Eftersom Peak Oil ämnet är så stort har jag delat in det i 3-4 delar med mindre avsnitt i varje för att göra det lättläst. Jag börjar med del 1 idag och fortsätter om nån dag med del 2. Frågor som alternativa energi alternativ kommer jag givetvis att nämna längre fram.

Det många tror när man hör ordet Peak Oil är att oljan kommer ta slut och att vi inte kommer kunna tanka upp våra bilar. Oljan kommer aldrig ta slut.

Det finns olika sorters olja. Har man följt Kallesfarsas bloggar så är man insatt i kanadensisk tungolja samt oljesand. Även alternativ energi som shalegas. Ja jag tror på shalegas också!

Den kanadensiska oljesanden samt tungolja tror jag mycket på framöver. Med andra ord att USA redan nu ökar sin import från Kanada.
Det finns också olja under havsbotten. Brasilien gjorde ett väldigt stort fynd 2007 tror jag på 5-7 miljarder fat olja. Problemet är att oljan ligger på 7000 meters djup. Med andra ord blir exploateringen väldigt svår.

Sen att nämna är att det finns olja i Shales också..Med andra ord finns det väldigt många alternativa oljekällor. Olja kommer alltid att finnas i olika former.

Problemet handlar egentligen inte om att oljan skall ta slut. Problemet är vad vi är villiga att betala för den. Vilka som kommer att ha råd att köpa den.

Det många inte förstår är att reserverna på ”Konventional oil**”** inte växer. Reserverna kommer aldrig växa igen.

Trams säger en hel del experter. Dock om man kikar på de länder som redan nu nått sin peak gällande oljeproduktion så blir man inte lika munter.

Det enda land som vi kan luta oss emot är Saudiarabien. Vi får hoppas att de kan öka sin produktion markant de närmsta åren. Anledningen till det är att det finns en decline rate på runt 4-6% i dagerns oljefält. Räknar man lite på det så blir man lätt orolig över hur vi skall lösa problemen. Handlar lite drygt om 4 miljoner fat per dag som vi måste ersättas varje år med nyfunna oljefält. Inom 2 år så måste vi hitta ett nytt Saudiarabien. De ligger och producerar lite över 8 miljoner fat om dagen i dagsläget. Det innebär att om 2 år så måste vi ha funnit 8 miljoner nya reserver fat olja att dra upp daglien enbart för att kunna producera lika mycket som vi gör idag.

Viktigt att näma är att Saudiarabiens största oljefält Ghawar togs i bruk på 1950-talet. Hur länge till orkar Ghawar?

“Approximately 60-65% of all Saudi produced between 1948 and 2000 came from Ghawar”. Tror det handlar om runt 5 miljoner fat om dagen. Vissa hävdar att Ghawar peakade redan 2005. Maxproduktionen är uppnådd och nu är vi på en platå som mycket snabbt kommer falla i produktion.

Då blir man antingen tvungen att ersätta oljan med etanol och alternativ bilar som drivs på gas eller el. Dock har oljepriset varit billigt under en längre tid så den marknaden har inte växt så mycket som man kanske hade hoppats på. Då handlar det till stor del om att den billiga oljan skall ersätta med exempelvis kanadensisk oljesand och tungolja. Det kan mycket väl fungera under en kortare period. Dock kommer vi se betydligt högre priser på olja.
När kanadensisk oljesand börjar ersätta den konventionella oljan som man tar upp i mellanöstern så kommer priset på olja att överstiga 100 dollar fatet.

Vid den prisnivån har vi varit tidigare.Då var det enligt experter den svaga dollarn som pressade upp priserna. Det var även spekulation som drev upp priserna. Oljeproducenterna skyllde på den svaga dollarn och spekulation. Andra skyllde på dåligt väder och begränsade möjligheter att ta upp oljan. Det haglade olika teser om varför priset var så högt. Dock nämnde ingen den kanske viktigase!

Det man glömde att fokusera på är att oljereserverna av den konventionella oljan inte har växt sen 2004-2005. Varför var det ingen som tog upp det som ett alternativ till prisökningen?
Det förnekades och man skyllde på den svaga dollarn samt spekulation. Vad skyller man på i dagsläget när oljan ligger runt 80 dollar fatet precis efter moder jords värsta depression sen 30-talet. Spekulation!?

Vad kommer hända om vi återgår till en stabil tillväxt om oljan redan ligger på 80 dollar fatet?

Ibland kan man läsa i tidningar om att många oljebolag exempelvis Exxon har hittat ett enormt oljefält under havsytan. Vi matas med den informationen. Det vi inte får reda på är vad det kostar att ta upp den oljan. Ingen nämner vad det kostar att ta upp den olja som ligger på 7000 meters djup utanför Brasilitens kust. Det enda vi får reda på att det inte är aktuellt att ta upp den oljan förrens tidigast 2014. Vem vill starta den typen av projekt när oljan studsar mellan 30-150 dollar fatet.?

Jag kommer skriva mer i nästa blogg. Säkerligen finns det frågor och funderingar men frågetecknen kommer rätas ut allteftersom bitarna faller på plats.

Ha en trevlig helg nu.!

Själv ska jag ta en kopp kaffe och sen ta en promenad med hundarna.

Må väl!

/Warren