Post entry

Istället för Lotto!!!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sannolikheten för att få 7 rätt på Lotto är 1:6.724.520 och ändå spelar svenskarna för flera tusen per år för att nå drömmen om att bli miljonär. Hur skulle det vara om de istället valde att sätta dessa pengar på aktier med hög risk?

Jag vill förtydliga, innan du fortsätter att läsa texten, att detta är en liten tankevurpa om hur jag väljer att spendera mina överskottspengar och mina tankar om det. Det blir en form av skrift om hur vi väljer att hålla drömmen vid liv om att få en ”välfylld plånbok”.

Precis som många andra svenskar har jag under många år spelat på Lotto, köpt Trisslotter, gått på travet, duttat på Bingolottokupongen framför tv:n och suttit fastklistrad i soffan när personer svarat på frågor för att vinna miljonen i Postkodmiljonären. Jag har inte satsat eller spelat för så många kronor varje vecka men det har trots allt gått några 20-lappar varje vecka för att chansen ändå finns där att vinna en liten slant. I dagarna när man ser hur börsen dyker dag efter dag har jag inte kunnat låta bli att tänka på det faktum att det oftast bara blir förluster när jag spelar på t.ex. Lotto. För det är väldigt få gånger som jag fått ut någon hundralapp i vinst. Jag kommer nog att fortsätta sätta en liten slant varje vecka på det men nu ser jag hellre chansen att sätta små pengar på aktier som har en kalkylerad risk.

Sen min senaste blogg har jag fyndat en del av de bolag som nämndes. Påfyllningstillfällen kommer nog under den kommande tiden för välskötta bolag men även för bolag med lite högre risk. Även dessa bolag har jag satt lite småslantar på. Dock inga stora, några tusen kronor per bolag. Med en tanke på att de kanske växer till sig ett par hundra procent om det vill sig väl.

För hur skulle det vara om fler satte en liten del av ”lottopengarna” på högrisk bolag istället? Lek med tanken att du spelar 12 rader på Lotto varje dag under en månads tid. Totalt blir det 288 kronor som du spenderar för att få in 7 rätt. Chansen till högvinsten är 1 på 6.724.520 tillfällen. För att få in en rad med 6 rätt är lite mer sannolikt. Då är sannolikheten 1:40.027 för att du skall vinna ca 2.580 kronor som vinsten för 6 rätt var lördagen den 1:a oktober i år. Och här kommer min riktiga tankevurpa in i bilden. Vad behöver jag göra för aktieaffärer för att nå samma summa som delades ut för 6 rätt i lördags? Och det är ju inte ens säkert att jag skulle kammat hem den vinsten med de rader som skulle spelats under en månads tid.

Jo…..sätt dessa 288 kronor på en högrisk aktie där du fortfarande kan kalkylera på vad som kan hända bolaget i bästa och sämsta fall. Det finns ett antal bolag som kan öka minst ett par hundra procent om allt vill sig väl. Och de kan man krydda sin portfölj med istället för att satsa på annat spel och dobbel. Bl.a. har jag under senaste fyllt på med ett par sådana.

Petrogrand åkte in min lilla gamblingportfölj. Ingen förmögenhet men ändå så pass många att det kan ränta sig bra. Enligt min mening så finns det flera saker som gör att bolaget bör värderas upp väsentligt än att det skall sluta med en noll investering. Oljefälten som de har idag värderas inte in, företagskassan är välfylld, tjänar pengar på sina ränteintäkter, en ledning med goda kontakter i Ryssland, förhandlar med en partner et.c. De dras nog fortfarande med Malka historiken vilket gör att förtroendet måste byggas upp mer för att skilja sig från den turbulens som var då. En fin krydda i min portfölj som kan rusa iväg när det vill sig väl. M.a.o. ett billigt alternativ att investera för en billig peng som med råge kan motsvara 6 rätt på Lotto inom ett par år och för någon månads lottoinsats.

Shamaran Petroleum är ytterligare en liten trumf som jag lyckats snappa upp i den dipp som varit. Jag ser riskerna med att bli eventuellt utan vinst i Shamaran eftersom det verkar i ett område som är väldigt turbulent. Oklarheterna kring Kurdistan och Iraks tillgångar, landområden, politiska sammansättningar m.m. gör att framgångar kommer lika snabbt som motgångar uppkommer. Men om det lugnar ned sig i området och mellan alla klaner och parter så finns det goda förhoppningar för de som har licensområden. Områden som de har licenserna i har potential att innehålla bra mängder olja för utvinning. Dagens kurs, under 3 kronor, ser jag som ett fynd med tanke på vilken kurspotential som finns om oljan kommer upp ur marken. Också som Petrogrand ett bolag som kan slå utdelningen för 6 rätt. Dessutom med en förhållandevis liten insats.

Sist men inte minst så fyller jag på med vår allas Questerre. Hade en kort och glädjerik period med bolaget tidigare. Nu är jag tillbaka även fast det går trögt med att få klartecken för gasutvinning så kämpar de på med att producera små mängder olja. Vilket gör att det finns ett kassaflöde som hjälper till att täppa till hålen i plånboken så att det finns pengar kvar vid ett klartecken från Quebec-snubbor/snubbinor. Får de klartecken inom ett par år så kan det bli åka av för de som ser Questerre som en flerårs-lottokupong. Jag har svårt för att se att all gasutvinning skall förbjudas. Det finns mycket att hämta ekonomiskt för människorna i området. Gas är nog en energikälla för framtiden och det inser de förhoppningsvis politikerna i Kanada. Därför är 4 NOK billigt, och de kommer nog att kunna fyllas på under det beloppet.

Det finns några andra bolag som jag bevakar på ”högrisk-listan” men jag valde att ta upp dessa tre för att visa på hur jag tänker. För små belopp kan man idag köpa aktier som överträffar spelandet på lotto m.fl. Bara man har tålamod och inte satsar allt man har så får man nog bättre utväxling och har högre sannolikhet att skrapa hem lite vinstpengar. Och som sagt, de bolag som jag nämner i min tankevurpa är utplockade från mina egna inköp för att kunna berätta om hur en månads spelande för 288 kronor på Lotto skulle få en kalkylerad chanstagning på aktier istället.

B.T.W. min vinst på lotto i lördags blev magisk 18 kronor för 4 rätt. Insats 120 kronor för en vinst som sannolikheten att vinna är 1:59 :P

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?