Dibs-Paynova 1-0
2011-11-26 15:16, Edited at: 2011-11-26 17:44Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Vilken aktie ska man välja av de två börsnoterade bolagen med inriktning på internetbetalningar?
Utvecklingen av internet har varit explosiv, vilket säkert lär fortsätta ett bra tag till. Med det följer behov av att kunna göra betalningar via internet, inte minst om man vill handla grejer via e-handelssajter ("webshopar").
• Nuförtiden har i princip alla detaljhandelsföretag (med huvudinriktning på fysiska butiker) även en e-handelssajt där man kan köpa bolagets produkter (tex H&M, Clas Ohlson, Biltema).
• Därtill finns detaljhandelsföretag som bara säljer via internet (tex CDon.com, Nelly.com).
• Och så finns det alla möjliga typer av andra slags företag med tex betaltjänster via internet (tex spelbolag, dejtingsajter, Aftonbladets plustjänst osv).
I samtliga dessa kategorier (och säkert ännu fler?) finns det ett behov av en funktion för att via internet kunna göra säkra och smidiga betalningar. Förenklat är det funktioner för det som bolag som Dibs och Paynova erbjuder.
Utifrån dessa förutsättningar kan man tycka att aktier i denna typ av bolag borde vara mycket köpvärda. Men varken Paynova eller Dibs har varit särskilt lyckosamma aktieplaceringar, åtminstone inte på senare tid.
Medan Dibs utveckling har försvagats från en god nivå, så har Paynovas utveckling varit erbarmerlig. Paynovas historiska utveckling ser inte rolig ut. Bara igår (fre 25 nov 2011) föll Paynovas aktiekurs med 16% till 1,06 kr sedan Nordea bestämt sig för att sälja ut 15 000 aktier i bolaget.
Paynova-aktiens kursutveckling:
• I slutet på 2006 låg aktiekursen i 11 kr.
• Botten på 0,62 kr våren 2009.
• Topp på 4,80 kr hösten 2009.
• Nuvarande kursnivå 1,06 kr.
Vid nuvarande kurs är hela Paynova värt knappt 90 miljoner kr på börsen.
Paynovas ekonomiska utveckling:
Transaktionsbaserade intäkter:
2010: 30,6 miljoner kr (-2%)
q1/2011: 7,3 miljoner kr (+1%)
q2/2011: 7,7 miljoner kr (-5%)
q3/2011: 7,8 miljoner kr (+6%)
De transaktionsbaserade intäkterna (dvs intäkter i form av en procentsats av handeln på de e-handelssajter där Paynova tillhandahåller betalfunktion?) är väl att betrakta som Paynovas kärnintäkter, och där blev det i varje fall en ökning under q3/2011 enligt ovan.
Totala intäkter:
2010: 37,4 miljoner kr (+16%)
q1/2011: 7,7 miljoner kr (-15%)
q2/2011: 8,2 miljoner kr (-16%)
q3/2011: 8,5 miljoner kr (-6%)
Fallande totala intäkter under hela 2011 dock.
Rörelsemarginal:
2010: 2%
q1/2011: -15%
q2/2011: -16%
q3/2011: -1%
Negativ rörelsemarginal hela 2011, dvs Paynova går med förlust.
Resultat per aktie:
2010: 0,00 kr
q1/2010: -0,01 kr
q2/2010: -0,02 kr
q3/2010: 0,00 kr
Nollresultat per aktie under senaste kvartalet.
Paynova är skuldsatt även om det inte är stora skulder. Nettoskulden (skulder minus kassa) uppgår till 7 miljoner kr (30 sept 2011), jämfört med att hela Paynova är värt 87 miljoner kr på börsen (vid nuvarande börskurs 1,06 kr).
• Paynovas vd Simon Thaning är optimist. Så här skriver han i bolagets q3-rapport:
_"Årets tredje kvartal visar på en ökning i transaktionsvolym och ett förbättrat resultat jämfört med samma period föregående år, som ett resultat av ökad försäljning och effektivare drift av Paynovas tjänster.
