Post entry

Maks Malka

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malka oils ny VD Maks Grinfeld ser på papperet ut att vara en mycket väl lämpad person att reda ut hm, oredan i Malka. 1:a juli tar Maks över dirigentpinnen och förhoppningsvis så visar han direkt var skåpet ska stå. DÄR !! MORR !!

Maks Grinfeld är född 1961 i dåvarande Sovjetunionen men sedan 1978 bosatt i Göteborg och är svensk medborgare. Under 90-talet har Maks varit VD för Wektab-gruppen, som bedrev oljehandel med ryska oljebolag. År 2000 blev han tillsatt som chef för Yukos-RMs (Refining and Marketing) exportavdelning med ansvar för handel med oljeprodukter. År 2004 blev Maks ansvarig för Yukos-EPs (Exploration and Production) avdelning för nyförvärv och år 2005 gick han över till TNK-BP som vice president med ansvar för särskilda projekt. Sedan år 2002 jobbar han som rådgivare för Stena Bulk AB med ansvar för den ryska marknaden och från och med år 2007 är han deras representant i Moskva. Maks Grinfeld bedriver även sedan år 2006 egen konsultverksamhet som rådgivare till svenska och utländska bolag med inriktning på shipping och olja i affärer med Ryska Federationen.

CFO talar också flytande ryska, skolad i försvarets tolkskola som han är. En fördel i affärer och kontakter med ryssarna. Jag utgår från att Maks inte har glömt modersmålet efter 30 år som "svensk";o)

Jag utgår också från att Maks är mycket väl insatt i problematiken och turerna som varit och han skulle nog inte ta på sig uppdraget om han inte såg en potential i det hela. Kamikaze VD:ar är en förlegad företeelse från 2:a världskriget så Maks får nöja sig med vanlig rysk vodka i samtalen med ryssarna och inte den dödliga Kamikazedrinken risbrännvin, saké. Det sitter nu en helt ny ledning i bolaget och dom bör naturligtvis få en rimlig chans att visa vad dom går för. Att den gamla ledningen kastar in handduken är inte så förvånansvärt efter ett långt och utdraget krig mot ryska hundar och tvivelaktiga påhopp och falska påståenden.

Det kan ju rent av vara så att den gamla ledningen nu har krattat manegen för den nya.

Ett första mycket viktigt steg är att få igång pipelinen igen så att oljan kan transporteras den vägen och inte med tankbilar. Sedan bör man rampa upp produktionen till 4000 fat/dag a.s.a.p ...Då kommer situationen i ett helt annat läge..Transnefts pipeline har alldeles för liten kapacitet för all den olja som bolagen vill pipelina till raffinaderierna så man måste ofta sälja "överskottet" på hemmamarknaden till ett lägre pris än det internationella och det berör inte bara Malka utan alla andra bolag också. Pipelinen byggs ut hela tiden och det kommer att gynna främst dom västsibiriska bolagen där ju Malka finns när den är fullt utbyggd ända till stillahavs kusten...

Vid konvertibelemissionen som tog Malka in c:a 141 miljoner kronor och därefter har man betalat av en skuld om 273 miljoner rubel c:a 68,5 miljoner kronor. Det är lite svårt att sia om hur stor kassan är i dagsläget, men en hygglig gissning är runt 30-50 miljoner kronor och jag tror inte det behövs mer pengar dom närmaste 3-4 månaderna. Får man igång pipelinen och kommer upp i 2500 fat/dag så har man ett positivt kassaflöde med dagens oljepris. Nu är ju ingenting säkert och flera oljebolag har fyllt på kassorna mer än en gång under dom senaste åren.

Marknaden väntar nu på pipelinen och ett statement från Maks i nästa vecka då han tillträder tjänsten. Kursen kommer förmodligen att ligga där den ligger fram tills dess vi får lite mera kött på benen. Jag tror fortfarande på att bolagets oljereserver är under luppen av andra bolag i samma område men en ev affär kommer inte förrän tidigast Q4 i år.

Det här väntar vi alltså på:

1. Öppnandet av pipelinen och att det pumpas upp 2500 fat/dag

2. Ett första uttalande av nya VD:n nästa vecka.

3. En ny positiv reservuppdatering från DeGolyer& MacNaugton och den ska vara klar under Q3 i år enligt bolaget. Jag tror att den kommer strax innan Q2 rapporten i augusti.

4. Ett uttalande om att man kommer att få upp produktionen till 4000 fat/dag innan årsskiftet.

5. En hungrig spekulant som vill åt reserverna samt dom oborrade strukturerna som ingår i licensen, och som med stor sannolikhet innehåller ännu mer olja.

Substansvärdet i Malka är betydligt större än vad dagens kurs visar och vi hoppas att det hela löser sig tids nog. Jag ligger kvar med mitt innehav.

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?