Sitter här vid datorn och dricker en kopp kaffe. Tjejen städar! Vi alla vet att mycket snart städar även jag. Precis som med aktier så skall man följa trenden. ”The trend is you friend”

Detta är min tredje blogg gällande Peak-Oil. Jag skrev i förra bloggen att fokus skulle ligga på Kina och Indien i denna blogg. Dock nämnde jag redan i del 2 att Kina inte alls är den viktigaste motorn i världen gällande oljeförbrukning. De hamnar på plats 2. USA är på plats 3 då de troligtvis aldrig mer kommer öka sin konsumtion av olja från det förra rekordet som är 3 år gammalt. De länder som ligger på första plats gällande ökad konsumtion de närmsta åren är Opec länderna + Ryssland.

Mindre och mindre olja kommer komma från de länderna. Ändå ligger fokus på dels API rapporten som kommer tisdag kväll och sen oljerapporten 16.30 på onsdag. Förra veckan ökade lagren med 7 miljoner fat. Många tänker att efterfrågan är dålig och att det är därför lagren ökar.

Det kan vara precis tvärtom. Många vet att oljepriset kommer klättra uppåt framöver och passar på att öka på lagren nu medans priset ”endast” är på 80 dollar fatet. Med andra ord kan man tolka rapporten på flera olika sätt. I mitt tycke har den ingen relevans längre då det endast handlar om hur man ser på rapporten. Den kan tolkas negativt men även positivt. Dock kan man titta lite på lagren över bensin och destillat för att få lite vägledning. Dock är det viktigt att nämna att siffrorna som släpps påverkar ibland priset väldigt mycket och i dagsläget tror jag personligen att vi kommer att få se lagerökningar. Dels för att man inte vill att priset skall klättra högre och vänder och vrider lite på siffrorna så att siffrorna skall passa marknaden, men även att man helt enkelt fyller på sina lager inför sommaren.

Visst vi kan se hur efterfrågan på olja är i USA. Vidare att USA inte är drivande längre om man tittar på tillväxten gällande oljekonsumtion. De kommer ligga och harva runt 19 miljoner fat per dag nu under några år. Säkerligen att det kommer vara en nedåtgående kurva gällande deras konsumtion då bilparken som bestod av bränsleslukande monster har ersatts av snålare versioner. Varför inte fokusera mer på de länder som kommer att vara drivande framöver istället. De länder som faktiskt kommer öka sin konsumtion de närmaste åren.

USA var inte det landet som drev upp priserna till galna nivåer. Man ligger nu och konsumerar 2,5-3 miljoner fat mindre än man konsumerat som mest. Egentligen kan man säga att de rika länderna i Europa, Kanada och Japan inte heller kommer konsumera lika mycket som man gjort tidigare.

Läste detta i DN idag.

”Råoljan kom temporärt under viss press efter att japansk industriproduktionsstatistik visat en minskning på 0,9 procent i februari, vilket var svagare än väntat.

Handlare pekade dock på att statistiken snarare styrker tesen om att en ökning av oljeefterfrågan inte kommer att komma från de traditionella industriländerna”

Hade detta inträffat exempelvis för 10 år sedan så hade vi sett ett totalhaveri på oljepriset. Dock är det något som håller priset uppe trots att konsumtionen peakat i många starka oljekonsumerande länder. Det är att medelklassen i Kina och Indien också vill ha samma levnadsstandard som i västvärlden. De vill också kunna köpa en bil. De vill kunna sitta i bilen och sätta på radion en solig sommardag precis som vi. Kanske att solglasögonen och vindrutan åker ner och man känner sig lite småcool! Sådär som man bara kan göra en varm sommardag.

Följer man marknaden på olja så kan man hela tiden läsa att Kina fullständigt plöjer sig fram på marknaden i jakt på att skriva kontrakt med oljeproducerande länder. Sen är intresset stort från Saudiarabien då de självklart vill skriva förmånliga kontrakt med Kina som kommer vara en tillväxtmarknad gällande olja.

