nivåer.1,05 usd/fat 2P är dock alldeles för lågt. Styrelsen bör avvisa ett sådant bud. 20-30% rabatt jämfört med vad Imperial fick betalt kan vara OK, med tanke på den låga produktionen, men inte mer. Det måste helt enkelt till en helt ny reservuppdatering för att man ska kunna prissätta bolaget korrekt. Siffrorna och antagandena spretar alldeles för mycket åt olika håll. En sådan är på väg enligt VD... Pronto !!!

2. Malka säljer av delar av sina 1-3 operativa oljefält , och då borde intresset ligga på Lower Luginetskoye och Zapadno-Luginetskoye som kan vara ett enda stort sammanhängande oljefält. Det är logiskt att ett stort oljebolag köper den delen där man bedömer att dom största mängderna olja kan finnas. Återstår då det tredje oljefältet Schinginskoyefältet, som till största delen ligger på Sibneft-Gazproms sida, men innehåller 6 miljoner fat 2P och 8 miljoner 3P tillhörande Malka Oil.

3. Ett större bolag, Alliance Oil - Rosneft - Imperial (ongc)- Gazprom - Sibneft ? , köper in sig i Malkas tre oljefält, partnerskap, med en kontantdel och del i produktionen.Operatörsskapet på det förmodade större fältet tas av Goliat den store, och så tar David den lille hand om det mindre Schinginskoyefältet Prospekteringkostnaderna på dom oborrade elva strukturerna delas upp broderligt enligt en fastställd mall eller så behåller Malka det själv. Detta kan vara en bra lösning där Malka får betalt i kontanter samt olja.

4. Om det ändå var en Anna Anka så kör Malka på enligt plan med reservuppdatering, kostnadsminskning,logistikförbättringar och tre nya elpumpar i oktober så produktionen lyfter till estimerade 2300 bopd . Nästa steg blir 4000 fat... Q1 2010 kanske...

Skulle reservuppdateringen ge rejält ökade upptagningsbara 2P reserver så bör bolaget relativt lätt kunna ta ett lån för att höja produktionstakten istället för en nyemission, och här kanske samarbetet med den finansiella rådgivaren Renaissence Capital ge utdelning. Har inte hört ett pip från den partnern, än... Nu kan det ju vara så att Renaissence Capital ligger bakom ryktesaffären och jobbar stenhårt för att sy ihop någon slags affär mellan Malka Oil och , ja vem ??? Något är på gång i Malka Oil...

Jag känner liksom spänningen i luften, aj som f-an, sorry, det var bara jag som fick en elstöt från en trasig elkabel... ;o)

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?