Post entry

Malka Oil - öppet brev stängt av sekretess

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Olja och gas är naturtillgångar. Det land där tillgångarna finns äger dem. Oljebolagen får tillstånd av respektive lands regering för att få prospektera (leta efter) och utvinna oljan eller naturgasen.

Tillståndet kallas koncession eller licens. En licens består oftast av två delar – en prospekteringslicens och en produktionslicens. För att få en prospekteringslicens förbinder sig oljebolagen normalt att göra vissa arbeten inom ett givet område och under en bestämd tidrymd. Dessa arbeten avser i huvudsak geologiska, geokemiska och geofysiska undersökningar samt borrningar.

Ofta betalar inte oljebolagen några pengar för att få prospekteringstillstånd. Betalningen kan istället bestå i att bolagen bekostar de arbeten de åtagit sig. Det förekommer också att bolagen måste betala en engångsavgift till det land där prospekteringen ska ske.

Om kommersiella mängder av olja eller naturgas hittas övergår prospekteringslicensen till en produktionslicens. Royalty eller skatt tas då ut för upptagen mängd och tillfaller aktuell stat. Man kan också ha ett produktionsdelningsavtal. Detta innebär att viss del av utvunnen olja eller gas tillfaller ägarlandet. Löptiden på produktionslicenser är vanligtvis 20-30 år. Avtal om förlängningsvillkor är vanliga liksom möjlighet till omförhandling om något oförutsett inträffar.

Produktionskostnaderna är idag mycket höga och därför samarbetar oljebolagen ofta. Den som fick/köpte den ursprungliga oljekoncessionen kan ”farma in” andra bolag och dela kostnader och intäkter med dem. Givetvis kan man också ”farma ut” genom att sälja till ett annat bolag. I ett samarbete mellan flera oljebolag blir ett av bolagen operatör, vilket ger både för- och nackdelar för bolaget.

Jag vet att de här grunderna är kända för alla oljeaktieintresserade men tar upp dem för att få utgångspunkt för ett fortsatt resonemang vad gäller Malka Oil.

Jag har aldrig sett ett avtal i oljebranschen publicerat. Har någon annan sett det så tala om det för mig så jag får läsa det. Förmodligen är det så att både staterna som säljer licenserna och oljebolagen som köper dem vill ha sekretess bl.a. av konkurrensskäl och skriver in sekretessen i avtalen. Av Malkas ledning vill jag ha reda på om sekretess gäller och i vilken omfattning? Finns det inte sekretess har jag många uppgifter jag vill ha fram.

För att rätt kunna värdera ett oljebolag måste man också veta hur mycket olja som är möjlig att ta upp och sälja d.v.s. oljereserven. Den delen skall vi få besked om för Malkas del i denna månad enligt bolagets tidigare uppgifter.

Enligt VD-brevet 2009-07-10 skall vi också få besked med början i september om rättsprocesser, ekonomi , oljereserver, produktionsmål, framtida organisation m.m.

En diskussion om tänkbara villkor för Malkas prospekterings- och produktionslicenser har förts på Redeyes aktieblogg. Det vore bra att få vissa frågeställningar klarlagda. Det här är ett öppet brev till Malka Oils vd Maks Grinfeld och den tidigare ordföranden i bolaget Mats Gabrielsson . Jag publicerar det förutom i brev till Malka och Gabrielsson även som aktieblogg på redeye.se där även den tidigare diskussionen förts. I breven har jag bifogat blogg av Tony” Malka Oil –Ur realistisk synvinkel” och min egen blogg ”Malka Oil –aktie med reservvärde kvar?”. Jag lovade där att ta diskussionen vidare till Gabrielsson/Grinfeld. Det är nu utfört. Duon Grinfeld/Gabrielsson får gärna svara direkt på Redeye eller ge svaren i kommandeVD-brev.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?