Post entry

Ett litet plus i PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Skall Måndagens rusning smitta av sig i PetroGrand.

Dagens uppgång väcker förhoppningen att årets handel skall kunna lockas in i ett mer possitivt territorium. Våra småbolagsaktier är ju väldigt beroende utav att börserna handlas possitivt. Inte överdrivet mycket men det är ganska svårt för även bra småbolag att streta imot ett marknads släpp.Som i det här fallet med petrogrand så dröjer det viktiga veckor innan de goda nyheterna kommer (sannolikt goda). Under såna här perioder så är vi småsparare i händerna på de stora aktörernas välvilja.

Och de i sin tur i händerna på makrosiffror (vi konsumenter) och politiska överenskommelser.Hur aktien PG ter sig i ett teknskt perspetkiv vet jag inte riktigt. Den fleråriga trenden är ju negativ från 20 kr till idag runt 10 kr. Men rent fundamentalt så kan det delvis förklaras med en stärkt krona och så förståss förra årets fall som dock ej överenstämmer tidsmässigt med PG kursgraf. Den gick ned lite senare. Därimot påverkas kurserna delvis av vad som publiceras och sägs om bolaget. Så mitt råd är att avakta några dagar med köp efter en bra artikel eller välbesökt blogginlägg.

Det finns många tekniska indikatorer. Den första är den allmänna trenden som för närvarande är negativ men skulle kunna ändras. Trenderna brukar ju ändras då och då men tillfällena är färre än perioderna då man befinner sig i trenden. Alltså är det säkraste att utgå ifrån att man befinner sig någon stanns mitt imellan trendskifterna. Men de som hittar trendskiftena blir ofta rikligt belönade och de är lite färre.Sedan kan man ju ha olika tidshorrisont för när en trend är etablerad. År, Månader eller veckor,dagar,timmar,minuter.

Sedan är det sektorer och oljesektorn är het just nu. Tekniska stöd och motstånd. Vi befinner oss vid ett nyettablerat stöd vid 10 kr och har ett gammalt pålitligt vid 9 kr. Jag har inte tittat så mycket på grafen efter trendkanaler och utbrottsnivåer och kan därför inte konstatera om vi befinner oss i eller utanför någon så kallad trendkanal. Om man tittar på omsättningen så är det bra om de högre kurserna bekräftas genom omsättningsökningar. Tyvärr har vi sett motsattsen hög omsättning på 10.20 kr tidigare men det finns i varje fall ett riktigt köpintresse vid lägre nivåer. Tyvärr också säljare.

Tidigare så har det skett en del saftiga köp och försäljningar vid 12 kr men aktien har inte haft kraft att stanna kvar där.Det har förekommit en del baissningar tidigare på placera.nu och de kan naturligtvis äga sin riktighet men det kan också påverka kursen med en 50 öring då daxomsättningen är ganska låg.Köp inte på er för mycket då kursen kan handlöst falla om någon skulle bestämma sig för att sälga mycket på en gång. Det är dessa dagarna man skall köpa mindre poster.

Tänk på att det är mycket dålda köp och försäljningsorder så det enda man egentligen kan läsa ut är om kursen ligger nära senaste köp eller sälg. Titta sedan på alla dagens avslut. Alla ordrar under 1000 st kan man solla bort men glädja sig åt om de gått i rätt riktning. Överstiger daxomsättningen 1/2 miljon så är det godkänt. Tex om det är inne en stororder för 20000 aktier köp så kan samma köpare ligga och sälja kontinuerligt med dolda sälgordrar.

Samma sak kan gälla nyhetsflödet dock ej rena fakta uppgifter att man har teknat ett nytt avtal med någon intressent. Jag skulle bli väldigt glad om det här företaget gick bra eftersom det gäller att hänga med i konsumtionen. För dig som lyckas pricka in vinnarna och inte har så stor erfarenhet utav att förvalta slantarna är mitt råd att i varje fall konsumera ca en fjärdedel av behållningen. Det kan komma kärvare dagar och då kan det vara bra att i varje fall ha kvar lite husgeråd.Läs gärna tidigare analyser av företaget och försök att bilda er en egen uppfattning om företaget.

Jag skulle vilja göra en jämförelse med varor och deras värden.För oss konsumenter så är exempelvis priset på en slips 200 kr men för inköparen kan den ligga på 7 kr. Eftersom det är mycket runt omkring skälva försäljningen så bör ju rimligtvis priset räknas upp under resans gång. Även varor som bilar och kylskåp som vi upplever som väldigt värdefulla kostar egentligen inte mycket att göra. Det gäller bara att hitta den på rätt ställe. På Tradera om du är köpare många gånger eller hos återförsäljaren om du sälger.

Men vi skall naturligtvis inte glömma bort viktiga saker som garantier och service samt bra information och så klart skälva upplevelsen eftersom vi lever lång tid strosande omkring i butikerna. Så en vacker skyltning kan ju bidra till att höja smilbanden.Men till saken varor som vi uppfattar har ett värde är just lika olika som aktier beroende på platts och tid. Och jag tror att PG är en sån aktie som är värderad hos inköpsavdelningen hos någon stor grossist och vi skall nu försöka kränga den hos detaljisten och där kan vi vara om en och en halv månad. God fortsättning på det nya året och hoppas att januari effekten håller i sig veckan ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?