Kassaflödet är fortsatt positivt med en stigande trend. Den ökade försäljningen innefattar dels nya kunder och dels merförsäljning till befintliga kunder, dessutom har vi nu ett ökande inslag av fasta intäkter från kunderna – där tidigare hela Paynovas intäkt kom från rörliga ersättningar.
Driften är effektivare tack vare ökad automatisering av tekniska processer samt omförhandling av leverantörsavtal på den finansiella sidan, vilket sammantaget ger Paynova märkbart lägre rörelsekostnader jämfört med samma period föregående år."
"...en god grund för kommande period. Vi fokuserar starkt på att knyta till oss stora och ambitiösa e-handlare – och ser fram emot att under vintern göra de första installationerna av vår nya, strategiskt viktiga lösning för samlad hantering av betalningar – e-handel, fysisk handel, callcenterbetalningar, mobila betalningar och presentkort.
Parallellt – enligt den fastslagna strategin – bearbetas även mindre och medelstora handlare för att upprätthålla ett tempo i avtalstecknandet och bidra till att bygga den månatliga intäktsmassan."_
• Paynovas vd Simon Thaning (tillträdde i maj 2009) har bakgrund från en internetkonsultfirma som ingår i börsnoterade bolaget A-Com. Han har även varit på Lowe (reklambyrå?).
• I Paynovas styrelse sitter exempelvis Svenska Spels fd vd Meg Tivéus. Styrelseordf är Björn Wahlgren som tidigare bla varit vd för Eurocard. Wahlgren var själv vd för Paynova jan 2008-maj 2009.
• I feb 2011 fick Paynova in ett kapitaltillskott på 10 miljoner kr genom att ge ut nya aktier via riktad nyemission för 2 kr/aktie. Pengarna gick till en gammal moms-skuld plus omstrukturering.
• Paynovas största ägare är (enl lista från 30 sept 2011) anonyma aktörer som SIX SIS AG, Banque Invik, Ancoria Insurance Public Ltd och Nordnet. http://www.paynova.com/sv/ir-press/aktien
På fjärdeplatsen kommer privatpersonen Kjell-Åke Sundqvist (ägarandel 6%) och längre ner på listan bolagen Tamt AB (3%) och Ulti AB (3%).
Kjell-Åke Sundqvist nämns som Paynovas grundare i en gammal Affärsvärlden-artikel om "Sveriges nya IT-miljonärer": http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article270747.ece
Bakom Tamt AB finns Theodor Jeansson, och bakom Ulti AB finns en Ulf Gustav Fredrik Tidholm. Theodor Jeansson är även storägare i gruvbolaget Arctic Gold enligt ett tidigare blogginlägg: http://www.redeye.se/aktiebloggen/arctic-gold/arctic-gold-intressant-guldval
• Så här beskriver sig Paynova:
"Paynova erbjuder kompletta betalningslösningar för e-handlare. Vi finns till för dig som ställer höga krav på geografisk räckvidd, säkerhet och god service."
_"Om Paynova
Paynova är en ledande leverantör av betaltjänstlösningar för e-handel.
Bolaget erbjuder en bastjänst riktad framförallt till större e-handlare.
Därutöver erbjuds en betaltjänst som gör det möjligt för västerländska e-handlare att sälja sina produkter på den kinesiska marknaden.
De flesta av kunderna återfinns i de prioriterade marknadsområdena resor och detaljhandel.
Företaget är noterat på NGM Equity sedan februari 2004.
Mer information finns på http://www.paynova.com."_
Paynova är baserat i Stockholm och har 14 anställda (30 sept 2011).
En specialgrej med Paynova som det funnits stora förhoppningar på (inte minst bland de kvarvarande, luttrade aktieägarna), har varit projektet Chinova. Förenklat gäller det en e-handelssajt med västerländska produkter för kinesiska kunder. Sajten kom igång i april 2011: http://emall.chinapay.com Paynova har varit med och tillhandahållit betalningsfunktionen för sajten, och har haft en ägarandel i projektet.
