Post entry

Spådomar i kristallkulan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänk om man kunde se in i framtiden, då hade man varit rik vid det här laget. Tyvärr är detta fenomen endast möjligt i fantasin. Men vi alla tycker om att försöka spå framtiden. Annars skulle vi väl inte handla i aktier?

Själv skulle jag gärna äga en spåkula. Framförallt för två år sedan när jag investerade tungt i det norska dataspelsbolaget Funcom. Efter att deras spel onlinerollspel Age of Conan lanserades och fick strålande betyg så kunde väl inget gå snett? Spelet tycktes dock inte riktigt vara till spelarnas belåtenhet efter en tids spelande och aktien började falla.

Man hade ju hört talas om ordspråket ”försök inte fånga en fallande kniv”, men det hindrade mig inte från att göra just det. Efter åtskilligt blodstänk då kniväggen tycktes bli allt vassare ju närmre marken den föll, så fick jag tillsist konstatera för mig själv att jag hade satsat fel. Att realisera en förlust är både ekonomiskt och psykologiskt jobbigt.

Varför gjorde jag som jag gjorde? Det är väldigt lätt att vara efterklok på börsen. Tänk om aktien vänder upp… Det har hänt många gånger att aktien vänt upp strax efter min försäljning. Det är bara att bita i det sura äpplet.

Conan Barbaren film på väg

När vi ändå är inne på ämnet ”Conan Barbaren” så kan vi passa på att meddela att filmen som det svenska noterade bolaget Paradox Entertainment ligger bakom nu äntligen är under produktion.

Under de senaste åtta åren har VD Fredrik Malmberg arbetat för att de gamla böckerna återigen skall bli film. Fredrik Malmberg är även kreativ producent för filmen som har en budget på 500 000 kr. Han har bland annat arbetat med att ta fram ett manus samt valt skådespelare och regissör. Glädjande nog verkar han även tro på projektet och ökade sitt innehav under förra året vilket nu gör att han äger närmare 10 procent av bolaget.

Filmen som väntas ha premiär sommaren 2011 kommer inte ha muskelpaketet och guvernören Arnold Schwarzenegger i huvudrollen som i de gamla filmerna utan man kommer istället att satsa på en Conan som är betydligt tanigare och mer lik sin förlaga i böckerna. Detta är något som har delat in Conan-fans i två läger. Vissa menar nämligen att Conan måste vara ett muskelberg annars förlorar han sin identitet.

Själv tror jag dock att Paradox kan vara på rätt spår. Man har valt en relativt okänd regissör som tidigare har gjort ”remakes” av två populära skräckfilmsklassiker. Kalkon eller succé? Det får framtiden utvisa.

I Hollywood så öppnar man inom kort en särskild filmbörs där du som privatinvesterare kan spå och satsa pengar på både flippar och floppar. I praktiken så innebär detta att du får den procentuella skillnaden mellan vad filmen förväntas spela in och vad den i själva verket spelar in. Om du exempelvis satsar 100 dollar på en film som förväntas spela in 100 miljoner dollar de första veckorna, och filmen i själva verket spelar in 150 miljoner så tjänar du 50 dollar. Jag skulle bra gärna vilja ha den där spåkulan i detta nu…

Texten publicerades i Redeyes börstidning Trends den 19 mars.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?