Post entry

Är den ryska rouletten i Petrogrand över för småspararna?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det oljeprospekterande bolaget Petrogrand som är verksamma i Ryssland. Företaget har två licenser Muromsky-2 och Nizhnepaninsky. Dessa har man utfört tre prospekteringsborrningar och inte hittat några kommersiella mängder olja. VD kallar det framgång, resten säger torrborrning och Malka Oil.

I April och Maj kom Petrogrand med flera borruppdateringar. Den första innebar att PG hittat spår av kolväten. Som visade sig senare vara nivåer med stenar som luktade olja. I årstämman i maj fick deltagarna lukta på en borrkärna som luktade kolväten.

Petrogrands PM har hela tiden varit mycket diffusa och luddiga. Inga resultat har hittils redovisats i Netpay vilket är oljekolunn netto meter spalt i Z-led. När PG konsekvent ej redovisat enligt standard som andra bolag gör. Kunde man redan i maj lista ut att Petrogrand borrat torrt. Eller i April när borruppdateringar kom om fynd av kolväten. Eller när besökarna på årstämman fick lukta på borrkärnor som luktade olja. Uppblåsta C3 reserver som är en skit klassificering. Listan kan göras lång.

Sedan i Maj framkom det att PG hittat olja, med dåliga flödestester. Det kom en bild på en flaska med svart innehåll. Aktien rasade vilket ledde till att ordförande Zachrisson och VD Maks gick ut och förklarade att nyheterna var inte dåliga.

Sedan dess har flera storägare sålt ut stora mängder aktier i bolaget under sommaren.

Detta har lett till att Avanzianerna har köpt upp stora poster av storägarnas aktier. Och att det är småspararna som tog den största smällen i veckans -50% ras. Uppenbarligen har storägare fått negativ insider info eller anat oråd. Eftersom Stora utförsäljningar har pågått ända sedan ABS började sälja i Mars.

I resultaten som kom i veckan hittade man enligt Maks olja i två brunnar som ej var kommersiell och ingenting i den tredje.

Maks kallade resultaten för framgångsrika medan resten tolkar allt som tre kompletta torrborrningar.

Aktien handlas nu kring 8 kr. Inga storägare verkar vilja investera och aktien befinner sig en negativ trend. Bara i fredags gick aktien ner -5%.

Det som kan vara intressant är om aktien fortsätter rasa ned mot 5-6 kr vilket jag tror. Vilket kan vara ett bra ingångsläge om PG kommer med vettiga och detaljerade planer för framtiden.

Om aktien ska gå upp igen krävs detaljerade framtidsplaner och resultat.

Maks pratade om strukturer och inköp av företag. Vilket hittils visat sig vara snack. Samma ordbajseri hörde vi i våras och i maj. Bara för att väcka intresse för triggers.

Om PG väljer att inte fortsätta med oljeprospekteringen i liscenserna faller Petrogrand ihop. Att PG ska lyckas förvärva något kraftigt undervärderat företag för några hundra miljoner är fantasi. Kanske något i Shelton kategorin. Eller så måste PG dra in mer pengar, och då blir det nyemission. Samtidigt kan man ifrågasätta Maks och styrelsens höga arvoden när de kommit hittils med fars liknande resultat.

Det PG har i sin påse som är värt något. Är deras licenser som ligger i attraktiva områden. Det bästa vore via VSP identifiera nya strukturer, samt köra 3D seismiska studier i hopp att göra ett bättre grovjobb innan jämfört med de tidigare borr flopparna. För sannolikheterna att hitta olja i PG:s licenser finns. Närheten till stora grannliknade oljefälj inenbär att någon olja borde finnas.

Men samtidigt har licenserna tillhört ett annat oljeföretag. Dessa övertog PG väldigt förmånligt. Frågan är hur mycket olja som kan finnas där. Om licenserna var så värdefulla, varför har inte oljebolag med större kapital köpt dem???

Att köpa aktier nu i PG kan antingen innebära att företaget försvinner eller sjunker tillbaka ännu lägre vilket jag tror sker.

Om PG framöver kommer med nya PM om satsningar samt om aktien lägger sig något lägre på en stabil nivå. Kan en chanspost i företaget vara intressant. Men det beror helt på hur fortsättningsarbetet sker och vilka som köper framöver.

Det som kan väcka intresse vore om PG gör ett grundligt arbete att identifiera nya områden där olja kan finnas. Samt tolka om de seismiska studierna så att platser för nya wildcat borrningar kan ske på de mest lovande platserna.

Det krävs med andra ord handlingskraft och klara besked från Maks och Zachrisson för att locka hit aktieägarna igen.

Annars är företaget slut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?