Post entry

Malkas rapport...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malka oil levererar som väntat ett katastrofresultat, siffermässigt sett. Ett rörelseresultat på - 56 mkr (23 499) Per aktie -0,23 kr ( 0,13 kr ) Nu måste dock resultatet sättas i kontext med vad som försigått i bolaget det senaste halvåret. Alla som följer bolaget känner till schismerna och alla turerna som varit. Kassabehållningen 30/6-09 var 11,2 mkr. Stirrar vi enbart på siffrorna så ser det inte bra ut men det har ju som sagt sina förklaringar...

Maks håller på med en riktig storstädning.

Den stora förlusten efter skatt under första halvåret beror i HUVUDSAK på valutaeffekter och redovisningsmässiga kostnader som varken påverkar kassaflödet eller det egna kapitalet. Kostnader som är kopplade till den förtida konverteringen av våra konvertibellån. Läs engångskostnader. Konverteringen har samtidigt lett till att balansräkningen stärkts avsevärt och att bolaget inte längre har någon räntebärande långfristig skuld. Den förtida konverteringen medförde en minskning av bolagets räntebärande skulder med cirka 640 miljoner SEK.Soliditeten har ökat till 86,2% (42%) .Bättre låneutrymme alltså.PA Resources t.ex har långfristiga räntebärande lån och skulder på 1,6 miljarder krornor och Alliance oil har c:a 2,8 miljarder. Det går sakta sakta åt rätt håll...

Vi har redan nu börjat se resultat av vårt fokuserade arbete, varvid vi bland annat uppnått ett positivt kassaflöde i produktionsverksamheten. Om inte pipelinen hade stängts av i maj så hade vi sett ett bättre resultat redan nu, men det kommer vid nästa rapport. Fokus ligger nu på att få ner produktionskostnaderna och effektivisera så att man uppnår en bättre lönsamhet.

VD Maks Grinfeld nämner inget om en ev behandlingsstation av oljan för att på så sätt få ett bättre pris, marginal, på den samma , så som bloggarkollegan "Tony" ihärdigt påtalat är av yttersta vikt. Malka har ju redan tidigare i år tecknat nytt avtal ang infrastrukturen/behandlingen av oljan och man fick ner kostnaden rejält så det är nog så att en investering i en behandlingsstation i dagsläget för dom små mängderna olja kostar mer än det smakar under för lång tid. Återbetalningstiden blir för lång helt enkelt. Att den är behövlig på sikt är förmodligen sant, men jag noterar än en gång att det icke har nämts med ett enda ord som en viktig del i det fortsatta arbetet av den nya ledningen. När bolaget kan pumpa större mängder så blir det förmodligen aktuellt att planera en dylik anläggning.

En uppdaterad och oberoende västerländsk reservbedömning av det amerikanska petroleumkonsultföretaget DeGolyer &MacNaughton (D&M) som tar alla faktorer i beaktning planeras att tas fram senast under tredje kvartalet innevarande år . 673 miljoner i backen enligt bolagets egna bedömning. Max 4 veckor kvar innan vi får nya reservdata. Om det blir som brukligt av estimerat antal fat i backen så kan vi vänta oss 15-30% upptagningsbart i kategorin 1P+2P. Mycket spännande..

Malka bedömer att de utvinningsbara reserverna i de tre identifierade oljefälten uppgår till 140–190 miljoner fat och sedan finns det sju ytterligare strukturer som ska borras.

Västra Sibirien är ett av dom tre absolut viktigaste oljeregionerna i Ryssland tillsammans med Volga/Ural och Timona/Pechora. Hela den sibiriska platån/plattan antas innehålla runt 23-24 miljarder fat i backen och mitt i smeten har lilla Malka flera heta oljeförande områden omringade av jättar som Gazprom, Imperial - (ONGC) Rosneft. Visst finns det en stor potential till högre reserver i framtiden och därmed också starkare fokus på bolagets tillgångar från andra större spelare. Jag hävdar med en dåres envishet att ett litet upstreambolags viktigaste mål är att hitta och påvisa upptagningsbara reserver a.s.a.p och sen ska man få igång en produktion a.s.a.p som generar ett positivt kassaflöde. Allt annat kommer i andra hand.

