Post entry

Oxigene, merger med Vaxgen ger synergier?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under gårdagen tillkännagavs ett samgående med Vaxgen, ett litet bioteknikbolag som avvecklat större delen av sin forskningsverksamhet men som har en rad tillgångar framförallt i frågan om likvida medel som VaxGen sökt att förvalta på bästa sätt genom att söka samgående med ngt lovande bioteknikbolag. Tror att marknaden har lite svårt att tolka mergern med Vaxgene men det finns helt klart fördelar med denna sammanslagning där klart fokus är på de likvida medel som förvärvas.

Vaxgene hade tidigare i år deklarerat en annan merger, men som aktieägarna avstyrde. Att man så snabbt deklarerar denna tyder på en stark tro från Vaxgen att samgåendet kommer ge en mkt bra avkastning till aktieägarna och en stark tro på Oxigenes FoU portfölj. Mot bakgrund av den korta tiden mellan de två utspelen har jag svårt att tro att styrelsen för Vaxgene skulle riskera att inte få acceptans hos sina aktieägare för affären, den bör vara förankrad sedan tidigare.

Vad man förvärvar är i princip kontanter om ca 300MSEK samt en fastighet (ett bioteknologiskt labb), med viss kundbas. Det finns också möjligheter till vissa milestones och royaltys vad gäller Vaxgenes rPA Anthrax vaccin, där ett licensavtal slutits med Amerikanska staten. Man har möjlighet att erhålla framtida royaltys på försäljning i ca 12 år efter ev försäljningsstart.

Oxigene kommer vidare att få ett par nya styrelsemedlemmer från Vaxgene, det är några mkt erfarna personer med en stark bakgrund.

De finansiella förvärvade medlen kommer ge Oxigene handlingsutrymme att driva nuvarande verksamhet inkluderat pågående fas III för Zybrestat in i 2011, och ger indirekt en mkt stark förhandlingsbas när det gäller att hitta en partner till projektet. Kanske väntar man in partneravtal när man redovisat viktiga resultat, de första kommer redovisas nästa månad, med tanke på att Vaxgene borde haft tillgång till dessa innan samgåendet blev klart kan man ana att det är bra resultat som kommer presenteras.

Marknadsreaktionen på samgåendet blev igår positivt, där en initial kraftig reaktion slutade med en modest positiv uppgång för gårdagen. Jag tog en liten initial position. I dag är aktien initialt svagt ned. Inför rapporteringen av studiedata för NSCLC indikationen om ngn månad tror jag aktien kommer spekuleras upp. Bollplanket för att bilda sig en uppfattning om möjligheterna till goda resultat är Antisomas resultat för indikationen samt jfr med Zybrestat och Antisomas substans.

Antisomas ASA404 med samma verkningsmekanism som Zybrestat har prövats i kombination med carboplatin samt paclitaxel i en randomiserad studie för NSCLC(lungcancer). Resultaten är mkt goda och man kan notera en median överlevnad om 14mån för kombinationen med ASA404 jfr med knappt 9 mån för kemoterapin ensam, d v s en förbättring med över 50% detta i fas II. Man fick också en mkt hög responsrate(38%). Det var inte länge sedan som Antisoma tecknade ett mkt stort avtal med Novartis gällande AS1404 som har en likjnande mekanism, avtalets värde var nästan 1 BUSD+royaltys. Antisomas projekt påvisar dock en rad betydligt mer signifikanta bieffekter i förhållande till Zybrostat (neurologiska, kardiologiska, synstörningar etc). Man har dessutom utebliven effekt i äggstockstumör där Zybrostat påvisat effekt.

Andra liknande substanser är AVE8062 från Aventis samt t ex Epicepts Crinobulin, den senare i fasI.

Zybrestat; tillhör en ny klass av anticancerdroger och är en s k VDA som verkar mot cancertumörer genom att strypa blodflödet till tumören och hämma tillväxten, och har påvisat bra effekt samt låg toxicitet så här långt, det senare en klar fördel då de stora möjligheterna för framtida cancerpreparat ligger i att kombinera med befintliga terapier vilket ställer krav på låg giftighet för att patienterna ska kunna klara av kombinationen. Strategin består av att initialt föra Zybrestat till marknadsgodkännande genom en smal indikation där terapibehoven är stora och där det inte finns behandlingsalternativ. Detta sker i den pivotala studien för indikationen anaplastisk skölkörtelcancer (ATC), där patienterna har en sämre prognos än för vanlig TC eftersom cancercellerna där varierar i storlek och form. Man har här en sk SPA med de godkännande myndigheterna som gör att man bestämt på förhand vissa mål att upfylla för att nå godkännande, så har långt ser det bra ut och man kommer under våren ge en interimsanalys över hälften av behandlade patienter. Behandlingen sker i kombinationsterapi med några av de vanligaste cellgifterna, men man kör även singelterapistudier inom indikationen. Zybrestat har erhållit s k "Orphan drug" status i både Nordamerika och Europa för indikationen mot sköldkörtelcancer.

Nästa steg kommer bestå i att driva de övriga pågående studierna mot större indikationer vidare som består av indikationerna NSCLC (I S lungcancer) samt äggstockcancer för platinaresistenta tumörer.

OXi4503, är bolagets andra VDA med liknande verkningsmekanism fast med dubbel verkningsmekanism som förutom sin effekt på blodflödet till cancercellerna har en celldestruerande effekt. Projektet är extremt lovande och befinner sig i fasI/II. Initiala indikationer rör levercancerindiktioner/blodcancerformer. För indikationen AML har man prekliniska resultat som är extremt goda

Man har även prövningar med Zybrestat flera olika former av ögonsjukdomar där en av dessa är ögonsjukdomen PCV som blir den initialt ledande indiaktionen man prövar mot, projektet ligger i fas II prövningar och behandlingen är topikal. Andra indikationer blir diabetisk ROP, samt flera andra indikationer som ger stora marknadsmöjligheter.

Kommande potentiella triggers för aktien blir,

# Interimdata för FALCON om ngn månad(se ovan text)

# Presentation av prekliniska data för OXi4503 indikation AML vid ASH i december

# Fas I data för OXi4503, solida tumörer under våren

# Interim data från fasIII för FACT studien(se ovan text), under våren

# Fas Ib data för OXi4503 under våren, data gäller blodsjukdomar

# Data för Zybrestat indikationer ögonsjukdomar

# Slutdata för för FALCON, under nästa år

En generell rekommendation för aktien är att avvakta resultaten för lungcancerstudien som presenteras nästa månad, men mycket tyder på att data är bra. Det är mkt ovanligt att man presenterar dåliga data vid stora internationella konferenser, andra aspekter är samgåendet samt data från konkurrenters liknande studie(se text ovan).

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?