Men nu plötsligt framkom i ett pressmeddelande från Paynova i början av november 2011, att Paynova säljer sitt engagemang i Chinova för 15 miljoner kr. Specifikt gäller försäljningen Paynovas ägarandel på 46,5% av bolaget Chinova Asia Development Ltd. Paynova framhåller dock att Paynova även fortsatt kommer att erhålla licensintäkter från sajten. http://www.ngnews.se/attachments/67511?locale=sv
Ett frågetecken är om affären görs för att Paynova återigen behöver stärkas upp med ett nytt kapitaltillskott (försäljningslikviden 15 miljoner kr) på grund av Paynovas skrala ekonomiska utveckling. (Detta alltså efter att Paynova så sent som i feb 2011 fick ett kapitaltillskott på 10 miljoner kr - då genom riktad nyemission.)
Ett annat frågetecken är att det är en grupp med skicklige affärsmannen Lars Guldstrand (tidigare bla vd i Eniro och Carolas pojkvän) som köper Paynovas ägarandel. Han var nämligen själv tidigare styrelseordförande i Paynova perioden 2005-2009. Har han därigenom information som innebär att han nu gör en kanonaffär genom att köpa ut ägarandelen billigt av ett pressat Panova?
I den utköpande gruppen finns även pensionsbolaget AMF:s fd vd Christer Elmehagen, kring vilken det blev stor skandal kring hans pension och stora ersättningar från AMF: http://sv.wikipedia.org/wiki/Christer_Elmehagen Han fick ut över 100 miljoner kr i ersättningar under sina tio år som vd för AMF som bla sköter pensioner åt LO-anställda. Är det de pengarna som Elmehagen nu i maskopi med Guldstrand ska sätta sprätt på?
Beskedet om Chinova-affären ledde till visst rabalder bland Paynovas aktieägare, som sett Chinova som den stora kvarvarande potentialen för Paynova och Paynova-aktien. Det har fått Paynova-ledningen att se sig tvungen att kalla till ett särskilt möte med Paynovas aktieägare nu i dec 2011, för att förklara mer om varför Chinova-engagemanget säljs. Så här skriver Paynova i sin inbjudan till mötet:
_"Inbjudan till aktieägarträff måndagen den 5:e december klockan 18:00 i Stockholm
Med anledning av avyttringen av Chinova har styrelsen beslutat inbjuda till aktieägarträff i Stockholm. Mötet syftar till att beskriva bakgrunden till avyttringen av Chinova och förklara styrelsens resonemang kring varför detta var det bästa beslutet för Paynova och dess aktieägare.
Detta är en komplex situation med många aspekter, därför anser vi att det är påkallat att bjuda in Dig som aktieägare till ett möte. Vi vill även ge alla möjligheter att ställa frågor angående detta.
Det är vår uppfattning att avyttringen av Chinova har föranlett flera oklarheter bland vissa av våra aktieägare. Vi anser att det är angeläget att Du som aktieägare får tillgång till ytterliggare information samt också får ta del av vad som låg till grund för styrelsens beslut.
Tid: 18.00 (kaffe och smörgås serveras från 17:30)
Plats: Summit Grev Ture, Grev Turegatan 30 (T-bana Östermalmstorg)
Vi önskar svar från de som vill deltaga till anm@paynova.com eller på telefon 08-51710000 senast den 1 december klockan 18.00.
Varmt välkomna.
Med vänliga hälsningar.
Styrelsen"_
http://www.avanza.se/aza/press/forum/postsForUser.jsp?signatureId=39917#post_2285707
Dibs-aktiens kursutveckling:
• I början av 2011 hade kursen en topp på ca 75 kr i början av 2011.
• Sedan dess har den i princip bara fallit till nuvarande nivå på 37 kr.
På nuvarande kursnivå är hela Dibs värt 350-360 miljoner kr på börsen (dvs Dibs är värt mer än fyra gånger Paynova!).
