Post entry

Falskt rally i PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Prospekteringsbolag är lottsedlar där högvinsten kan ge extremt hög avkastning på kort tid. Köpte du i april 2004 aktier för 100 kr i Imperial Energy skulle du 3,5 år senare ha fått 6 000 kr tillbaka. Det faller således i sin naturlighet att prospekteringsbolag tar stor plats på aktieforumen och lockar lycksökare till sig samt att spekulationerna går i höjden.

Den 10 maj hölls PetroGrands årsstämma. På eftermiddagen publicerades presentationsdokumentet från stämman på företagets hemsida. Några minuter senare hade PetroGrand tagit över huvudrollen på aktieforumen. Det började som en gnista vid 21 kr, efter att en våt filt tyngt aktien under förmiddagen, och slutade nära 28 kr där ivriga småsparare gick rakt in i skärselden eftersom kursen därefter rasade tillbaka till 22 kr. Denna lilla dag lyckades några forumskribenter köra upp börsvärdet med nästan 300 Mkr baserat på spekulationer kring sida 7 i presentationsdokumentet.

Där gavs information kring borrningen vid brunn N 232 i Nizhnepaninsky licensområde. Det är i denna prospekteringsbrunn som PetroGrand tidigare meddelat att de funnit tecken på kolväten och vid sida 7 framkom att de utfört ”coring” på 156 m vid flera olika lager, i huvudsak inom Jura-lagret. Forumskribenter drog nu snabbt paralleller till Africa Oils borrningar i Kenya där det konstaterats en över 100 m stor oljekolumn i brunnen Ngamia-1 och hävdade nu bl a att PetroGrand funnit en 157 m tjock motsvarighet. Senare på eftermiddagen förklarade däremot PetroGrands finanschef att bolaget inte släppt några kursdrivande färska nyheter. Därmed grusades förhoppningen om att sida 7 skulle innehålla avslöjanden om stora förekomster olja.

Det som sidan däremot berättar är att PetroGrand tagit 156 m borrkärnor från olika nivåer. En borrkärna är en cylindrisk provkropp innehållande t ex is, jord eller berg som tas upp till ytan för analys. Via studerande av borrkärnor har man t ex kunnat konstatera att Jorden genomgått åtta istider under de senaste 740 000 åren och i PetroGrands fall letas det naturligtvis med ljus och lykta efter spår av kolväten. Via UV-belysning har man också funnit spår av kolväten men analyserandet av borrkärnorna spås pågå tills slutet av sommaren.

Med analysarbetet fås däremot underlag till var man skall produktionstesta, vilket bl a innebär att man smäller av små laddningar i borrhålet för att orsaka sprickor i berget med syfte att få igång flöden. Vid sida 8 framkommer att tester planeras utföras vid åtta olika nivåer. Detta framstår som positivt men hur stor del av dessa som verkligen kommer att produktionstestas framkommer dock inte med klarhet.

Nu är det dock inte värt att grusa alla förhoppningar gällande PetroGrands ryska äventyr enbart pga felaktig tolkning av ett dokument. Tomskprovinsen är ca 300 000 kvadratkilometer stor och ifjol producerades i genomsnitt ca 235 000 fat per dag. 2009 fanns 118 upptäckta oljefält där ett ansågs som storskaligt. Detta innebär inte att potential saknas, särskilt inte om vi studerar terrängen runt Nizhnepaninsky.

Licensblocket är beläget i norra Tomskregionen strax invid gränsen till Khanty-Mansi området som är den mest produktiva oljeregionen i Västra Sibirien. Gränsande i norr till Nizhnepaninsky finns ett block tillhörande Tomskneft och endast fyra mil från Nizhnepaninsky:s gräns ligger oljefältet Krapivinsk som producerar ca 50 000 fat per dag. Detta är inte några dåliga volymer.

Ytterligare ligger Nizhnepaninsky vid Ust-Tym fördjupningen vilket inger hopp då fördjupningar tenderar att samla på sig organsikt material vilket är grunden till att råolja bildas. Licensområdet ligger även i direkt anslutning till floden Ob vilket lockar till spekulationer. Färdas vi nordväst längs med floden når vi Priobskoye-fältet som också är direkt anslutet till floden på båda sidor, ett fält som 2007 producerade hela 675 000 fat per dag.

