Post entry

Malka Maks VD brev

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malka oils VD Maks Grinfeld har skaffat sig klippkort Sthlm-Tomsk och den nya ledningen arbetar i en rasande fart tycks det med styrelsemöten varannan vecka under sommaren så har dom börjat bena ut oredan som har skapats i bolaget under den tidigare ledningen. Hur ska vi tolka det Maks skriver ?

Maks tycks vara fullt medveten om att det är viktigt att kommunicera med aktieägarna och marknaden och han vinnlägger sig om att göra så genom täta vd brev. Detta är bra Maks.

Marknaden suktar efter riktig information om läget.

Nu till det positiva och negativa om Malka oil och läget i Tomsk, Sibirien:

Pipelinen :

Pipelinen är byggd utan "nödvändiga tillstånd för driftsättning". Det är detta tillstånd Malka nu inväntar. Samtliga papper i ärendet är inskickat till respektive tillståndsgivare,det är fler än en, och under tiden så har det genomförts teknisk inspektion av pipelinen och förberett den för uppstart, som beräknas ske under mitten av september. Malka har även tecknat ett nytt hyresavtal för marken där pipelinen går. Problemet med pipelinen är nu mycket närmare ett slut och vi hoppas att tidsplanen håller. Detta är bra Maks. Kan vi få 2000 bopd i slutet av september ?

Licensen :

Malka oils licens via det helägda dotterbolaget STS i Tomsk:

Departementet för naturresurser genomför revision för samtliga licenser utfärdade inom Tomsk län var sjätte månad. I protokollet från det senaste mötet har man uttalat sig positivt om STS-Service. Inga anmärkningar noterades.Jag har noterat att en del skriver att licensen skulle kunna dras tillbaka om man inte fullföljde sina åtaganden, men licensen ser ut att hålla i alla väder och det efter genomlysning var sjätte månad. Alltså, inga anmärkningar eller som man brukar skriva i protokoll, UA . Detta är mycket bra, Maks.

Produktionen :

Nere på mycket låga nivåer 1600-1700 bopd bl.a för att pipelinen inte är körbar i dagsläget och att tre av brunnarna har pumpar med självtryck som gör produktionen olönsam. Tre nya elpumpar är på gång till hösten och man spår om en produktion om 2300 bopd till årsskiftet. Detta är mindre bra att det drar ut på tiden, Maks. Vi behöver höjd produktion tillsammans med öppnandet av pipelinen a.s.a.p ...

Dom gamla juridiska avtalen med EERB o Kupir har visat sig innehålla det man kallar oegentligheter = fuffens, men att man nu anlitat juridisk expertis som ska gå igenom alla gamla avtal. Detta är bekymmersamt, men det är bra att Maks nu lyfter fram det i ljuset så att vi kan få klarhet i dom gamla avtalen och vad som egentligen har sagts och gjorts och av vem. Har Svinhufvud och Gabrielsson undanhållit marknaden väsentlig information förutom att man inte hade "bygglov" som Maks väljer att kalla det för, på pipelinen ?? Hur allvarlig är en oegentlighet egentligen ? Man kanske bara har tagit lite genvägar och hoppats på att ingen skulle märka något ? Tids nog får vi veta allvaret i oegentligheterna.

Övriga leverantörer har man ingått nya avtal med, och STS-Service fullföljer avbetalningsplanen för levererade tjänster utan dröjsmål. Detta är bra, Maks.

Renaissance Capital och samarbetet med dom har jag ingen direkt koll eller uppfattning om vad det egentligen är tänkt att mynna ut i, men det var ju den förra ledningen som ordnade detta och Maks kanske har andra planer ang detta, vem vet. Vad tänker du om Renaissance Capital, Maks ? Letar dom efter parners ? Finansieringsalternativ vid kapitalbehov ?

Malkas reserver nu och efter nya uppdateringar :

Malka kommer under hösten att slutföra arbetet kring brunn 210 som ligger mellan oljefälten Zapadno-Luginetskoye och Lower Luginetskoye (ZL och LL). Detta för att kunna bekräfta att de två fälten är ett större sammanhängande fält, vilket skulle leda till högre reservbedömningar för de två fälten. Lägg märke till ordvalet bekräfta. Malka har hela tiden hävdat att det sannolikt är på det sättet och då hamnar ju situationen i ett helt annat läge, till Malkas fördel. Stort fält, och dom stora gäddorna börjar lura i vassen, garanterat...

Baserat på den nya seismiken från den norra delen av licensblocket och licensavtalet planerar Malka att genomföra borrning på den större strukturen Myginskaya under vintern 2009/2010 för att kunna bekräfta seismiken och påvisa ytterligare reserver. Nu pratar Maks om ytterligare reserver och det är ju minst sagt spännande. Detta låter lovande, Maks.

