Post entry

Sluga bröderna Paulsson

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Peab Industri börsstoppas idag onsdag. Detta då den tidigare moderbolaget Peab AB (det börsnoterade byggbolaget) avser att lägga ett bud på Peab Industri. Det var för drygt ett år sedan som Peab Industri sattes på börsen av bröderna Paulsson. Dessa bröder som givetvis är storägare både i Peab AB och Peab Industri.

Och bröderna är sluga som vanligt när det gäller affärer. Peab Industri har något oförtjänt dragits med i nedgången på börsen det senaste kvartalet då aktiemarknaden har satt ett likhetstecken mellan byggkonjunkturen och Peab Industris verksamhet. Det är långt ifrån rätt att göra. Peab Industri är exponerat till 30 procent mot bostadsbygganden. Resten är exponering mot anläggningsindustrin (dvs nya vägar och större statliga infrastrukturprojekt). Det här är en verksamhet som kommer ha bra drag i lådan de närmaste åren då regeringen öronmärkt mer pengar än normalt för 2009.

Summerat betyder ovanstående att Peab Industri har betydligt bättre förutsättningar att gå bättre än Peab AB de närmaste åren. Det är bröderna Paulsson så klart medvetna om. Peab AB är ju brödernas stora skapelse och de vill nog hellre stärka upp det bolaget, om möjligt, än att låta Peab Industri få utvecklas på egen hand. Dessutom antagligen till ett billigt pris.

Bröderna gör nästan alltid bra affärer. Så även den här gången. Lite trist dock för aktieägarna i Peab Industri som riskerar att inte få tillräckligt bra betalt. Värdeutvecklingen i Peab Industri framgent hade antagligen varit bättre än den som kommer att bli i Peab AB.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?