Post entry

Malka Oil under uppköp ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

STOCKHOLM (Direkt) Alliance Oil befinner sig i förhandlingar om förvärv av Malka Oils tillgångar i Ryssland. Det skriver den ryska tidningen Kommersant.

Summan 105 musd nämns för Malkas tre licenser och det skulle bara innebära c:a 0,19 sek/aktie. Läser vidare i artikeln : Enligt en annan källa pågår förhandlingar om priset på Malka Oils tillgångar. Källan uppger att någon genomgång av Malka Oil, så kallad due diligence, inte har påbörjats av Alliance Oil.

Enligt Kommersant är Alliance Oil redo att betala 105 miljoner dollar för Malka Oils tre licenser i Tomskregionen i Ryssland. Malka har fler licenser i andra strukturer så vad ryktet handlar om är bara dom tre operativa licenserna.

Jag har i tidigare bloggar sagt att ett troligt scenario är att Malka kommer att köpas upp och det verkar börja hetta till nu. Många skeptiker tyckte nog att jag var ute och cyklade i ärendet, men det visar än en gång att ALLA små upstreambolag med fina reserver är mål för uppköp av större spelare. Det är närmast en regel än undantag.
Många frågetecken återstår att räta ut. Att sälja Malka Oil INNAN den nya reservuppdateringen kommer verkar inte logiskt.

Mängden upptagningsbart/reserver kan ju öka med massor av procent 20-30-50 % ? , och därmed givetvis priset på Malka Oils licenser. VD Maks Grifeld sa i VD-brevet från förra fredagen när pipelinen öppnades att man kommer att presentera NYA RESERVDATA så fort man bara hinner med " Arbete med produktionsförbättringar, kostnadsbesparingar samt uppdatering av reserver pågår lika intensivt och mer information om detta kommer att presenteras vid ett senare tillfälle" .

Det är heller inte utelutet att några andra oljebolag skulle kunna vara intresserade av Malkas tillgångar. Rosneft - Imperial eller t.o.m Gazprom. Samtliga har oljefält i direkt anslutning till Malkas block 87 och det bär sannolikhetens prägel att vid tillräckligt stora mängder olja köpa upp Malkas andel och införliva med sina egna fält. Malka har ju även tidigare antytt att fälten Lower Luginetskoye och Zapadno-Luginetskoye kan vara ett enda stort sammahängande fält och däremed innehålla mycket större reserver än beräknat. Jag ser gärna en hugsexa på Malkas licenser och må största plånbok vinna ;0)...Heja heja ...Chaibo...

Frågan är hur länge Malka kan hålla igång eventuella förhandlingar innan kassan tar slut, och hur heta är Alliance Oil ? Bara det att man visar intresse för fälten gör att Malka borde ha en bra förhandlingsposition. Alliance Oils geologer har förmodligen gjort en rejäl genomgång av fälten och bedömer att det finns stora upptagningsbara reserver som tillför boaget ytterligare reserver för lång tid framöver.
Jag hoppas och tror att Maks Grinfeld avser att vänta in en helt ny reservuppdatering innan hanpå allvar sätter sig ner med sin motpart, för en försäljning innan uppdateringen verkar helt ologisk. Maks och Alliance VD sätter sig ner med ett par pannor Vodka och gör affär på ryskt vis. Nu är det riktigt roligt att vara Malkaägare.

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?