Kina konsumerar mellan 7-8 miljoner fat per dag. Siffran växer stadigt. När Kina konsumerar 10 miljoner fat per dag om några år och Opec länderna börjar exportera 1,5 miljoner fat mindre till USA och Europa så är det väldigt passande att just de länderna har en decline i sin konsumtion. Det vi alla får hoppas på är att declinen i USA och Europa gällande konsumtion kommer vara större än Kina och Opec ländernas ökande oljekonsumtion. Viktigt att nämna är att Kina har ökat sin oljekonsumtion med 28% på ett år.!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8563985.stm

Givetvis har Kina all rätt att skapa sig en högre levnadsstandard. Men vad händer om Kina skapar ett liknande konsumtionssamhälle som västvärlden? Klart att de vill ha samma levnadsstandar som vi. Dock kommer inte resurserna i form av olja att räcka till.

Fokuserar man på Kina så handlar det mycket om en växande medelklass. De har aldrig haft en bil tidigare och nu äntligen har man råd med det. Vad kostar en bil i Kina. Med tanke på de låga lönerna så hur skall de ha råd att köpa en bil? Ibland tror man att man drömmer, men detta är faktiskt sant.

Tatas Nano?! Är det någon som har hört talas om den bilen? Den kostar ungefär 15000kr. Oki den har 33 hästkrafter och en motor på 0,7 liter och drar säkert inte speciellt mycket bensin. Men det spelar egentligen ingen roll om man massproducerar den och säljer den i Kina och Indien då det handlar om en enorm makrnad.

Såg en föreläsning av Jeff Rubin och han nämnde den bilen och jag letade fram lite ytterligare information om den.

“India and its 1.2-billion-strong population is a huge draw because of the low number of car owners. Car penetration is just eight per 1,000 people, compared with 550 per 1,000 in Germany and 495 in France”

Då är det inte svårt att förstå att denna typ av bil kommer att bli en storsäljare. Sen att endast 8 av 1000 personer äger en bil i Indien. Det är väldigt få bilägare med andra ord. Dock kommer den skaran att växa fruktansvärt fort framöver. Speciellt om man matar ut bilar som kostar 15000 kr att köpa.

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/080110-tata-nano-billig/index.xml

Bilen når konsumenter som man aldrig tidigare trodde skulle ha råd att köpa en bil. Nu är det fullt möjligt i både Kina och Indien. Givetvis kommer låginkomsttagare ta chansen att köpa en bil. En bil som de aldrig trodde att de skulle ha råd med. Nu finns chansen! Vem vet man kanske får solglasögon på köpet?

Jag ska gå in på elbilar i nästa nummer och det ser väldigt intressant ut där. Dock tror jag elbilar i Kina kommer att säljas till de som har det lite bättre ställt. Har sett en BYD bil f3DM och den skall ligga på drygt 15000 dollar. Runt 100.000 och priset är subventionerat och gjord för den kinesiska marknaden. Det är trots allt 6 ggr mer än exempelvis min favoritbil Tatas Nano som är bensindriven.

Är det någon som har ytterligare prisuppgifter på vad en elbil kostar att köpa i Kina så är jag intresserad av det. Har letat en hel del och jag vet att Tatas Nano framöver skal producera elbilar. Dock vet jag inte vad de kommer att kosta.

Dock lämnar jag det tills vidare och tar upp mer I ämnet I nästa nummer.

Tata Nano’s launch could expand the Indian car market by 65%, according to rating agency CRISIL. The low price makes the car affordable for families with incomes of Rs 1 lakh [100,000] per annum, the agency said. The increase in the market is expected to push up car sales by 20% over the previous year. “The unveiling of Tata Nano, the cheapest car in the world, triggers an important event in the car market. Based on the statement by company officials, CRISIL Research estimates the consumer price of the car at around Rs 1.3 lakh. This brings down the cost of ownership of an entry level car in India by 30%,” the company said in a report.

Tadas Nano är då någon form av mirakel. Eller är det en mardröm?!?!

Fick korta ner denna del då den blev så lång. Bifogar fortsättningen på del 3 imorgon.

Trevlig fortsättning på dagen! Hoppas något har varit läsvärt!

/Warren