Post entry

Ortoma, rejäl potential = rejäl teckning från min sida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då har tiden passerat ännu en gång för att teckna ett spännande bolag, denna gång i form av Ortoma. Ortoma vänder sig till en mycket stor marknad med sin produkt (15 miljarder euro) och Ortomas pre-money värdering är bara 4% av Episurfs. Dessutom väntar man sig att produkten (Ortoma Treatment Solution™) är klar och CE-märkt redan inom 6-9 mån. Jag tror på rejäl överteckning även här.

Säkert många med mig som var lite bittra över att dom fick så liten tilldelning i Alteco, mellan 2-4% av det man bad om (belopp över 100,000 SEK). I Ortomas fall tror jag på en överteckning på cirka 300-500%; 400% ger en teckning på 48 MSEK. Jag tror att teckningsoptionen som är ITM (In-the-money) direkt oavsett kurs* gjorde Ortomas introduktion extra intressant.

Innan ni läser vidare, ta en titt dock en titt på denna video först för att få en första uppfattning om Ortoma; http://www.youtube.com/watch?v=Sby5Pf_TPG4

Samtidigt är denna länk nedan intressant och beskriver närmare Ortomas system och sökta internationella patent gällande medicinsk navigering. Det finns väldigt mycket information på länken nedan för den vetgirige.

“METHOD AND SYSTEM FOR COMPUTER ASSISTED SURGERY”

http://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2014025305&recNum=1&maxRec=&office=&prevFilter=&sortOption=&queryString=&tab=PCT+Biblio

Investeringscaset Ortoma

Framförallt tycker jag att Ortoma är intressant för att dom vänder sig först mot sin hemmamarknad där dom har stora möjligheter att bli väletablerade och det är en marknad som dessutom är tillräckligt stor för att generera mycket intäkter bara den. Tänk att det görs 16 000 höftoperationer per år endast i Sverige, så tar man bara en del av den kakan så är det en skaplig omsättning med payment-per-treatment och service- samt supportavgifter.

Unik produkt, ett planeringssystem som är integrerat med ett guidesystem är en unik lösning. Dessutom är man märkesoberoende av diverse implantat och nuvarande hårdvarusystem från Philips, GE etc.

Enorm marknad, enligt prospektet sid 15, så uppgår den globala marknaden för rekonstruktiv ortopedi till 15 miljarder euro. Bara i Sverige görs 16 000 höftoperationer som sagt. Säg att dom kan ta 2-3 tkr per operation exkl. service & supportavgifter så innebär det en omsättning på 32-48 MSEK, alltså exkl. övriga avgifter och endast för höft och endast i Sverige.

Krav i upphandling (landstinget), krav på att minska antal omoperationer och att införa mätssystem för bättre kvalitet.

(Bertil nämner i hearingen & på en presentation (jag var på) liknelsen med att landstinget ställer krav på att minska antalet infektioner i operationssalarna. Detta uppnådde klinikerna eller framförallt Sahlgrenska genom att investera mångmiljonbelopp i bättre ventilationssystem)

Möjlighet till snabb marknadspenetration(detta hade iaf Procera AB som köptes av Nobel Biocare systemet). Man väntar ju sig att produkten är klar och CE-märkt redan inom 6-9 mån, Q4 2014. (Ska återkomma med försäljningssiffror för Procera).

3D hype, sen finns det i mina ögon en god chans att Ortoma kvalificerar sig för 3D hypen som fortfarande pågår och lär pågå ngt/några år till. Det drar nog till sig investerare bara det är min bedömning.

Produkt

Ortoma Plan™

Pre-operativt planeringssystem. Skånes Universitetssjukhus utvärderade systemet redan under förra året med goda resultat. Man har nu också ett samarbets- och licensavtal med sjukhuset.

Ortoma Guide™

Ökar precisionen och reproducerbarheten vid placering av implantat. Från sid. 6 i prospektet kan man läsa:

”Bolagets andra delsystem Ortoma Guide™ har genomgått tester vid Ortopedens Utvecklingslaboratorium på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Mätresultaten är mycket lovande och visar på goda möjligheter att under operation kunna öka precisionen och reproducerbarheten vid placeringen av ett implantat. Mot denna bakgrund tecknade vi i januari månad i år ett licens- och samarbetsavtal med Sahlgrenska Universitetssjukhuset om samarbete och löpande utvärdering av vår guidelösning och Ortoma Treatment Solution™. Samtal pågår även med andra sjukhus och kirurger att delta i utvecklingen.”

Ortoma Treatment Solution™

Ortoma Plan och Ortoma Guide integrerat = Ortoma Treatment Solution™ och det är denna produkt man vill CE-märka redan om 6-9 mån och inleda försäljning i Sverige i början på nästa år.

