Ja då är man tillbaka efter en helg som har varit påfrestande med tanke på den mängd öl som jag konsumerat. Jag har med andra ord konsumerat mer öl i helgen än jag konsumerat olja.

Som jag tidigare skrev har vi i dagsläget en decline i våra oljefält på 4-6 % per år. Det gör väl ingenting tänker många, men det stora problemet är att vi knappt hittar några nya fält. Eller vi har hittat några få stora nya fält men det är inte lättillgänglig olja som kan produceras till en låg kostnad.

Den senaste finanskrisen har gjort att många investeringar har lagts på framtiden och det kommer framöver göra att olja kommer bli en bristvara.

2015 måste vi hittat oljefält som kan producera 20 miljoner fat per dag enbart för att ersätta den decline som finns i de befintliga fält idag. Det är enorma mängder. Saudiarabien * 2,5!

Här kan man givetvis resonera i dem termerna att vi kommer ersätta många fordon med andra typer av energi. Dock handlar det inte bara om biltrafiken som många fokuserar på. Det handlar om samhället i stort. Den tillväxt vi ser i världen idag är uppbygg på billig olja.

2015 måste vi ha funnit oljefält som kan producera 20 miljoner fat per dag enbart för att kunna producera 85 miljoner fat per dag. Som jag ser det är det omöjligt. Vi skall upptäcka 2,5 Saudiarabien de närmaste 5 åren. Vi skall inte bara upptäcka utan vi skall få igång produktionen i de fält vi upptäcker. Var och en får givetvis dra sina egna slutsatser av det jag skriver. Viktigt att nämna är att vi inte har lyckas öka reserverna av den konventionella oljan sen 2005.

Sen kan återhämtningen i världen tappa fart. Vi kan hamna i ännu en recession. Då har vi inget att oroa oss över tills vi vänder upp igen.

Dock om vi ser en tillväxt framöver. Den behöver inte vara kraftig utan en tillväxt på några få procent i världsekonomin då kommer vi ställa inför problem som vi inte trodde existerade. Man kan även se det som en utmaning.

Det vi förlorar är den konventionella oljan som produceras mestadels i mellanöstern. Man kan kalla den för oljans urmoder eller nått sånt. Jag har inte stenkoll på de exakta marginalerna men att Saudiarabien har produktionskostnader på låt oss säga 5-7 dollar. Dock är det viktigt att nämna att de i sin statsbudget har räknat med ett pris på 60 dollar fatet. Med andra ord de pengar de tjänar på oljan går direkt in i landets ekonomi. Är priset under 60 dollar så hamnar deras budget på minus.

Den billiga oljan ersätts framöver inte av nyfunna oljefält bestående av konventionell olja. Den tiden är förbi. Den olja man kommer ersätta den konventionella oljan med finner vi Kanada. Tidigare var det en produktionskostnad på 5-10 dollar fatet. The light Arab Sweet Crude Oil. Visst låter det fint.! Nästan som en erotisk efterrätt. De reserverna tynar sakta bort. Vad ska vi ersätta den oljan med? Den olja som har använt oss av de senaste 70 åren.

Vi vänder blickarna mot Kanada i panik. Det finns inte många andra alternativ. Ersättningen stavas Canadian oil sand. Där har vi vinnarna. Läser man rapporter från exempelvis IEA och kikar lite på var de ser de största produktionsökningarna de närmaste åren så är det inte Saudiarabien eller Ryssland.

Det är Kanada som gäller! Har sett lite olika beräkningar på det här och det verkar som man kan öka produktionen av oljesanden relativt mycket. Runt 3-4 miljoner fat per dag räknar man med att den skall generera framöver.

