Post entry

100 ggr insatsen ? ... del 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Affärsvärldens Calle Froste sökte nyligen de styrande i PetroGrand för en kommentar om vad som är på gång i bolagets licenser och vad man avser göra med den stora kassan som vida överstiger dagens börskurs. Bolaget är skuldfritt. ”Om du kan ge dig till tåls ytterligare en tid så skall du få svar på dina frågor. Bättre och mer detaljerade svar än du kan få för tillfället,” skriver Zachrisson i ett mail."

Hela artikeln kan läsas på följande länk: http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3666228.ece

Jag har tidigare skrivit en blogg om Ryssland och vad som är på gång inom shale oil & gas. Det intressanta i sammanhanget är då om även PetroGrand som sitter på areal inom Bazhenov-formationen, se info längre ned, har något på gång. Eller är det något annat som franske hedgefondägaren Julien Balkany fått nys om. Balkany har även starka band till det högsta politiska styret i Frankrike. Vidare blev han utsedd till bästa HedgeFond förvaltare för några år sedan. Trots sin ringa ålder är det en fullt medveten investerare som specialiserat sig på mindre olje och gas bolag. Han har enligt egen utsago i ett kort uttalande i dagens industri förra veckan meddelat att han köpt ca 5 % av PetroGrand.

Jag läser ikväll vad signaturen Voltaire har för tankar:

_"""Vi kommer om inte en för avlägsen tid att få reda på både Julien Balkany och PetroGrands avsikter. Själv har jag väldigt svårt att tro på att en erkänd finansiär som Julien Balkany, vill ”rädda” oss övriga aktieägare från ”elaka” PetroGrand. Vad vinner han på det? Röster i ett ev framtida val? Eller en liten del i en kassa? Kassan handlar för honom om för små pengar. Möjligen då röster i ett ev framtida kandidatval.

Att han skulle flytta verksamheten till Västra Afrika, det måste ha varit någon form av slapphet i tungan. Ryssland måste te sig som en oas, jämfört med Afrika. Här måste man anlita en hel armé av skjutglada ”poliser” för att upprätthålla lag och ordning. Så fort man lämnar stadsgränsen är det ett vågspel. Skulle man hitta olja där, så kommer alla att ifrågasätta vem som har upphovsrätten. Även om det står skrivet på papper, så kan det över en natt, helt omkullkastas av någon kuppmakare, som helt sonika lägger beslag på hela härligheten . Risken där är uppenbar. Jag har själv varit i Rwanda. Det ska vara ett civiliserat land. Men ändå höjer majoriteten av investerare ett varnande finger även där.

Nej, det måste vara något annat som gör att han har blivit intresserad.

Kanske har Julien fått sin info från en läcka?

Kanske det finns fler ställen att söka information på än nedanstående.
Organisationen Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) som kommit över 2,5 miljoner datafiler,om mer än 120.000 offshoreföretag i världen, där all tillgänglig e-post och kontoutdrag varit tillgänglig för vissa. Tillgängliga över ett (1) år nu.

Han kan ha kommit över filer som handlar om just PetroGrand .
Inte just ICIJ, men kanske någon annan ”läcka”?

Själv tycker jag det nya scenariot verkar riktigt intressant.
Vi lär se en upptrappning som gynnar oss aktieägare! """

Trevlig lördagskväll
Voltaire_

____________________________________________________________

Nedan min tidigare blogg om PetroGrand:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/petrogrand/100-ggr-insatsen

Lundin Petroleum har enligt uppgift på hemsidan 4 025 km2 i Paris Basin, (fransk shaleoil-formation) vilket är lika med ca 990 000 acres. Statoil köpte förra året 415 000 Bakken-acres för 4,4 miljarder USD. se länk i kommentarsfältet. Petrogrands licenser vilka samtliga täcks av Bazhenov-formationen omfamnar 2 745 km2.

Under de senaste 2 månaderna är det inte bara VD som ökat sitt innehav i PetroGrand. En eller flera aktörer har dammsugit marknaden på aktier. Det har skett lugnt och metodiskt. Aktörerna har varit UBS, JPM (snart 1 miljon aktier smyginköpta) samt NDS. Säljare är småspararna hos AVA. Är det Putins besked om stora satsningar på ShaleOil oljeutvinning ur Bazhenov -formationen som börjar spöka.

Petrogrand meddelade i höstas att man funnit olja i flera brunnar och i flera zoner men att flödena inte var kommersiella. Prioritet nummer ett har varit att finna kommersiell olja inom ramen för det konventionella sättet att utvinna olja. S.k conventional oil. Denna konventionella utvinning hade varit det enklaste och mest ekonomiska för en liten aktör som Petrogrand. Med de nya riktlinjerna från Kreml har något hänt som totalt förändrar spelplanen och det blir spännande att se om detta är något för PetroGrand. I så fall behövs en partner.