Vi vet att Alliance Oil är ute efter "upstreambolag" men om det är börsnoterade eller onoterade bolag vet vi inte. En del bedömare menar att man bara letar efter onoterade bolag, men nu tror ju jag att det är mängden olja i backen, var ett ev objekt har sina tillgångar och bolagens ekonomiska situation är det som avgör ett ev köp av Alliance oil. Onoterat eller noterat. Är man tillräckligt intresserad så slantar man upp, oavsett var det ligger.

Sammantaget så har läget förbättrats för bolaget och det som VD Maks Grinfels har åstadkommit på endast 8 veckor är imponerande och han har börjat sin tjänstgöring minst sagt förtroendeingivande. Malka behöver förmodligen fylla på kassan innan årsskiftet men jag ser inte det som någon domedag för bolaget. Det är många bolag som fyller på kassan av många olika skäl. Att upstreambolag behöver kassaförstärka mer än en gång är i det närmaste en regel och inte ett undantag. Malkas problem beror ju inte på en dålig produkt eller att det finns för lite av den. Siberian Light som oljekvaliteten benämns betalas dessutom med ett bättre pris än den vanligare Ural blend. Det var den förra ledningen som å det grövsta missbedömde hur man skriver avtal och gör affärer i Ryssland med ryska hundar i ledande befattningar. Det kan ju också vara så att man helt enkelt försökte gena lite genom kurvorna men att man helt enkelt körde fast i den sibiriska byråkratmyllan med en jättelik hund i kopplet...:0)

Tre triggers och lättnadssuckar ligger i närtid och det är reservuppdateringen och pipelinen som båda lär komma i september. Slut på tankbilar. Sen ska tre nya elpumpar installeras under Q4 och produktionen ska upp till 2300 bopd. Ett avslut på dom två återstående tvisterna. Får vi ett avslut på dom två tvister som återstår så blir det ännu en mycket bra fjärde trigger. Nästa steg under Q1 2010 blir att göra en ramp up till den tekniska kapaciteten om 4000 bopd, och längre än så sträcker sig inte näsan...Jag skulle vilja se en omvänd split i aktien likt den som Alliance gjorde. 1/10 kanske...Mest för att lämna öresträsket men det ger märkligt nog alltid en psykologisk positiv effekt när man handlar aktien till högre nominella belopp. Bättre 17 kr än 17 öre helt klart, med mycket färre aktier ute...

Jag börjar andas allt mer optimism kring Malka Oils framtid även om jag vill poängtera att vi har fortfarande ett stort arbete framför oss. Vi har redan nu börjat se resultat av vårt fokuserade arbete, varvid vi bland annat uppnått ett positivt kassaflöde i produktionsverksamheten, säger Maks.

Att rapporten kortsiktigt leder till viss kurspress är väl kanske inte förvånande men så länge avanza och nordnet står för 80-90% av alla avslut så är det småsparare som är lite villrådiga ang bolagets framtida möjligheter och en del väljer att kliva av. Andra ökar på innehavet...Kursen kommer förmodligen att stå och stampa på nuvarande nivåer, och när pipelinen öppnas så tar den nog lite fart igen.

Patienten är på bättringsvägen och utskrivning från eftervården närmar sig. Jag hoppas kunna friskförklara patienten under Q4 2009. Man kan välja att tolka det VD Maks säger på olika sätt men det finns ännu ingen som helst anledning till att tvivla på den sista meningen om "allt mer optimism kring Malkas framtid" Många menar kanske att Maks slår blå dunster i ögonen på marknaden men han har alltjämt mitt förtroende. Malka som case är långt ifrån kört.. Jag behåller mina...

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?