Post entry

Malka - Mer än olja i pipen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter att följt Malka Oil ett tag kom jag idag över företagets Årsredovisningar från 2005 till 2008 och tog mig så ikväll en stud för att läsa in mig på "The True Malka Story". När jag slutligen kommit en bra bit in i 2008 års redovisning blev det riktigt intressant, jag minner mig den gode Gabrielssons mediaköttben där han målar ut ryssen som en tjuv och inser att det där luktar politisk fint så de stinker om det. Majoriteten av internetkollektivet kastar sig över Gabrielssons köttben likt de Ovtjarkor Kalles farsa så fantasifullt stämplar den tjyvande ryssen med, men var det rätt att dömma så snabbt eller var det bara en taktisk fint från en slipad Businessman som lyckades lura internetkollektivet? På sidan 58 till 60 i Årsredovisning 2008 står följande:

Not 32 Rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden

Rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden hänförliga till STS-Service avslutade under perioden 1 januari–25 maj 2009
STS-Service har stämt OOO CHATO och OOO Zavod produktov bistrogo prigotovlenija i skiljeförfarande i Tomsk för uppsägning av köpeavtal avseende en fastighet.
STS-Service har dragit tillbaka kravet i enlighet med ett förlikningsavtal träffat mellan parterna.

Sibneftgeofysika har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk avseende betalning för geologiska arbeten.
STS-Service förlorade och dömdes att betala ett belopp om 82 MRUR (cirka 21,6 MSEK). Hela beloppet har betalats.

OOO NighnevartovskService har stämt STS-Service i två olika skiljeförfaranden i Tomsk avseende betalning för utfört arbete.
STS-Service förlorade båda förfarandena och dömdes att betala ett belopp om totalt 69 MRUR (cirka 18 MSEK). Hela beloppet har betalats.

OOO BSK Grand har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk.
STS-Service förlorade och dömdes att betala ett belopp om 55,7 MRUR (cirka 14,7 MSEK). Hela beloppet har betalats.

OOO VostokTransService har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk.
STS-Service har dömts att betala ett belopp om 1,2 MRUR (cirka 0,3 MSEK). Hela beloppet har betalats.

OOO Sibgeoservice har stämt STS-Service avseende tre olika krav på sammanlagt cirka 1 MRUR (cirka 0,3 MSEK).
Kraven avser betalning för utfört arbete. Parterna har kommit överens om att STS- Service skall betala hela beloppet den 18 maj 2009 och tvisten är därmed avslutad. Hela beloppet har betalats.

OOO Tomgeoplan har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 3,1 MRUR (cirka 0,8 MSEK).
Kravet avser betalning för utfört arbete i samband med att Tomgeoplan utformat teknisk dokumentation för testproduktion av borrhål på Lower Luginetskoye oljefält. Processen är avslutad och parterna har kommit överens om en avbetalningsplan och STS-Service har redan betalat ett belopp om 1 MRUR (cirka 0,3 MSEK).

STS-Service har stämt Promsvjazbank i skiljeförfarande i Tomsk och begär att Promsvjazbank skall påtvingas att fullgöra sina förpliktelser avseende fullgörelse av betalningar om kvarvarande 19,9 MRUR (cirka 5,3 MSEK) i enlighet med ett bankkontoavtal.
Processen är avslutad eftersom domstolen ansåg att Promsvjazbanks beslut var lagligt motiverat.

OOO PMK-Tomj (Peredvighnaja Mekanizirovannaja Kolonna – Tomj) har stämt STS-Service i skiljeförfande i Tomsk på ett belopp om 10,9 MRUR (cirka 2,9 MSEK).
Kravet avser betalning för utfört arbete i enlighet med ett entreprenadavtal samt därtill påförda straffavgifter. STS-Service har betalat hela beloppet den 15 maj 2009 och processen är därför avslutad.

OOO Kargasokdorstroj har stämt STS-Service i två skiljeförfarande i Tomsk på ett sammanlagt belopp om 12,7 MRUR (cirka 3,3 MSEK).
Kravet avser betalning för utfört arbete i enlighet med ett entreprenadavtal avseende utbyggnad av vintervägar samt annat grävarbete på licensblock nr 87. Parterna har kommit överens om en avbetalningsplan och processerna är därför avslutade.

I övrigt förelåg ett antal smärre processer med en total sammanlagd exponering inte överstigande ett belopp om 3,2 MRUR (cirka 0,9 MSEK) som är avslutade i samband med att Parterna har kommit överens om avbetalningsplaner.