Dibs ekonomiska utveckling:
Intäkter:
2010: 145 miljoner kr (+20%*)
q1/2011: 36 miljoner kr (+7%*)
q2/2011: 37 miljoner kr (+4%*)
q3/2011: 38 miljoner kr (+4%*)
*exkl valutaeffekter
Ebitda-marginal:
2010: 33%
q1/2011: 22%
q2/2011: 22%
q3/2011: 23%
Rörelsemarginal:
2010: 28%
q1/2011: 18%
q2/2011: 18%
q3/2011: 19%
Resultat per aktie:
2010: 3,30 kr (+12%)
q1/2011: 0,48 kr (-46%)
q2/2011: 0,50 kr (-45%)
q3/2011: 0,57 kr (-34%)
Dvs Dibs har mycket finare historiska siffror än Paynova. Dibs intäkter växer även 2011 även om det är på lägre nivå. Marginalerna är goda, men även de lägre än 2011 - vilket även lett till kraftigt minskade resultat per aktie i år.
Dibs vd Eric Wallin pratar i q3-rapporten bla om att:
• intäkterna 2010 innehöll försäljning av terminaler till fysiska butiker, vilket var en engångsföreteelse
• kostnaderna har ökat pga mer personal som led i utökad säljorganisation och utveckling av Dibs tekniska plattform
• e-handel via mobilen ökar, och Dibs system klarar av det
• Dibs satsar på internationell expansion utanför Norden (tex har Dibs fått nya kunder i Polen och Frankrike)
http://ir.dibs.se/files/IR/uploadedFiles/sv/DIBS%20Financial%20report%20Q3%20Final.pdf
Dibs har en stark finansiell ställning med ca 50 miljoner kr i kassan och i princip inga skulder.
Dibs finansiella mål är bla:
• intäktstillväxt över 20%/år
• ebitda-marginal över 25%
För att nå målen behöver alltså Dibs öka intäktstillväxten ganska mycket, medan ebitda-marginalen ligger ganska nära målet. Vd Eric Wallin betonar i q3-rapporten att det är tjänsteintäkterna (dvs intäkter exkl terminalförsäljningen) som är Dibs kärnverksamhet, och att tjänsteintäkterna hade en tillväxt på 11%, 14% och 15% i q1, q2 och q3 2011 (exkl valutaeffekter).
Dibs betalar för att få vara med på aktiemäklarfirman Remiums sajt http://Introduce.se, där Remiums analytiker Erik Rolander räknar med följande utveckling för Dibs framöver:
Intäkter:
2011: 150 miljoner kr (+4%)
2012: 168 miljoner kr (+12%)
2013: 191 miljoner kr (+14%)
Ebitda-marginal:
2011: 23%
2012: 26%
2013: 29%
Rörelsemarginal:
2011: 19%
2012: 20%
2013: 24%
Resultat per aktie:
2011: 2,21 kr
2012: 2,67 kr
2013: 3,55 kr
http://www.introduce.se/foretag/dibs-payment-services/review
Dvs skördetid år 2013 om man orkar vänta tills dess. På kurs 37 kr värderas aktien till ett p/e-tal på 10-11 utifrån resultatet per aktie 2013.
Dibs största aktieägare (ägarandel 30 juni 2011):
1) SEB-stiftelsen 14%
2) Nordeas fonder 11%
3) Staffan Persson 11%
Staffan Persson är väl han som det nyligen skrevs om att han gått in tungt i Eniro, och har bakgrund på Neonet (aktiemäklarfirma uppköpt av Orc) och spelbolaget Unibet etc.
http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1865404
Eric Wallin har varit vd på Dibs sedan 2004. Han har bakgrund inom internationell bankverksamhet, och har i övrigt bla varit med och grunda internetbaserade rekryteringsfirman Wideyes Sweden AB. http://ir.dibs.se/finansiell_info/bolagsstyrning/ledning/
I Dibs styrelse finns bla Thord Wilkne som var med och grundade IT-konsultfirman WM-data (var väl störst i Norden) som blev uppköpt av brittiska Logica.
http://ir.dibs.se/finansiell_info/bolagsstyrning/styrelse/
Så här beskriver sig Dibs i q3-rapporten:
"DIBS Payment Services är Nordens ledande leverantör av funktionella, säkra och innovativa betaltjänster för handel via Internet. DIBS hanterar
dagligen mer än 14 000 kunders transaktioner och har kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn. DIBS handlas på First North
med Erik Penser bankaktiebolag som Certified Advisor."