Dock kommer det givetvis innebära att vi kommer att få se priser på minst 100 dollar fatet framöver. Produktionskostnaderna stiger då vi ersätter den konventionella billiga oljan som produceras i Mellanöstern med syntetisk olja producerad i Kanada. Det är viktigt att nämna att det inte var många oljebolag som var intresserade att producera olja från sina oljefält i Kanada när oljepriset var nere på 30-40 dollar fatet. Intresset steg lite när priset nådde runt 60 dollar fatet. Nu när vi ligger runt 80 dollar fatet så börjar man bli försiktigt optimistisk och vidareutvecklar nya fält dock med viss försiktighet. Dock tror jag det kommer dröja till vi passerar 100 dollar fatet innan man ger järnet igen.

Efterfrågan på Olja har peakat i länder som USA, Kanada, Japan och i många Europeiska länder. Med andra ord kommer vi inte nå de toppar vi hade för 3-4 år sen gällande oljekonsumtion. Vilka är det som tar över taktpinnen?

Har sett flera experter uttala sig om att USA aldrig mer kommer konsumera 21 miljoner fat per dag som man gjorde innan finanskrisen. De Amerikanska oljelagren drar till sig blickarna varje onsdag då man presenterar lagernivåerna. Det sätter tonen på marknaden. Det ger en fingervisning om hur ekonomin mår, men det är inte USA som kommer driva priset på olja över 100 dollar fatet. Vilket land tror ni det handlar om då? Kina!? Nej det är inte Kina dock är Kina en viktig marknad.

Men det är inte i det landet som oljekonsumtionen ökar mest. Är det någon som har varit i Dubai? Jag var där förra året och fick en smärre chock. Det är konstbevattning och dylikt precis överallt.

Man renar saltvatten för att konstbevattna större delen av sträckan mellan Dubai och Abu Dhabi. Det går vattenslangar överallt på den 10 mil långa resan. Så ser det ut överallt. Öknen har fått liv!

Förra året konsumerade Opec, Mexico och Ryssland 14 miljoner fat olja per dag. Det är dubbelt så mycket som Kina. Det är viktigt att nämna att de länderna tillsammans står för runt 65% av all oljeproduktion. Mer och mer av det som de producerar går till dem själva. Mindre kommer att exporteras till andra länder.

När jag tankade bilen på en bensinmack så var priset på bensin inte speciellt dyrt. Drygt 2,50 kronor litern! Det är inte små bilar som rullar runt därnere. Om jag skulle glida runt i min Saab 95 därnere skulle jag få komplex. Det är sportbilar och stora jeepar! Bensinen skall vara billig därnere. Lika självklart som att vi i Sverige skall kunna konsumera så mycket el som vi vill. Jag vill kunna spola upp badkaret med hett vatten. Lika självklart tycker de som bor i Dubai att bensinen skall vara subventionerad då den säljs under världsmarknadspriset.

Priserna på bensin därnere följer inte oljepriset slaviskt. De har i stort sett samma prissättning oavsett vad oljepriset ligger på. Det är en självklarhet!

Vad är det som drar så mycket energi i mellanöstern? Ja vi är emot att de skall ha kärnkraft. Hur skall de skapa energi. Givetvis är det olja som de förbränner. I mängder! De har en bristvara på vatten och tvingas rena saltvatten. Det kräver enorma mängder energi. Sen att de har konstbevattning överallt i Dubai gör inte saken bättre. Den energi vi får från kärnkraft i Sverige skapar de genom att förbränna olja. Hela infrastrukturen är enormt energikrävande och det går åt enorma mängder olja för att få hjulen att snurra.

Det viktiga att komma ihåg är att vi har en kraftig decline i världens oljefält. Som om inte det vore nog kommer vi de närmaste 5 åren se en minskad export av olja från Opec länderna då den inhemska produktionen kräver mer olja.

I nästa del ligger fokus på Kina och Indien. Därefter kommer jag gå in på alternativa bränslen och hur snabbt vi kan göra en omställning av infrastrukturen.

Nu ska jag ta mig en kopp kaffe. Hoppas något har varit läsvärt.

Mvh/ Warren B