Post entry

Chansköper PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns ofta en möjlighet att göra bra affärer på börsen när det råder allmän förvirring. Och "allmän förvirring" är jag rätt övertygad om att råder kring Malka Oil just nu och säkerligen hittar man femtioelva olika konspirationsteorier på aktieforumen gällande bolaget.

Jag tänker dock inte spekulera i något gammalt groll utan för mig är Malka nu ett nytt bolag - med affärsidé att bedriva oljeproduktion genom förvärvade ryska oljebolag och oljelicenser - och som idag handlas under den egna kassan!

Idag får du köpa aktier i det nya PetroGrand för 14 öre, vilket är en rabatt på cirka 5 öre per aktie, beräknat på kassan - och som därtill är en rabatt på cirka 4 öre per aktie, vilket du erhåller om bolaget likvideras. Ett hyggligt ingångsläge för att placera en del av årets vinstpengar i, om du frågar mig.

PetroGrand består dock idag inte av något mer än kassan och kompetensen hos ledning och styrelse. Men är det då skäligt att kompetensen skall vara orsaken till rabatten?

Personligen tror jag att det finns gott om kompetens i bolaget för att PetroGrand skall kunna bli en riktigt lönsam placering. T ex sitter VD Maks Grinfeld på 20 års erfarenhet av den ryska marknaden och ryskt näringsliv. Han är född i Ryssland och arbetat för Wektab-gruppen, Yukos, Stena Bulk samt drivit egen konsultverksamhet som rådgivare åt svenska och utländska bolag med inriktning på shipping och olja i landet. Som grädde på moset har han även varit ansvarig för Yukos avdelning för nyförvärv vilket känns kittlande med tanke på PetroGrands planer. Rimligtvis borde ju alltså karln vara tillräckligt kompetent för att kunna finna undervärderade oljebolag på den ryska marknaden och då han i januari dubblade sitt eget aktieinnehav med köp av 8 miljoner aktier ser ju uppenbarligen åtminstone Maks själv stor potentiell uppsida för nybygget. Jag har därmed valt att satsa de närmaste veckornas lottokupong på Maks rygg!

Det som förbryllar är dock den föreslagna utdelningen på 2 öre per aktie, som dock är villkorad och som kan dras tillbaka om det dyker upp passliga förvärvsmöjligheter i sådan storleksordning att balansräkningen äventyras. Det är dock inte någon dålig gissning att tro att den föreslagna utdelningen delas ut för "sveda & värk" pga den turbulens som präglat Malka det senaste året, men nog vore det ju bättre om pengarna istället skulle öronmärkas till förvärv istället för plåster på såren. Den föreslagna utdelningen kan väl dock även vara ett marknadsföringsknep av ledningen, för leker vi med tanken att PetroGrand snart presenterar ett litet spännande förvärv, nära positivt kassaflöde, så växer snabbt kaksmulorna från forna Malka Oil ihop till en mustig gräddtårta - och då kan förvärvet tillsammans med utdelningen bidra till att locka nya ägare till bolaget som eventuellt kan mjölkas längre fram i tiden när större förvärv står på agendan, efter att ledningen bevisat sin kompetens för att finna lovande bolag med utvecklingspotential. Det intressanta med detta är ju även, som en bonus ur ett placeringsperspektiv, att i en uppgående börsmarknad brukar aktiemarknaden bli extremt upphetsad över obskyra små oljebolag som är verksamma i periferin och då överskuggar plötsligt grädden allt annat, vilket brukar resultera i anmärkningsvärda kursuppgångar. Dagens kassa räcker dock knappast långt om PetroGrand börjar gasa på förvärvspedalen men samtidigt finns det ju även andra betalningsvägar via lån eller med hjälp av egna aktier.

Slutligen sitter jag själv på en liten konspirationsteori och det är att det i försäljningen av STS-Service till Gazprom även, bakom kulisserna, fanns en överenskommelse om att PetroGrand skall få förvärva tillgångar av Gazprom som ligger utanför den ryska jättens kärnverksamhet. Jag tror dock knappt själv på detta men Ryssland är dock Ryssland och där fungerar affärsverksamhet en aning annorlunda än i Svedala. Att det fortfarande finns köpvärda tillgångar i landet är jag dock övertygad om och när ett förvärv presenterats tror jag stämpeln av förtroendekris sakteliga kommer att suddas bort. Skall vi våga hoppas på att PetroGrand börjar med ett litet förvärv som är kassaflödesgenererande och som då bör kunna delfinansieras via lån? Eller kanske man skulle rösta för likvidation och få ut 18 öre per aktie? En hygglig affär i vilket fall som helst!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?