Oddsen för att lyckas med borrningar i Tomskregionen är också goda i jämförelse med många andra områden. Det första året(2005) som Imperial Energy borrade lyckades de hitta olja i samtliga sju prospekteringsbrunnar. 2007 låg träffprocenten på över 90 procent (34 brunnar). Detta anses dock som extraordinärt bra, även i Tomsk.

Hittills via prospekteringsborrningen i N-232 har PetroGrand funnit tecken på olja i Bazhenov-formationen och spår av kolväten i Jura-lagret. Bazhenov är en av de mest studerade formationerna inom rysk petroleum-geologi och också den mest oförutsägbara. Det finns idag ingen tillförlitlig metod för att klassa reserver i Bazhenov-formationen och träff av kommersiella kvantiteter sker mestadels på chans. Idag produceras årligen i Västra Sibirien ca 400 000 ton olja ur formationen men myndigheten Rosnedra spår att produktionen till år 2030 kommer att öka till hela 80 miljoner ton, motsvarande 600 miljoner fat. Den huvudsakliga oljan består dock av oljeskiffer som innehåller kerogen, en fast blandning av organiska föreningar och som det kan utvinnas kolväten ur med hjälp av olika tekniker. Detta är idag en komplicerad och dyr process men det experimenteras med nya tekniker för att få ner produktionskostnaderna.

Nyligen försökte PetroGrand komma över licensblocket Nikolsky-3 som i väster gränsar till Nizhnepaninsky. Auktionen kunde dock inte genomföras pga att endast PetroGrand anmält sitt intresse för licensen och då det krävdes minst två intressenter för att få den genomförd. Nikolsky-3 ligger på östra sidan av Ob-floden, ett område som idag är relativt oexploaterat. Genomförda geologiska undersökningar(publicerade 2007) indikerar däremot att det kan finnas större fyndigheter här än vid västra sidan. Enligt en artikel publicerad 2007 på FT.com skulle det även kunna vara möjligt att hitta fält med större potential än Samotlor, som är Rysslands största och världens sjätte största oljefält, och som 1980 toppade med en produktion på 7 miljoner fat per dag.

2005 började PetroGrands VD, Maks Grinfeld, sitt jobb som vice president för oljejätten TNK-BP. Innan dess var han ansvarig för Yukos EP:s avdelning för förvärv. Hur stor insyn han hade i studierna vid Ob-flodens östra sida kan vi endast spekulera i men då Yukos under sin storhetstid hade stora tillgångar i Tomskregionen sitter sannolikt Maks med värdefull kompetens och information som kan komma PetroGrand till gagn.

Det är även på östra sidan av Ob som irländska PetroNeft gjort sitt största fynd i oljefältet Sibrayevskaya där 2P-reserverna bedömts till 50 miljoner fat. Fältet ligger inom licensblocket Tungolsky (lic 61) som Ryder Scott estimerat innehålla 2P-reserver på 117 miljoner fat. Blocket ligger ca fem mil nordost om Nizhnepaninsky och granne med Nikolsky. Här finns även Imperial Energy:s ”block 80” där oljefältet Kiev-Eganskoye upptäcktes 2008. Prospekteringsbrunnen som då borrades visades flöda 1 500 fat oljer per dag utan mekanisk hjälp vilket var den framgångsrikaste borrningen hittills för Imperial Energy.

Det finns alltså olja i Tomskregionen men PetroGrand har ännu inte bekräftat några ekonomiskt utvinningsbara fyndigheter. Det finns alltså fortfarande en risk för att tecknen på olja i Bazhenov-formationen inte visar sig vara lönsamma att utvinna och risk för besvikelser gällande spåren av kolväten i Jura-lagren. Samtidigt kan det naturligtvis bli mycket framgångsrikt, särskilt då tre brunnar nu testas.

PetroGrands brunn N-232 borras intill en gammal brunn som borrades under sovjettiden där det hittades kolväten. En liknande strategi använde PetroNeft i Sikrayevskaya-fältet då de borrade intill en gammal brunn, som däremot inte visade sig innehålla kolväten. Via reprocessad seismik och ny borrning konstaterades däremot ett oljefynd och net pay på 12,6 m. PetroGrand blir garanterat en intressant sommarserie att följa men var försiktig med insatsen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?