Post entry

Malka, en snygg brud !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en milt uttryckt, turbulent tid i Malka med en vunnen tvist i domstolen samt en lyckad konvertibelemission så verkar bolaget nu tänka att anfall är bästa försvar. Kursen har rusat på bra efter den vunna domen och risken i bolaget har minskat efter det. Gårdagens press antyder klart att bolaget har mer än en framtida strategi. Man plockar fram ett ess ur rockärmen...

Malka Oil AB har nöjet att meddela att Renaissance Capital är utsett som exklusiv finansiell rådgivare i syfte att undersöka bolagets strategiska möjligheter.
Renaissance Capital grundades 1995 och är en av de ledande investmentbankerna verksamma i Ryssland och OSS. Renaissance Capitals kontorsnätverk spänner sig över världens största finansiella centrum. Ordvalet "stratetiska möjligheter" är i sammanhanget viktigt...

Renaissance Capital har en dominerande ställning på både ryska M&A och ECM/DCM marknaderna, och har under de senaste åren attraherat miljarder dollar för investeringar vad gäller både strategiska transaktioner och transaktioner på den ryska kapitalmarknaden, inklusive olje-och gassektorn. Exempel på de senaste affärerna genomförda av Renaissance Capital i olje-och gassektorn omfattar förvärv av en andel större än 25% i Sibir Energy Plc för Gazprom Neft, strategisk försäljning av Iteras oljetillgångar och Kondaneft, börsintroduktion av Volga Gas Plc på AIM-marknaden, omstrukturering och ytterligare kapitalanskaffning för Victoria Olja och Gas Plc.

Som jag tolkar detta så har Malka valt tre olika strategier som dom jobbar parallellt med och som kan komma att ge ett stort mervärde till aktieägarna och dom är som följer ::

1. Man fortsätter sin strategi att bli ett producerande oljebolag med den långsiktiga visionen om att producera 12.000 fat olja/dag om 2-3 år. Oljan finns, no doubt...

2. Man försöker att hitta en partner och göra en s.k joint venture för att på så sätt dela på kostnaderna och riskerna i framtiden. Ungefär som WestSiberian och Alliance oil gjorde här om året när bolagen slogs ihop.

3. Man kommer att klä upp sig med sina oljereserver för ett framtida uppköp. Man klär bruden som det heter.

För att vända på steken så tror jag att Malka kommer att satsa på alternativ 3, nämligen att bli uppköpta. Man kommer först att invänta den mycket betydelsefulla reservklassificeringen från den senaste bedömde Oil in Placen om 673 miljoner fat från DeGolyer&MacNaugton. Den bör komma senast augusti, innan Q2 rapporten, för då kan vi räkna lite på vad bolaget egentligen kan vara värt. 2,4 usd/fat betalades för Imperials 2P olja i samma område och med samma kvalité, s.k siberian light. Grannarna i västra sibirien i Tomsk, Ovtjarkans territorium, heter bl.a Gazprom och Alliance oil m.fl ...

Alternativ 2 är mindre sannolikt, för bolaget är alldeles för litet för att attrahera en större spelare med finansiella muskler. Två mindre bolag skulle också behöva ha sina licensområden nära varandra för att kunna dra skalfördelar vad gäller transporter och materiel och personella resurser. Utan att veta så tror jag inte det finns en lika liten spelare i närområdet.

Alternativ 1 är fortfarande huvudspåret enligt bolagets strategi och framställan MEN, jag tycker nog att det börjar lukta alternativ 3 så det skriker om det, efter att ha läst presset. Malka oil går nu på offensiven efter att ha legat i brygga och den som går in i bolaget idag skall ha uppköpstanken i tanken om man säger så.
Intressant i sammanhanget är den kapitalanskaffning via en konvertibelemission som grannen Alliance oil nu gör om 380 Musd där bolaget säger att pengarna bl.a är till för ev förvärv i sektorn.

Riskkapital verkar det finnas trots dessa tider...

Enligt bolaget så uppskattar man innan den nya reservklassificeringen kommer, att det finns 140-190 miljoner fat utvinningsbar olja i den borrade strukturen. Det finns ytterligare sju st oborrade strukturer i licensområdet som ju sedan gammalt är känt för att innehålla stora mängder olja. Det borrades i Tomsk redan på Sovjettiden men med dåtidens teknik och brist på kapital och kunskap gjorde att man aldrig lyckades få upp några större mängder.

Lejonparten av oljan finns kvar i backen och prospektering efter helt nya reserver ter sig allt svårare och dyrare för oljebolagen som i många fall sitter med sinande dito.
Om vi antar att Malka får lika bra betalt som Imperial fick för sina reserver som var 2,4 usd/fat utvinningsbart så skulle det lägre estimatet på 150 miljoner fat betyda c:a 360 musd för hela klabbet eller c:a 2,8 miljarder kr = 0,70 kr/aktie. Jag gör endast en rak jämförelse med vad Imperial som ju är granne med Malka fick betalt för sin 2P.

Dom sju oborrade strukturerna bör rimligen också betinga ett värde. Jag spekulerar naturligtvis men jag tycker inte att det är orimligt på något vis alls. Sen att Malka kan tänka sig mindre betalt för sina reserver är förstås också möjligt. Reserverna kan ju även landa i det övre häradet. Ryser vid tanken...

Alliance Oil:s emission av aktier och konvertibler för cirka 380 miljoner dollar ger bolaget större förvärvs- och investeringsmöjligheter. Bolaget ser i nuläget intressanta möjligheter till förvärv inom råoljeproduktion (upstream) på sina hemmamarknader i Ryssland. Det säger Alliance Oil:s ordförande Eric Forss förvärvsmöjligheter, vi har gott om alternativ. Vårt fokus ligger på upstream i de regioner där vi är verksamma.

Läs den sista meningen en gång till ;0) Malkas reserver och Eric Forss beskrivning på sökta objekt passar in som handen i plånboken för Malkas aktieägare. Det kan ju också vara så det är två bolag som tillsammans köper upp reserverna . Den som lever får se.
Jag köpte ett gäng direkt efter utslaget och ligger naturligtvis kvar.
Skulle inget av detta hända och Malka får traggla på för egen maskin så känns det ända bra att man har fått Rencap som finansiell rådgivare om det skulle behövas kapitalanskaffning i framtiden, för dom verkar ha ett bra renomé och anseende samt fint trackrecord i ämnet.

Aktien fortsätter upp idag samtidigt som jag tycker resonemanget bär sannolikhetens prägel.

Malka har börjat klä bruden och jag har ingått en kortare romans med bruden...

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?