Post entry

Det våras för Petrogrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Enligt en rysk tidningsartikel ogiltigförklarades ifjol 11 av 13 licensauktioner i den oljerika Tomsk-regionen pga avsaknaden av bud. Med tanke på att oljepriset repat sig rejält sedan finanskrisen framstår det låga intresset som underligt men faktum är att i krisens dyning upplever fortfarande många ryska oljebolag kärva tider. Givetvis innebär detta att kapitalstarka aktörer har möjlighet att fynda och ett bolag som nu ivrigt färdas med kundvagnen längs den ryska myllan är First North-noterade Petrogrand som t o m i torsdags lyckades få en licens gratis.

Petrogrand är kvarlevorna av forna Malka Oil vars enda tillgång, licensblocket nr 87, i början av 2010 såldes till Gazprom Neft. Det forna oljebolaget var under finanskrisen nära att gå i konken och förutom externa utmaningar med fallande oljepris pressades Malka Oil även av interna problem som mynnade ut i ett fullskaligt inbördeskrig där styrelsemedlemmen, Michail Malyarenko, med vapenmakt ockuperade ett oljefält samtidigt som styrelseordföranden, Mats Gabrielsson, anklagade Malyarenko för stöld. Här hjälpte inte några fredsbevarande insatsstyrkor utan receptet blev en åderlåtning av såväl styrelse som ledning och därefter en försäljning av tillgångarna.

Idag är Petrogrand ett nytt bolag som dock sedan namnbytet behandlats styvmoderligt på börsen då bolagsvärdet under lång tid understigit nettokassan. Uppenbarligen finns ett frågetecken huruvida den nya ledningen kommer att lyckas med att disponera försäljningslikviden från Malka Oils tillgångar på ett klokt sätt. Styrelsen framstår dock som mycket meriterad där styrelseordföranden varit delaktig i den framgångsrika uppbyggnaden av Vostok Oil som sedermera blev West Siberian och Alliance Oil. Petrogrands VD:s(Maks Grinfeld) meritlista imponerar än mer då han tidigare bl a varit chef för oljejätten Yukos förvärvsverksamhet samt vice president för Rysslands tredje största oljebolag, TNK-BP.

På pappret ser alltså Petrogrand ut att sitta med rätt sorts spjutspetskompetens för att kunna bli ett framgångsrikt oljebolag på den ryska marknaden. Ambitionen är också stor då bolaget i affärsplanen som presenterades ifjol avslöjar att de inom 24-36 månader strävar efter att kontrollera 4 - 6 ryska oljebolag med en sammanlagd oljeproduktion överstigande 12 000 – 14 000 fat olja per dag. Den äventyrlige placeraren ser alltså solsken vid Mount Everests topp och anar en kursresa som kommer att mångdubbla kapitalinsatsen. Huruvida Petrogrand kommer att bli någon ny Black Pearl återstår givetvis att se men efter att 145 licensområden samt ett 40-tal oljeproducerande bolag nu granskats har förvärvsresan påbörjats vilket även lyft aktien med nästan 50 procent på kort tid. Mycket talar också för att bestigningen mot högre kursnivåer kommer att kunna fortsätta.

Nizhne-Paninsky - mitt i smeten

I december förvärvades licensområdet Nizhne-Paninsky i nordvästra Tomsk-regionen för ca 45 MSEK. Området upptäcktes under 60-talet och har enligt den statliga kommittén av naturresurser möjliga C3-reserver uppgående till 65,2 miljoner fat. Med hjälp av moderna mätmetoder är dock sannolikheten stor att dessa siffror kommer att kunna öka markant. Som ett lyckosamt exempel hade Malka Oils gamla licensblock, när bolaget tog över licensen, reserver på 8 miljoner fat, vilket fyra år senare hade uppjusterats till 97 miljoner. Generellt i Tomsk-regionen har också ungefär en tredjedel av C3-reserverna kunnat omsättas i bevisade samt sannolika reserver.

Sett till arealen är Nizhne-Paninsky ungefär lika stort som Malka Oils tidigare licensblock och värt att påpeka är att det redan finns en utbyggd pipeline intill området vilket givetvis är en fördel då stora kostnadsbesparingar i infrastrukturuppbyggnad går att nås. Ett licensområde i direkt anslutning till Nizhne-Paninsky har också en snittproduktion per brunn på 750 fat per dag vilket skvallrar om att det kan finnas gott om olja i licensområdet. Seismologiska undersökningar har påbörjats vars utfall spås dyka upp i slutet på maj eller början av juni vilket kan bli en rejäl trigger för aktiekursen. En aning kittlande är det också att Nizhne-Paninsky ligger i anslutning till Nizhnevartovsk-regionen där Rysslands största oljefält, Samotlor, är beläget - ett fält som 1980 producerade 7 miljoner fat per dag. Samotlor ägs av TNK-BP där Petrogrands VD alltså tidigare varit vice president. Lite spekulativt kan vi således hoppas att Maks Grinfeld sitter med hemlighetsfull information angående närområdena till Petrogrands fördel.