Reservuppdateringen från DeGolyer&MacNaughton hade jag gärna sett att Maks nämnde i brevet, men inte ett ord om detta. Detta är mindre roligt, Maks. Varför dröjer den ? D&M är oljekonsultbolaget som ska verifiera den seismik som är överlämnad och det ska mynna ut i nya reservdata över 1+2 samt 3 P reserver. 1+2 är det viktiga. I april i år så lämnade man in all data om estimatet på 673 miljoner fat i backen och det borde vara nära ett avslut nu. Börjar bli en aning otålig nu måste erkännas...trum trum trum...

Vi vill ha mera olja i baljan Maks !

Efter lite grävande journalistik så kan jag konstatera att när ett oljeprospekteringsbolag aviserar X-antal fat i backen som backas upp av geologisk data, 2D-seismik, markundersökningar,m.m så ska dessa klassificeras enligt gängse metoder av ett renomerat oljekonsultbolag och grovt räknat kan man säga att av dom estimerade antalet fat i backen så landar runt 15-30% som upptagningsbara reserver i kategegorin 1P+2P samt 3P, allt beroende på fältets struktur och andra markförhållanden m.m Grovt räknat. Det är ungefär dom siffrorna som jag själv har bollat med men nu har jag fått uppgifterna från en "riktig oljeanalytiker" på en av landets storbanker.

Oljeanalytikerna jobbar alltså med dom siffrorna som ett troligt resultat av estimerat i backen, 15-30% alltså.Det kan bli mer och det kan bi mindre, allt beroende på dom geografiska förhållandena. Seismiken som har lämnats in efter lång tids insamlande ser minst sagt lovande ut enligt den förra ledningen.Jag är osäker på strukturen på Malkas fält och i den sibiriska myllan generellt, men jag har inte hört eller läst att det skulle vara extremt svårt p.g.a markförhållandena utan det är väl i så fall snarare temperaturen som kan göra oljeutvinning till en riktig utmaning under vår o vinter.

Vi vet inte hur kassan ser ut i dagsläget men det skulle väl inte förvåna om bolaget behöver ta in mer kapital framgent , men vid ett oljepris som idag 72-74 USD/WTI så tror jag inte att det får någon större press på aktien då den redan är körd i skosulorna. Vid positva nyheter om pipelinen och högre reserver så kommer vi nog få kraftigt stigande kurs. Inga fler lik nu, tack.

Läget i Malka Oil :

Det positiva är följande:

1. Bra kommunikation till marknaden av VD. Detta har alla efterlyst länge.

2. Pipelinen besiktigad och klar. Inga anmärkningar. Uppstarten kommer som det ser ut nu, att ske i mitten av september.

3. Inga anmärkningar på Malkas licens. Kontrolleras var sjätte månad precis som alla andras licenser i Sibirien. Malka sköter sina åtaganden enligt villkoren.

4. Nya avtal med leverantörer och man fullföljer betalningarna för utförda arbeten.

5. Nytt hyresavtal med markägare gällande pipelinen.

6. Juridisk expertis anlitad för att en gång för alla reda ut härvan av gamla avtal.

7. Med största sannolikhet får vi högre reserver inom kort. Mycket spännande.

Det negativa är följande :

Största orosmomentet är oegentligheterna känns det som.

1.Oegentligheterna med tidigare avtal. Hur kan det komma att påverka dagens Malka ? Böter ? Är det STS som gjort något fuffens eller är det Kupir ? EERB kanske...Alla tre i någon slags ohelig allians där alla skyddar alla ? Kreativ bokföring för att undvika skatter ?

2. Låg produktion. 2300 bopd är ett mycket viktigt mål som måste infrias vid årsskiftet.

3. Luddigt kring avtalet och syftet med Renaissance Capital. Vad handlar det om ?

Sju positiva mot tre negativa...

Jag är fortsatt positiv till Malkas möjligheter även om det har dragit ut på tiden och jag har lågt ställda förväntningar på fredagens rapport. Det finns stora dolda värden i backen och när bolaget förmår lyfta fram dom så blir läget kraftigt förbättrat.

Om läget vid tiden för ockupationen i april av Malkas oljefält var livshotande, så är läget nu förbättrat till allvarligt, men stabilt. Det var aldrig kritiskt även om många ville se det så. Malka har rullat ut från intensiven och är nu på eftervården på ett förhoppningsvis, långvarigt och hälsosamt tillfrisknande. Har någon hört en hund skälla :O)

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?