Sedan en tid pågår en tyst olje/gas -revolution som kommer förändra hela den geopolitiska arenan. Men även förutsättningarna för ett litet oljebolag som PetroGrand. Den tysta revolutionen stavas Shale Oil. Länder som exempelvis Usa, Frankrike, Polen och Ryssland sitter på enorma tillgångar. Särskilt den sistnämnde.

Usa har under årtionden lagt astronomiska summor pengar på att blanda sig i arabisk politik och att ha ett försvar redo att ingripa överallt på planeten Att säkra kontroll över bristvaran olja har varit skälet. Det får kosta nästan vad som helst bara inte tillgången rubbas.

Med nya satsningar på Shale Oil & gas kommer Usa senast 2020 att vara en nettoexportör av olja. Deras handelsbalans kommer snabbt förbättras samtidigt som den tidigare så kostsamma försvarsindustrin möter helt nya siffror i Usas budget. Världsekonomin kan gå mot en ny era och världens börser kan åter få långa tider med stora uppgångar. Uppgången kan redan ha påbörjats.

Innan vi kikar på Petrogrands förändrade möjligheter inom Shale Oil så tar vi en titt på Bakken-Formationen i Nordamerika (där man just nu utvinner mycket s.k Shale oil) och jämför med Bazhenov formationen i Ryssland där Petrogrand händelsevis råkar ha sina licenser.http://nextbigfuture.com/2012/06/126-trillion-barrels-of-oil-equivalent.html samthttp://energy.cr.usgs.gov/WEcont/regions/reg1/p1/tps/AU/au117412.pdf

Ny utvecklad teknik innebär att Bakken-formationen numera bedöms innehålla 27-45 mdr utvinningsbar olja. Statoil köpte för ett år sedan ett bolag med Bakken areal för 28 Mdr. Lundin Petroleum som sitter bl.a på en liknande areal i franska Paris Basin, men med dubbla tjockleken, kan sitta på mångmiljardvärden räknat i USD.. Men det är något man i likhet med Petrogrand inte talar särskilt mycket om än så länge. Frankrike tillåter inte idag ShaleOil-utvinning men det är sannolikt bara en tidsfråga innan man gör. Mot slutet av 2013 kan nya beslut komma ifråga. Shale-Oil utvinning är däremot starkt på gång i Ryssland. Faktum är att det redan påbörjats och man är redan uppe i flera hundra tusen fat per dag.

Om amerikanska Bakken innehåller enorma mängder olja på 27-45 mdr fat är det inte i närheten av Bazhenov-formationen i Ryssland. Enligt tillgänglig information kan Bazhenov innehålla 500-1000 ggr mer olja än Bakken. 20.000 miljarder fat. Ni läste rätt. Se första länken ovan samt Exxon /Rosneft länken nedan. Det är närmast ofattbart. Mitt i detta landområde finns Petrogrand.

Amerikanska Exxon som står för den främsta tekniken inom Shale Oil tecknade förra året avtal med statliga Rosneft om oljeutvinning ur Bazhenov. Putin ser ut att i god tid balansera eventuella framtida hot mot Gazprom.http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Exxon-Signs-Deal-to-Help-Rosneft-Develop-Huge-Bazhenov-Shale-Play-in-Siberia.html

Beslutet att utvinna olja ur Bazhenov väntas få stor betydelse för Rysslands framtida energiplaner. Andra utländska aktörer i Joint Venture med ryska bolag är bl.a Statoil och Shell.http://www.gurufocus.com/news/197315/bazhenov-development-is-very-important-for-russias-energy-future

De stora utländska köpen av PetroGrand aktier kan snart få sin förklaring. De Tre vise männen har knappast tagit sig an Petrogrand för att borra efter konventionell och lättillgänglig hinkolja. Enligt uppgift från Petrogrand i december pågår förhandlingar med att farma ut delar av licenserna. Ett klokt val då Bazhenov-formationen med all olja behöver en större partner för att kunna realiseras. Enligt pm i december pågår processen att söka partner. Därmed faller pusselbitarna på plats för hela caset PetroGrand. Skall man verka i Ryssland med framgång är rysk partner nödvändig.

Lundin Petroleum har enligt uppgift på hemsidan 4 025 km2 i Paris Basin, vilket är lika med ca 990 000 acres. Statoil köpte förra året 415 000 Bakken -acres för 4,4 miljarder USD. Petrogrands licenser täcker 2 745 km2, vilket är ca 60 % mer än ytan på Bakken reserverna som Statoil köpte för 28 Mdr. Petrogrand värderas idag till 250 Mkr och bolaget är helt skuldfritt. Bolagets likvida medel är 390 MSEK (26 nov), vilket motsvarar 9,68 SEK per aktie.

Skall PetroGrand börja utvinna olja ur Bazhenov eller inte? Oavsett vilket har bolaget en kassa och licenser med möjligheter att finna konventionell olja & gas som tillsammans vida överstiger dagens aktiekurs. PetroGrand förefaller vara mycket köpvärd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?