Pågående rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden hänförliga till STS-Service per 25 maj 2009
OAO Nizhnevartovskneftegeofysika har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 14,2 MRUR (cirka 3,7 MSEK).
Kravet avser betalning för utfört arbete.

STS-Service har inlämnat en genstämning avseende skadestånd för bristfälligt utfört arbete på ett belopp om 13,5 MRUR (cirka 3,6 MSEK). STS-Service har förlorat i andra instansen och målet kommer att överklagas.

OOO VodTransSever har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 3,5 MRUR (cirka 0,9 MSEK).
Kravet avser betalning för transport av gods. Domstolsförhandlingen
har senarelagts till den 28 maj så att Parterna kan komma överens om ett förlikningsavtal.

OOO Katobjneft har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 37 MRUR (cirka 9,6 MSEK) för utfört arbete i enlighet med ett entreprenadavtal om hydrofracturing.
Parterna har kommit överens om ett förlikningsavtal som kommer att presenteras vid domstolsförhandlingen den 26 maj.

OAO Sibirsky Nauchno-Issledovatelskij Institute Neftjanoj Promishlennosti (SNIINP) har stämt STS-Service på ett belopp om 9,7 MRUR (cirka 2,5 MSEK) för utfört forskningsarbete.
Domstolsförhandlingen kommer att hållas den 19 juni och Parterna förhandlar nu om ett förlikningsavtal.

OOO Partner Omsk har stämt STS-Service i två skiljeförfarande i Tomsk på ett sammanlagt belopp om 5,5 MRUR (cirka 1,5 MSEK) för kantin och städning.
Parterna försöker att komma överens om ett förlikningsavtal.

OOO SeverNeftProdukt har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 5,2 MRUR (cirka 1,4 MSEK).
Kravet avser betalning för leverans av bränsle. Domstolsförhandlingen
kommer att hållas den 4 juni och Parterna försöker komma överens om ett förlikningsavtal och avbetalningsplan.

OOO Arvi har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 12 MRUR (cirka 3,2 MSEK).
Kravet avser betalning för transport av gods. Domstolsförhandlingen
kommer att hållas den 6 juni och Parterna försöker komma överens om ett förlikningsavtal.

OOO Region har stämt STS-Service i skiljeförfarande i Tomsk på ett belopp om 4 MRUR (cirka 1 MSEK).
Kravet avser betalning för transport av bränsle. Domstolsförhandlingen
kommer att hållas den 15 juni och Parterna försöker komma överens om ett förlikningsavtal.

Övrig information om rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden
hänförliga till STS-Service

I princip samtliga ovan nämnda uppkomna tvister är leverantörsskulder
som på grund av bristande likviditet inte rätteligen infriats. Sålunda kan ytterligare sådana tvister uppkomma. Tvisten som nedan nämns under rubriken ”Rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden till följd
av oenighet kring förlikningsavtal” är dock reell. Enligt bedömning av Bolagets ledning är det belopp som slutligen skall betalas till följd av sistnämnda tvist lägre.
I övrigt föreligger ett antal smärre processer med en total sammanlagd exponering inte överstigande ett belopp om 2 MRUR (cirka 0,5 MSEK)
Ett av STS-Service bankkonton har blockerats för att säkerställa betalning avseende tvisten med OAO Nizhnevartovskneftegeofysika.
Beloppet att betala avseende den tvisten som förorsakar blockering uppgår till 14,2 MRUR (cirka 3,7 MSEK).

Rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden hänförliga
till Malka Oil

IG Holdings Limited (”Integra”) har påkallat skiljeförfarande i Stockholm på ett kapitalbelopp att betalas av Malka om cirka 154,5 MRUR (cirka 40,8 MSEK).
Kravet avsåg betalning i enlighet med ett förlikningsavtal ingånget mellan parterna den 22 december 2008. Malka Oil har betalat hela beloppet och IG Holdings Limited har återkallat skiljeförfarandet.

