Post entry

Malka Oil - en skarp patron i rysk roulette

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rysslands makt och framtid ligger i olja och gas. Landet har svårt att lyfta sig ifråga om företagsamhet utan statsstyrning och korruption. Att slita loss historiens bojor med tsarer, Stalin, Vodka och Putin i radbandet är en färd som inte ens ängeln Gabriel i gestalt av president Medvedev klarar av.

Jag vet inte om någon minns oljebolaget Yukos och dess chef Michail Chodorkovskij. Han var den förste att öppna sitt bolag mot USA och Västeuropa och hann bli Rysslands rikaste man innan historien hann ifatt honom. Under 2003 pågick förhandlingar med både Chevron och Exxon om försäljning av delar av Yukos. Kreml med Putin satsade alla odemokratiska krafter på att slå ut Chodorkovskij och visa hur man behandlar personer som inte lyder makthavarna i Kreml. De som går sin egen väg har man rätt att fängsla och döma till hårda fängelsestraff.

Yukos blev statlig egendom efter en skandalauktion där Rysslands då största oljebolag som stod för 11 % av landets oljeproduktion (en miljon fat olja per dag) såldes till Rosneft för 8,8 miljarder dollar. Ingen annan bjöd. Putins närmast man Igor Setjin hade någon månad innan blivit styrelseordförande i Rostneft. Chodorkovskij fick åtta års fängelse och hamnade i fängelse i Sibirien i en stad där medeltemperaturen under januari är minus 30 grader. Han har ställts under nytt åtal och riskerar ytterligare 20 års fängelse. Han har nu också blivit en bricka i maktkampen mellan Putin med sin vapendragare Igor Setjin med kärntruppen av hårda KGB anhängare och president Dmitrij Medvedev och dennes anhängare som försöker begränsa den omfattande korruptionen och få respekt för domstolsväsendet. Jag tror att det kan vara bra att ha den bakgrunden när man tittar på vad som hänt i Malka.

I sin informationsbroschyr inför bolagsstämman säger vd att bolagets block 87 har geologisk potential men innehåller svåra tekniska utmaningar. Han säger också att dotterbolaget STS-Service är inblandat i en rad juridiska tvister. Skälen till en försäljning skulle alltså vara: Tekniskt svårt och Juridiska problem.

I kvartalsrapporten för 3:e kvartalet skriver vd: ”En detaljerad genomgång av värderingen av bolagets tillgångar kommer att genomföras i samband med årsbokslutet.” I delårsrapporten återpubliceras också vd:s uttalande 2009-08-17: ”Under hösten planerar man att slutföra arbetet kring brunn 210 som ligger mellan oljefälten ZL och LL för att kunna bekräfta att de två fälten är ett större sammanhängande fält vilket skulle leda till högre reservbedömningar för de två fälten.”

I fråga om de juridiska problemen skriver vd i samma kvartalsrapport att ST-Service avsatt 88 miljoner kronor(70 + 18) till de två återstående tvisterna, varav l8 miljoner drabbat 3:e kvartalet 2009 och 70 miljoner togs redan i bokslutet för 2008. Som slutkläm skriver styrelsen: ”Tvister med övriga leverantörer är reglerade genom förlikningsavtal och styrelsen för Malka Oil ser inget behov av ytterligare reserveringar mot bakgrund av dessa tvister.

Jämför man uppvisade försäljningsskäl med vad som uttalats av vd och styrelse så kort innan, står det helt klart att man pratar i ”nattmössan” eller också har Gazprom tryckt på knappen ”mycket dyrt” för att använda deras pipeline. Kanske är det möjligheten att utnyttja pipelinen som är det ”tekniska problemet” för Malka. Det är bara att titta på kartan så ser man att Malka borde vara av stort strategiskt och troligen också ekonomiskt värde för främst Gazprom men även Rosneft – båda statliga oljejättar.

När man kolliderar med statliga ägarintressen i Ryssland är förhandlingsläget dåligt och försäljningspriset blir därefter. Att hitta motsvarigheter till Tanganyika eller Black Pearl i Ryssland kan man glömma. Gazprom kan möjligen ha medverkat till något biavtal, som kan ge Malka hjälp till hyfsade förvärv efter försäljningen. Det högre budet från ”The The Far East” åkte i papperskorgen med kommentaren ”ej substans” från Malkas styrelse. Rätt eller fel är omöjligt för en utomstående att bedöma. Budet kommer säkert att ligga kvar i papperskorgen tills den töms.

Även om aktievärdet ligger runt 0.19 vid en försäljning måste ju styrelsen ha ett för aktieägarna bättre förslag än en slututdelning av försäljningssumman. Majoriteten av aktieägarna vet redan att det är så och är beredd att rösta igenom försäljningen den 17 december 2009. En minoritet tycker att informationen varit bedrövlig och vill skjuta upp bolagsstämman. Jag tror inte att det blir så även om jag delar minoritetsuppfattningen. Jag har en aktiepost i bolaget köpt för 0.19 kronor. Jag behåller posten t.v.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?