Post entry

Historiska uppköp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Funderade lite på hur dom senaste 10 årens börshandel har sett ut, och det är en av dom största berg o dalbanorna som jag kan komma ihåg. Minns uppgången 1999 på 66 % !!! Vilken vansinnesuppgång med dot.com bolag och IT-bolag som inte tjänade en enda krona men hade P/E tal på flera hundra ibland och byggde och köpte omsättning på krita mest hela tiden. . Icon media lab he he... Framtidsfabriken.... Följande tre åren 2000-2002 så sjönk börsen lika mycket, alltså med -66 %. Efter att den forne amerikanska presidenten George W Bush i mars-april 2003 sa att kriget i Irak är vunnet så steg världens börser i fem år ända fram till subprimekraschen i september 2008.

Nu har det ju hänt en del trevligt också och ur minnesbanken så kommer jag ihåg alla dom bolag jag haft i portföljen och som sedemera blivit uppköpta med mer eller mindre rejäla premier till aktieägarna. Kommer ni ihåg dom alla...2000 och framåt...

Segerström&Svensson : Köpte in mig runt 80-90 kr och fick och nu måste jag höfta lite, runt 172 kr. Uppköpare var amerkanska Sanmina.

PerbioScience : Jag gick in på runt 70-80 kr och fick 152 kr betalt. Minns ej uppköpande bolagets namn. Bra affär dock. Först handlades kursen över budet och en höjning av budet var utesluten sa analytikerna, men några dagar senare lyftes det med 11-12% till just 152 kr..

Biora: Ett mycket fint dentalbolag med en kariesgel som gav eko bland världens tandläkare. Köpte på 11-12 kr och fick betalt 17,20 kr. Uppköpare var det Schweiziska dentalbolaget Strauman. Jag var lite förbannad på den affären då jag var övertygad om att den gick på tok för biligt då en av mina barns klasskompis mamma är specialisttandläkare, och hon lovordade produkten och sa att det var en riktig snackis bland kollegorna runt om. Japan var först ut med gelen till patienterna...

ProtectData : Ett kvalitetsbolag ända ut i fingerspetsarna. Där var jag var inne i mycket tidigt skede på 30-40 kr och sedermera gick det väl för 150-lappen, men där är jag lite osäker. Mycket bra affär även det. Protect gjorde aldrig någon nyemission utan man klarade verksamheten med befintliga medel och kassaflöde. Starkt med tanke på hur illa det gick under 2-3 år för hela marknaden.

Boss media : Minns inte vad jag betalade för den men uppköpt blev det och ännu mer kassaklirr. Gjorde väl heller ingen nyemission och hade t.o.m utdelning i ett tidigt skede. Inga jättebelopp men ändå ett riktigt sätt att behandla aktieägarna på. Dela ut av vinsten, that´s the whole point...

Tanganyika oil : Sitter lite närmare på näthinnan och där fick jag ett GAV på 88 kr och priset landade på 201 kr. Den affären satt extra fint med en fallande börser och kraschad världsekonomi. Jag har för mig att jag suttit i ytterligare några bolag som blivit uppköpta men minnet sviker lite. Man ska ju egentligen inte köpa aktier av den anledningen att man tror på ett uppköp men när rykten från mer eller mindre förtroendefullla källor börjar så händer det ganska ofta att det till syvende och sist blir uppköp i ryktesbolaget. Långt ifrån alla men ganska ofta och dom ovan beskrivna bolagen var utsatta för en hel del uppköpsrykten. En fundamental analys i botten och lite uppköpsrykten verkar vara en bra kombination. Det kittlar alltid lite extra när det snackas uppköp, och en mindre post kan ge bra utdelning, men se till att ha analyserat bolagt innan du går in.

Nu satsar jag på att BlackPearl blir uppköpta men det kan dröja en tid då det är i ett tidigt skede ännu, men det kommer, och då kan jag likaväl starta ryktet här och nu :o) Malka oil ligger också på näthinnan som en ev uppköpskandidat lite beroende på hur deras reserver kommer in. Uppköp ? Lite får man lov att spekulera...Kan Karo bio hamna i köpgluggen ?

Någon som har fler bolag som blivit uppköpta så tar jag gärna del av det. Vilka missade jag att köpa in mig i ???

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?