Rättsliga förfaranden och skiljeförfaranden till följd av oenighet kring förlikningsavtal
För reglerandet av skulder gentemot vissa parter har STS-Service tillsammans med USL och Malka Oil den 17 december 2008 ingått ett förlikningsavtal.
Förlikning träffades med OOO Shjit, OOO Ekspeditcija Expluatatsionno-
Razvedochnogo Burenija (”EERB”), OOO KUPIR, OOO Tsunami, OOO Management Company Malka, OOO SibNefteGazService, OOO Trans Auto, Michael Malyarenko samt Alexander Kokunov.
Till följd av förlikningsavtalet ålades Malka Oil att betala en summa om maximalt cirka 400 MRUR (cirka 105,6 MSEK). Till följd av viss oenighet kring tolkningen av förlikningsavtalet betalade Malka Oil/STS-Service inte omedelbart det initiala belopp om 80 MRUR (cirka 21 MSEK) som specificerats. Därför vände sig avtalsmotparten till ett juridiskt ombud angående krav på det initiala kapitalbeloppet. Ännu har inget skiljeförfarande påkallats avseende betalning av detta belopp men om så sker kommer tvisten att lösas genom ett skiljeförfarande i Stockholm. Som tidigare nämnts har bolagets styrelse och ledning bedömt att det belopp som slutligen skulle komma att betalas till följd av denna tvist skulle bli lägre än det maximala belopp som angetts ovan och att inga ytterligare reserveringar skulle behöva göras med anledning av denna tvist.
Baserat på ovan nämnda förlikningsavtal och styrelsens och ledningens bedömning att detta avtal skall fullgöras har fordringar och skulder avseende detta avtal i tidigare finansiella rapporter avseende 2008-12-31 kvittats i balansräkningen.
I syfte att finna en lösning på tvisterna i relation till ovanstående motparter har förhandlingar om betalningar parallellt fortsatt med parterna dock utan resultat.
Efter ett tvingande beslut i rysk domstol i slutet av maj inleddes en process för att betala av skulderna till den största av ovanstående fordringsägare nämligen EERB. I enlighet med domstolsbeslutet har ett belopp om ca 273 MRUR (cirka 68 MSEK) betalats till EERB och i början av juni är skulden till EERB reglerad. En del av detta belopp, motsvarande ca 83 MRUR (ca 21 MSEK) som STS-Service tvingades att betala överklagades av STS-Service i domstol eftersom underlag för
betalning av detta belopp anses vara fabricerade.

Bolaget Kupir befinner sig sedan slutet av maj 2009 i ett tidigt stadium av konkursförfarande och STS-Service kommer att vara en av borgenärerna i konkursen. STS-Service har en skuld och motsvarande fordran på Kupir som motsvarar ca 107 MRUR (ca 27 MSEK).
I samband med denna händelseutveckling har bolagets styrelse och ledning funnit anledning att göra en grundlig genomgång av hur den genomförda betalningen till EERB och Kupirs konkursförfarande påverkar synen på behovet av reserveringar.
I och med att bolaget tvingats att genomföra full betalning till EERB konstaterar bolaget att kvittning inte kunnat genomföras i enlighet med förlikningsavtalet. Då EERB befinner sig i ett konkursförfarande är Malka Oils dotterbolag STS-Service nu en av borgenärerna i konkursen och det är osäkert i vilken utsträckning STS-Service i konkursen kommer att få utdelning på sina motfordringar gentemot EERB. Detta
kommer att avgöras inom ramen för den fortsatta konkursprocessen
enligt rysk konkurslagstiftning.
Med anledning av Kupirs konkursförfarande framstår det som osäkert i vilken utsträckning STS-Service kommer att kunna kvitta sina motfordringar mot Kupir i enlighet med förlikningsavtalet. Konkursförfarandet gällande Kupir är dock som ovan nämnts i ett väldigt tidigt skede och det är därför svårt att göra en uppskattning av dess finansiella effekt för STS-Service och Malka Oil.

Mot ovanstående bakgrund har styrelsen och ledningen valt att justera sin tidigare redovisning av fordringar och skulder avseende förlikningsavtalet. Skulden till EERB har i sin helhet redovisats och motfordran reserverats som osäker. Detta har påverkat resultatet efter skatt negativt med ca 52 MSEK jämfört med tidigare rapporterade siffror för 2008. Skulderna och fordringarna till Kupir har särredovisats i balansräkningen. Med anledning av svårigheten i att uppskatta de
finansiella effekterna av Kupirs konkursförfarande har styrelsen valt att inte göra någon reservering av fordringarna på Kupir. I balansräkningen per 2008-12-31 uppgår fordringarna på Kupir till ca 27 MSEK.

Beslutet ovan att betala skulderna till EERB utan kvittning av motfordringar har inte påverkat styrelsen och ledningens bedömning av bolagets förmåga till fortsatt drift.

Vilken soppa, hur mycket juridiskt administrativa pengar koster detta att reda ut, och framförallt vilket rykte har företaget Malka Oil dragit på sig hos framtida ryska underleverantörer?

Visst tusan ja, jag hade en avslutande fråga, - E verkligen alla dessa ryska underleverantörer som Gabrielsson lyckat skapa osämja med skurkar, eller är det bara den "gode" Gabriellson som gjort bort sig i kubik i ryssland?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?