Post entry

Malka Oil / Gazprome kontra Irak - kan det verkligen stämma?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att Malkas agerande har chockat många är det ingen frågan om.
Själv tror jag, NEJ jag vet att Malkas VD har en genial plan. En plan som är för tidig att avslöja pga. tystnadsplikt då förhandlingar fortgår än idag .Låt mig presentera ett scenario - som OM stämmer kommer medföra gigantiska vinster för både Gazprome och Malka Oil.

Först och främst vill jag ta upp följande nyhet, taget från det statliga irakiska nyhetskanalen (al-iraqia) som både finansieras och stöds av USA. Detta ÄR en trovärdig källa.

Irak har för avsikt att ingå avtal för att utveckla oljefälten i Basra (ett utav landets oljerikaste städer)
Enligt ministeriets talesman Asim Jihad, strävar man efter att sluta avtal vars syfte är att utveckla Basra-provinsens tre oljefält för att öka produktionskapaciteten till sju miljoner fat per dag. Enligt talesmannen har åtskilda anbud inkommit för de tre oljefälten (Rumaila, Zubair och West Qurna)

Man studerar för tillfället de inkomna anbuden och eftersträvar att låta kontrakten träda i kraft så fort som möjligt.
Avtalet kommer att öka exporten med sju miljoner fat "crude olja" dagligen i de kommande sex åren. Man konstaterar att mer än 100 miljarder dollar kommer att investeras i dessa områden utan att belasta stadsbudgeten något
(personlig åsikt: antagligen menar man att företagen står för dessa investeringar i utbyte mot att ta del utav en vinstsats?, jag gissar bara)

En irakisk delegation bestående av tjänstemän på oljedepartementet har rest till Turkiet för att föra dialog med de bolag som har blivit utvalda till den andra omgången av gallringsprocessen. Denna gallringsprocess gäller 10 upptäckta icke kommersiellt utvecklade oljefält i landet. Gallringen kommer att utföras någon gång nästa månad (läs: har skett i slutet av november)

Nyheten publicerades den 11 oktober 2009, man borde vara nära avslutningsfasen utav gallringen om inte längre än så.

Ett scenario är att Malka oil - tillsammans med Gazprome deltagit i att utveckla de irakiska olje och gasfälten och kommit så pass långt att man väljer att sälja av reserver i det egna området för att sprida "risken" till Irak. Jag är ingen expert men Irak har världens billigaste olja sett till produktionen, de talas om en tillverkningskostnad på under en dollar per fat.

Var riktigt uppmärksamma, Irak besitter ungefär 10% utav jordens upptäckta oljeresurser. 10% !!!
De bolag som lyckas kamma hem detta avtal kan jag köpreka med ögonbindeln på.De bolag som vinner dessa kontrakt har en spännande vinstrik resa att se fram emot.

Tack för mig

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?