Dagen började med en härlig frukost bestående av färskt kaffe, rostade bröd, färska surdegsfrallor med valnötter och nypressade apelsinjuice. Skulle göra risgrynsgröt men det fattas kanelstång, glömde köpa den igår. Klantigt att glömma som vanligt.

Vädret ser ganska trist ut. Snön har smältit bort, och nu har vi istället grönt och plusgrader igen. Det var länge sedan vi har haft stränga vinterkyla här i Sverige. Lite oroligt med tanke på klimatförändringarna. Hoppet går nu till stormakterna USA och Kina som inte har skrivit på Kyotoavtalet, ska förhoppningsvis skriva på avtalet i Köpenhamn.

I de senaste dagarna har många diskuterat om bonusregleringen här på Redeye. Jag tycker det är bra att vi diskuterar om bonusregleringen. Det handlar inte om orättvisan, utan det är ansvarslöst av ledningen att dela ut bonusar till direktörer och småchefer. Jag tycker det är bra om det finns bonusar i företaget, det skall fungera som ett tack till alla samtliga anställda för deras arbete. En bonus ska vara till för att locka anställda att prestera något bra. Går företaget med stor vinst och så vidare…..

I många år har Jakob Wallenberg försvarat höga bonusar till direktörer och chefer, och det är en anledning till varför bonussystemet inom näringslivet funnits väldigt länge. Jag rekommenderar er läsa Jakob Wallenbergs artikel “Vi betalar inte en krona för mycket” som jag hämtade från min tidigare blogg:

_“Lars Hässler skriver i debattsidan om ersättningar till företagsledare. Artikeln innehåller en rad svepande omdömen, motstridande påståendena om missuppfattningar som det inte finns utrymme att kommentera i enskildhet.

Däremot vill jag gärna redovisa min uppfattning i den sakfråga som berörs ersättningarna till företagsledare.

Vid Investors årststämma såväl som i programmet Uppdrag granskning för några veckor sedan beskrev jag hur Investors styrelse ser på grundläggande principfrågor när det gäller ersättning till företagsledare.

Utgångspunkten är Investors övergripande uppgift, som är att skapa värde för sina aktieägare genom att bygga företag. För att våra innehav ska bli så konkurrenskraftiga som möjjligt måste vi attrahera rätt personer på alla befattningar.

Det innebär i sin tur att vi måste kunna betala marknadsmässiga, och när det behövs, höga ersättningar.

Vi har inget intresse av att betala en krona för mycket. Men vi har å andra sidan inte råd att anställa fel person.

Det finns framgångsrika företag som väljer att ersätta ledande befanningshavare med endast fast lön. Det är ett alternativ. Vi har valt ett annat. Den totala lönen är lika stor, men vi väljer att dela upp den i tre delar.

Alternativ 1: 100% Fast lön
Alternativ 2: 50% Fast lön, 30% Rörlig del, 20% Aktierelaterad del

För det första en fast del. För det andra en rörlig del, med tydliga mätbara mål för den enskilde befattningshavaren. Den rörliga delen är inget som kommer “extra”. Det är en del av den totala lönen som betalas ut baserad på hur uppsatta mål nås.

I den totala lönen ingår också en långsiktig aktierelaterad del som knyter an till aktieägarnas intresse av företagets långsiktiga värdeutveckling.

Två av de tre lönedelarna är prestationsberoende.

Dessa är de principer som låg till grund för det ersättningssystem för Investor som enhälligt antogs av årstämman. Att attrahera och stimulera medarbetare till långsiktigt engagemang är naturligtvis inte bara en fråga om ekonomisk ersättning.

Men lika självfallet är att vi inte får bortse från den ekonomiska ersättningens betydelse. Ersättningsfrågor och incitamentsprogram är ingen exakt vetenskap. Varje företag har egna erfarenheter och egna traditioner och väljer sin modell. För min del föredrar jag ett system där inte hela företagsledarens lön är garanterad på förhand utan där en del inte utgår såvida inte vissa uppsatta mål nåtts.”_

Det finns länkor från mina tidigare bloggar:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/1891/vi-betalar-inte-en-krona-for-mycket

http://www.redeye.se/aktiebloggen/1889/var-tids-rovarbaroner

http://www.redeye.se/aktiebloggen/1898/borsadelns-skyddade-verkstad

Ha en skön söndag!

Må så gott,

Oskar Fredrik