Idag vaknar investerare över hela världen upp till nyheten om att republikaner och demokrater äntligen enats om en plan att börja köpa loss tillgångar från ansträngda banker för upp till $700 miljarder. Innan ni sätter er i förarsätet och trycker på rallymode tänkte jag gå igenom ett antal punkter som måhända inte behandlas i dagstidningarna men ändock kan bidra till en långsammare återhämtning eller fortsatt resa nedåt.

*När andra värdskriget avslutats och överlevande soldater återvände hem inleddes en period som idag kallas för en baby-boom. Under de följande 20 åren föddes i USA 75 miljoner barn (uppskattad befolkningsmängd idag är 305 miljoner). I den här delen av befolkningen finns självklart en stor del av de rika och kapitalstarka, men många är även redo att gå i pension. Om vi adderar 62, som är åldern då social security tidigast betalas ut och folk går i pension, till 1945, då andra världskriget avslutades, kommer vi fram till 2007. Det innebär alltså att just nu när det som minst behövs kommer miljoner av amerikaner att gå i pension varje år, och istället för att utöka sitt pensionssparande sälja av sina innehav. För den obotlige optimisten innebär detta förstås även att fler jobb blir lediga.

*Den som tror att banker, pensionsfonder, vanliga fonder och övriga investerare har suttit lugnt med armarna hängande avslappnat utefter sidorna under den här finanskrisen har självfallet fel. Väldigt många kommer tänka efter både en och två gånger innan de driver andelen riskfyllda investeringar i portföljen upp till nya rekordnivåer. Vi kallar det, om inte en flykt, så en lätt förflyttning till säkerhet

*Mer sannolikhet är att de institutionella investerare som med hjälp av avregleringar på finansmarknaderna förde in enorma summor på börsen under sent 70tal och 80tal nu kommer få göra en hundraåtti och börja köpa på sig statsobligationer. Frihet under ansvar har visat sig vara svårt och mer regleringar är att vänta.

*Förutom uteblivna bonusar, sjunkande huspriser, och högre arbetslöshet så är nu dessutom skattehöjningar att vänta för att täcka upp en statsbudget som mer påminner om ett durkslag. Andelen budgetunderskott av bnp kan komma att gå upp till över 6% nästa år. Dessutom kan det tänkas att de som fortfarande har vinster att plocka ut gör så när det står klart att demokraterna vinner valet och innan de höjer reavinstskatten från 15% till 25%.

*Inte nog med att exporten har varit den enskilda faktor som hållt den amerikanska ekonomin över vatten, utländska investerare har gång efter annat skjutit till pengar för att hålla de amerikanska företagen vid liv. Jag tror knappast att de som förlorat pengar allteftersom bankerna ändå rasat ihop är så sugna på att trycka in ännu mer. Och nog måste till och med China Inc. blivit lite fuktiga i byxorna när Fannie/Freddie höll på att säga adjöss, att förlora $600 miljarder investerade i “säkra” lån är knappast en gäspning ens för kineserna.

*Ni som använder av en liten hävstång när ni investerar vet att det kan bli väldigt roligt när det går bra…och gör väldigt ont när det går dåligt. De nivåer som de finansiella marknaderna nådde upp till förra sommaren var mycket tack vare sanslös belåning, något som vi betalar för nu. Och knappast kommer att få uppleva igen på ett bra tag. De amerikanska hushållen har dessutom börjat spara varje krona de kan, inte så många dock efter att huslån, billån, skollån, kreditkort, bensin och mat betalats.

Men vad vet jag, Paulson gör i alla fall sitt genom att låta sedelpressarna gå varma. Och kanske, kanske den svenska börsen inte påverkas av vad som händer på den här sidan dammen.