Grundaren Dr. Matts Andersson (Adjungerad Professor vid Chalmers tekniska högskola) har nu också gratis arbetskraft för Ortoma som jobbar med Ortoma Treatment Solution™ tekniskt och kommersiellt i form av åtta stycken mastersstudenter från Chalmers och Göteborgs Handelshögskola. Han nämnde även att han hade för avsikt att försöka få in doktorander inom kort, vilket såklart skulle vara mkt positivt.

Ortoma Implant™

Patentsökt produkt för ett individanpassat ryggdiskimplantat. Där man under januari 2014 erhöll en avsikt att bevilja patentet utfärdat av Europapatentverket. (läs mer under rubriken värdering/jämförelser nedan)

Sammanfattning produkt

Visst är höftprotesoperationer väldigt vanligt och väldigt standardiserat.Just därför ärdet smart att utveckla en metodsom förbättrar där det mesta redan är standardiserat. Det man nu erbjuder med Ortoma Treatment Solution™ är en teknik för att med bättre precision kunna göra sitt jobb gällande planering (3D istället för 2D) och 3D i operationsrummet istället för mätstickor. Hade man försökt implementera ngt så tekniskt avancerat som Ortoma Treatment Solution™ på ngt som inte vore standardiserat, hade man fått in massa okontrollerade variabler och då hade man definitivt fått en obrukbar produkt.

Om man kan få en säker guidning under operation med hjälp av deras Peri OP guide finns det en mängd applikationer bl.a. inom ryggkirurgi där jag har fått indikationer från rygg kirurger att dom skulle bli överlyckliga för något sådant men även inom vanlig ortopedi där mer avancerade proteser ska implanteras vid t.ex. försämrad läkning pga infektion, trauma m.m.

Självklart kommer denna produkt först utvecklas på universitetssjukhusen (som sker idag), där personal är van vid forskning och utveckling och för att senare nästa år ta ut Ortoma Treatment Solution™ till andra sjukhus/kliniker. Det är också planen enligt vad Bertil & Matts sa på presentationen.

Patent

Bolaget har sökt tre stycken patent varav ett är preliminärt godkänt:

3D-planering (Ortoma Plan SE00 1251187-9)

Medicinsk navigering (Ortoma Guide PCT/SE2013/050952)

Finns massa godis om detta patent här;

http://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2014025305&recNum=1&maxRec=&office=&prevFilter=&sortOption=&queryString=&tab=PCT+Biblio

Ortoma Implant™/Mellankotsskiveimplantat (EP00 02793689.1/1480583)

Är preliminärt godkänt; ”Europapatentverket utfärdade under januari 2014 en avsikt om att bevilja patentet”

Intäktsmodell

Ortomas produkter kan främst komma att användas för Höft, Knä och Rygg.

Rygg, framförallt är det väl här det finns stora möjligheter, givet dom utmaningarna kirurgerna möter.

För att nå en snabb marknadspenetration likt Procera gjorde (Ortomas grundare Dr. Matts Andersson startade Procera) så har man valt en payment per treatment modell.

En höftledsoperation kostar mellan 80-95 tkr. (Se hearingen med Ortoma på Aktietorgets hemsida)

Så en extra kostnad för sjukhusen för att kunna planera i 3D (Ortoma Plan) och operera med hjälp av 3D (Ortoma Guide™) istället för mätstickor på kanske 2-3 tkr verkar ju inte speciellt dyrt i sammanhanget. Det ökar kostnaderna per operation med endast 3-4%. Sen kommer ju dock även intäkter från support- och serviceavgifter vilket antagligen blir ngn fast del och ngn rörlig del. Dessa lär såklart bli en betydande intäktskälla på sikt.

Som nämnt ovan så bara i Sverige görs 16 000 höftoperationer. Tar Ortoma ut 2-3 tkr per operation exkl. service & supportavgifter så innebär det en omsättning på 32-48 MSEK, alltså exkl. övriga avgifter och endast för höft och endast i Sverige.

Teckningsoptionerna

*Som sagt teckningsoptionen är extra intressant för att den är ITM direkt. Man får teckna till 30% rabatt enligt en snittkurs som fastställs i januari 2015 (baserat på 20 dagars volymvägt snitt). Lägsta 1,5 och max 5,5 får man betala för att teckna en aktie i Feb 2015. Det innebär en brytpunkt vid aktiepriset 7,86 kr (0,7*7,86=5,5) och efter det ökar värdet än mer eftersom man max behöver betala 5,5 kr. Lite förenklat skulle man kunna säga att optionens värde är just 30% av gällande aktiepris, vilket är riktigt trevligt!