Orenburg - där oljan betingar ett högre pris

TNK-BP är även den dominerande oljeproducenten vid Orenburg-regionen där Petrogrand nu är på väg att slutföra sitt första förvärv av ett oljeproducerande bolag, enligt den avsiktsförklaring som pressmeddelades i början av april. Här finns stor potential då bolaget har bevisade(C1) samt sannolika(C2) reserver uppgående till 39,4 miljoner fat samt 215,9 miljoner i möjliga C3-reserver. Produktionen är dock idag låg, uppgående till 250 fat per dag, men Petrogrand kommer snabbt att investera i ökad produktion. Förutsatt att samtliga uppgifter kring bolaget verifieras kommer köpeskillingen att uppgå till 50 MUSD. Det innebär att bolaget betalar ca 1,25 USD per fat för C1+C2 reserverna vilket framstår som mycket billigt, särskilt med tanke på de betydande C3-reserverna och då viss produktionskapacitet redan är utbyggd. Noterbart är också att oljan vid Orenburg-regionen är av god kvalitet vilket betingar ett högre pris på marknaden.

Muromskij 2 - hur var det nu med gratisluncher?

Torsdagens pressmeddelande överskuggar dock det mesta då Petrogrand vederlagsfritt erhållit en prospekteringslicens för licensområdet Muromskij-2 som har fastställda C3-reserver uppgående till hela 295 miljoner fat. Visserligen återstår det kostnadskrävande arbetet med att omsätta dessa till bevisade och sannolika reserver men en gratis licens ger ändå ledningen en fjäder i hatten. Särskilt då denna visar prov på taktiskt sinnelag då de skickligt utmanövrerade en konkurrerande intressent till området då de till myndigheterna påpekade att konkurrenten saknade behörig bolagsregistrering vilket underkände intressenten. En del seismologiskt arbete har också redan utförts på licensområdet vilket kommer att underlätta för Petrogrand som strävar efter att påbörja provborrningar under nästa vinter.

Dags att spänna fast säkerhetsbältet

Studerar vi kassan uppgick den vid årsskiftet till ca 600 MSEK. Försäljningslikviden från Malkas licensblock har via avkastning från kapitalplaceringar i praktiken tidigare täckt Petrogrands utgifter. Så lär det inte bli framöver och sedan årsskiftet har det tillkommit kostnader relaterade till de pågående seismologiska undersökningarna i Nizhne-Paninsky. Arbetet med att öka antalet produktionsbrunnar vid Orenburgförvärvet samt utföra prospektering vid Muromskij-2 kommer naturligtvis även att leda till successivt ökade kostnader. Till dags datum torde ändå kassan vara ganska välbehållen kring 550 – 570 MSEK, vilket innebär att börsvärdet fortfarande understiger nettokassan.

Inkluderar vi köpeskillingen för det förmodade kommande Orenburgförvärvet minskas dock kassan ner mot 250 MSEK. Summerar vi denna med de bevisade och sannolika reserverna på 39,4 miljoner fat samt ytterligare hela 576 miljoner fat i möjliga reserver framstår dock Petrogrand som mycket billigt. Men med den knapphändiga information som ännu finns kring förvärven är det givetvis svårt att värdera bolaget. Men värderar vi 20 procent av C3-reserverna till 1 USD per fat samt adderar kassan ovanpå detta närmar vi oss 1 miljard SEK.

Huruvida Orenburg-förvärvet kommer att finansieras med kontanta medel återstår också att se då viss del torde kunna lånefinansieras beroende på hur kort startsträckan är för att få upp produktionen. Ytterligare kan ju en del av betalningen skjutas fram via tilläggsköpeskillingar eller finansieras med nyemitterade aktier. Då kostnaden för en produktionsbrunn uppgår till drygt 10 MSEK borde befintlig kassa även ge utrymme för ett relativt omfattande utbyggnadsprogram. Finansiering via konvertibler eller riktade emissioner är givetvis andra möjligheter.

Ett intressant värdemässigt jämförelseobjekt som eventuellt Petrogrand snart kommer att kunna matchas mot är irländska PetroNeft som också är verksamma i Tomsk-regionen. Bolaget är noterat i London och värderas förnärvarande till ca 2,3 miljarder SEK. Vid årsskiftet producerade PetroNeft 2 750 fat olja per dag och enligt en färsk uppdatering uppgår de bevisade samt sannolika reserverna till 96,9 miljoner fat. Ett omfattande prospekteringsprogram är dock iscensatt vilket spås medverka till att öka produktionen vid innevarande års slut till 8 000 fat per dag.

Blickar vi slutligen framåt finns ett par potentiella triggers som kan komma att elda på aktienkursen för Petrogrand. En slutaffär kring Orenburgförvärvet är definitivt en sådan där sannolikt mer info kommer att avslöjas kring det förvärvade bolaget, gällande t ex uppbyggd infrastruktur samt hur stora insatser som kommer att krävas för att öka produktionen. Seismiska data från Nizhne-Paninsky är självfallet en annan trigger och slutligen kan det dyka upp fler förvärv eftersom bokslutsrapporten avslöjar att ledningen gått vidare i förvärvsprocessen av ytterligare ett oljeproducerande bolag. Rysk roulette givetvis men i jämförelse med gamla Malka Oil står inte Petrogrand enbart på ett ben, utan istället på tre, vilket innebär riskspridning samt ökar chansen till jackpot vid prospekteringen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?