Dibs är baserat i Stockholm och har 100 anställda (30 sept 2011).
Sammantagen reflektion
Dibs verkar vara ett klart finare bolag än Paynova om man utgår ifrån historiken. Dibs visar intäktstillväxt och har god lönsamhet. Tar man det säkra före det osäkra känns därmed Dibs-aktien som ett enkelt val före Paynova-aktien.
Paynova-aktien skulle kunna vara intressant om man visste att bolaget precis från och med nu får ordning på sin verksamhet, och dessutom om Chinova-projektet innebär kraftigt ökade licensintäkter för Paynova framöver. Men det känns mer som förhoppningar än realism. Visst kan läget förbättras för Paynova, men man vågar inte räkna med några snabba förändringar från det trista nuläget.
Dessutom är det tal om att SJ är Paynovas stora kund. Även om Paynova försöker få in andra kunder så dominerar SJ i Paynovas kundstock. Så hur skulle det bli om Paynova tappar SJ som kund framöver?
Sedan kan man fråga sig om det över huvud taget är motiverat att köpa den här typen av bolag med inriktning på internetbetalningar. Visst ökar behovet för internetbetalningar kraftigt, och Dibs och Paynova har byggt upp positioner på området, men är det inte en väldigt standardiserad tjänst där det är svårt att vara unik?
Kan tex stora internationella konkurrenter bryta sig in i Norden och erbjuda motsvarande tjänster för en bråkdel av kostnaden? Här kan Dibs och Paynova se fördelar av att de tex är mindre och kan bygga upp bättre kundrelationer än stora internationella jättar, men räcker det?
En spekulation är att Paynova kan bli uppköpt, tex av Kinnevik-kontrollerade e-handelsföretaget CDon som expanderar offensivt (tex genom köp av vitvarusajten Tretti.se nyligen). CDon har hittills expanderat kraftigt genom att starta egna e-handelssajter och köpa in utomstående e-handelssajter. Skulle CDon även se fördelar av att köpa ett bolag som Paynova som tillhandahåller tjänster åt e-handelssajter?
Vad talar för en affär?
• För det första skulle CDon då kunna spara pengar genom att använda Paynovas betalningsfunktion i alla CDon:s e-handelssajter.
• För det andra skulle CDon gynnas av Paynovas expansion via andra e-handelssajter än CDon:s.
• För det tredje kan CDon köpa Paynova billigt nu då Paynova-aktien är så pressad. CDon är värt över 2 miljarder kr på börsen, så för CDon vore Paynova en enkel munsbit att svälja. Och med CDon:s finansiella resurser i ryggen kan Paynova tillhandahålla betalfunktioner av hög kvalitet.
Vad talar emot?
• Ett frågetecken för ett CDon-köp av Paynova är om Paynovas tjänster och kompetens är för skrala för att göra CDon intresserat av att köpa Paynova.
• Ett annat frågetecken är om Paynova (med CDon som ägare) skulle få svårt att sälja sina tjänster till e-handelssajter som är konkurrenter till CDon:s egna e-handelssajter. Men totalt sett finns det nog tillräckligt många e-handelssajter att sälja till.
I och för sig skulle CDon lika gärna kunna sluka Dibs istället. Då blir det dyrare men även bättre kvalitet. Nyckelfrågan är som sagt hur bra Paynovas tjänster och kompetens är i förhållande till Paynovas värde på börsen. Är Paynova i själva verket grovt underskattat i förhållande till sitt börsvärde, är det bästa kapet för CDon. Men av Paynovas dåliga ekonomiska utveckling att döma verkar Paynovas låga börsvärde vara motiverat.