Post entry

OXiGENE , rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

OXiGENE rapporterade under gårdagen för Q3.

Man rapporterar en förlust för det tredje kvartalet om 6,9MUSD vilket var i ungefärlig nivå med Q3-08 (-7,1MUSD). För tremånadersperioden noteras något ökade kostnader för forskningsverksamheten vilket kopplas till den fortsatta rekryteringen för FACT(registreringsstudien för Zybrestat(se #1) ACT), samt FALCON (Zybrestat; NSCLC), men samtidigt minskar man sin administrativa kostnadsbas. Bolagets finansiella medel uppgick till 22 MUSD vid rapportperiodens slut . Den viktigaste händelsen under kvartalet kopplat till bolagets finansiella läge är aviseringen om förvärvet av VaxGen där aktie för aktie-transaktionen innebär att man förstärker sin kassaposition med 300MSEK vilket ger en stabil finansiell bas och utrymme att på egen hand driva vidare sina projekt till en nivå som kan skapa större värden inför ev utlicensiering. Mergern kommer slutföras under q1 nästa år och innan dess kommer man rapportera flera viktiga data för ett par av projekten.

På tisdag kommande v rapporterar man interimsdata för FALCON, vilket är en viktig milstolpe för att kunna bedöma förutsättningarna för en registreringsstudie, och redan i december kommer nästa potentiellt värdedrivande händelse i form av prekliniska data för substansen OXi4503(se#2) indikation AML, vid ASH konferensen i New Orleans. Dessa resultat kan komma att ge stöd för acceptans av mergern hos aktieägarna i de båda bolagen.

Utöver förvärvet av kontanter från VaxGen finns också möjligheter till vissa milestones och royaltys vad gäller Vaxgenes rPA Anthrax vaccin, där ett licensavtal slutits med Amerikanska staten. Man har möjlighet att erhålla framtida royaltys på försäljning i ca 12 år efter ev försäljningsstart.

####

#1 Zybrestat; Befinner sig i 1 st fas III, samt tre st fas II prövningar inom olika indikationer och tillhör en ny klass av anticancerdroger, s k VDA som verkar mot cancertumörer genom att strypa blodflödet till tumören och hämma tillväxten. Z har påvisat bra effekt samt låg toxicitet så här långt, det senare en klar fördel då de stora möjligheterna för framtida cancerpreparat ligger i att kombinera med befintliga terapier vilket ställer krav på låg giftighet för att patienterna ska kunna klara av kombinationen. Strategin består av att initialt föra Zybrestat till marknadsgodkännande genom en smal indikation där terapibehoven är stora och där det inte finns behandlingsalternativ. Detta sker i den pivotala studien för indikationen anaplastisk skölkörtelcancer (ATC), där patienterna har en sämre prognos än för vanlig TC eftersom cancercellerna där varierar i storlek och form. Man har här en sk SPA med de godkännande myndigheterna som gör att man bestämt på förhand vissa mål att upfylla för att nå godkännande, så har långt ser det bra ut och man kommer under våren ge en interimsanalys över hälften av behandlade patienter. Behandlingen sker i kombinationsterapi med några av de vanligaste cellgifterna, men man kör även singelterapistudier inom indikationen. Zybrestat har erhållit s k "Orphan drug" status i både Nordamerika och Europa för indikationen mot sköldkörtelcancer. En ev nackdel för denna klassen av anticancerdroger kan i framtiden komma att handla om svårigheter med att kombinera dessa med strålningsterapi, eftersom denna ställer krav på syretillförsel där VDA s stryper densamma.Profilen i kombination med annan cytostatika ser dock mkt lovande ut så här långt.

Som jämförelseobjekt finns ett fåtal konkurrerande substanser där t ex Antisomas ASA404 med samma verkningsmekanism som Zybrestat har prövats i kombination med carboplatin samt paclitaxel i en randomiserad studie för NSCLC(lungcancer). Resultaten är mkt goda och man kan notera en median överlevnad om 14mån för kombinationen med ASA404 jfr med knappt 9 mån för kemoterapin ensam, d v s en förbättring med över 50% detta i fas II. Man fick också en mkt hög responsrate(38%). Det var inte länge sedan som Antisoma tecknade ett mkt stort avtal med Novartis gällande AS1404 som har en likjnande mekanism, avtalets värde var nästan 1 BUSD+royaltys. Antisomas projekt påvisar dock en rad betydligt mer signifikanta bieffekter i förhållande till Zybrostat (neurologiska, kardiologiska, synstörningar etc). Man har dessutom utebliven effekt i äggstockstumör där Zybrostat påvisat effekt. Andra liknande substanser är AVE8062 från Aventis samt t ex Epicepts Crinobulin, den senare i fasI.

#2 OXi4503, som befinner sig i fas I/II prövningar, är bolagets andra VDA med liknande verkningsmekanism fast med "dubbel" verkan som förutom sin strypande effekt på blodflödet/syretillförsel till cancercellerna har en celldestruerande effekt. Projektet är mycket lovande och befinner sig i fasI/II. Initiala indikationer rör levercancerindiktioner/blodcancerformer. För indikationen AML har man prekliniska resultat som är extremt goda och kompletterande data kommer som sagt att presenteras i december. Kliniska fas I/II data presenteras under H1-10.

Abstract #B19

Poster Title: Interim Safety Results of a Randomized Phase
2 Trial of a Tumor Vascular Disrupting Agent Fosbretabulin
Tromethamine (CA4P) with Carboplatin, Paclitaxel and
Bevacizumab in Stage IIIB/IV Non-Squamous Non Small Cell Lung
cancer (NSCLC)
Presenter: Edward Garon, MD, Assistant Professor, Medicine,
David Geffen School of Medicine at UCLA
Session ID: Poster Session B
Session Title: Angiogenesis and Antiangiogenesis Agents 2
Session Date and Time: Tuesday Nov 17, 2009 12:30 PM - 2:30 PM
Location: Halls C-D, 2nd Floor, Hynes Convention Center

Poster # I-53

Poster Title: AML Regression by Vascular Disruption with

OXi4503 and Anti-Angiogenesis with Bevacizumab
Presenter: Christopher R. Cogle, MD, Assistant Professor,
Medicine, University of Florida
Session Name: Acute Myeloid Leukemia - Therapy, excluding
Transplantation I
Session Date and Time: Saturday, December 5, 2009 5:30 PM
- 7:30 PM
Location: Ernest N. Morial Convention Center, Hall E

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?