Tilläggas ang. optioner skall nog också att Ledande befattningshavare kan köpa aktier i ett optionsprogram riktat till viktiga personer i Ortoma för 8 kr mellan 2015-01-01 och 2018-03-31.

Finansiering

Utöver nyemissionen på 12 MSEK initialt så får man EU-pengar över 3 år på 3 MSEK.

En för & en nackdel

Det finns för och nackdelar med att en försäljning inte är igång av produkten.

En nackdel; Försäljning som är igång borgar för att produkten är bra och att man lyckas övertyga kliniker/sjukhus om att köpa in den. Här har dock Ortoma redan ett samarbets- och licensavtal med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes Universitetssjukhus (Lund). Samt man har vid inledande tester visat proof-of-concept vid dessa sjukhus. Det är också resterande universitetssjukhus man börjar vända sig till i nästa läge redan inom ett år i tanken; i början av nästa år 2015.

En fördel; Många av dom andra bolag relativt nynoterade bolag såsom ProstaLund och Alteco har ngn form av set-back i bagaget – när försäljningen fått problem. I Altecos fall handlade det om att emballaget var av för dålig kvalitet men i ProstaLunds fall handlade det om att bolaget gått in i en rekonstruktion året tidigare. Sådana saker varav framförallt den sistnämnda gör nog att marknaden vill ha en lite större rabatt (iaf tror jag fondkommissionärerna tänker så).

Värdering/Jämförelser

Jämförelsen med Episurf Medical AB (EPIS B) är faktiskt inte helt fel. För det första har Episurf ett börsvärde på 628 MSEK (inkl. A & B-aktier) medans Ortomas pre-money värdering som sagt är 24,6 MSEK, alltså 4% av Episurfs värde. För det andra så utvecklar Ortoma även ett implantat även om det inte är fokus området för tillfället, se nedan från sid. 14 i prospektet.

”Forskning och utveckling:

Ortoma har bedrivit forskning och utveckling av ett individanpassat ryggdiskimplantat – Ortoma Implant™. Implantatet är baserat på patientens unika anatomi. Produkten är patentsökt och en avsikt att bevilja patentet har utfärdats av Europapatentverket under januari 2014. Utvecklingen av ryggdiskimplantatet har varit begränsad under senare år efter att Ortoma valt att prioritera utvecklingen av Bolagets operationssystem. Ortoma kommer att bevaka inlämnad patentansökan för beslut om eventuell framtida satsning på detta implantat.” (Sid 14, Ortomas prospekt)

Tänkte återkomma med en mer detaljerad värdering av Ortoma, iaf innan den börjar att handlas.

Men som nämnt ovan så tar man bara ut en avgift på 2-3 tkr per treatment så utgör bara dagens höftoperationer, bara i Sverige en omsättning på 32-48 MSEK. Detta alltså exkl. intäkter från service- och supportavgifter som man planerar att ta ut.

Gjorde för skojs skull en lite jämförande analys på vad man får idag för pre-money värderingen på 24,6 MSEK på Aktietorget:

H1 Communications, MV ca 24 MSEK

"H1 erbjuder outsourcade contactcenter-lösningar som skall ge kunden högsta möjliga kvalitet och upplevt kundvärde på det mest effektiva sättet."

Ett contact-center företag som verkar gå plus/minus noll och säkert kan bli ngt i framtiden men dom tillför ingen unik produkt och verkar på en extremt konkurrensutsatt marknad vem som helst kan starta ett liknande bolag imorron med kapital i ryggen.

Ecorub, MV ca 24 MSEK

"EcoRubs affärsidé är att för den europeiska marknaden tillhandahålla miljöriktiga samt tekniskt och prismässigt konkurrenskraftiga produkter baserade på återvunnet gummi och återvunnen plast."

FDT, 23,1 MSEK

”FDT tillhandahåller affärs- och butiksdatasystem som förenklar och effektiviserar för företag. Bolaget är en helhetsleverantör som tillhandahåller allt från hårdvara och programvara till installation, drift och utbildning.”

Lock-up avtal

På sid. 36 nämns följande lock-up avtal:

”Huvudägarna Matts Andersson, GU Holding AB och Ortnova Intressenter AB har tecknat lock up-avtal om att behålla minst 90 procent av sina respektive innehav i Bolaget under de kommande 6 månaderna räknat från B-aktiens första handelsdag på AktieTorget. Utan hinder av ovanstående får dock aktier avyttras enligt villkoren i ett offentligt erbjudande om köp av aktier eller avyttring ske av tilldelade emissionsrätter och inlösenrätter eller aktier avyttras till av respektive aktieägare kontrollerat bolag. Om det finns synnerliga skäl får AktieTorget medge ytterligare undantag.”

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?