Post entry

Orexo positiva data för Rapinyl

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Orexos partner Endo presenterar under måndagen positiva interimsdata för dess fas III-program med smärtlindringstabletten Rapinyl. Från data framgår att Rapinyl har uppfyllt sin primära endpoint - smärtlindring 0 till 30 minuter från dosering (SPID 0-30) - med statistiskt signifikans (p=0,0004). Vidare uppfylldes även alla sekundära endpoints. Det iakttogs statistiskt säkerställd effekt jämfört med placebo redan efter 10 minuter. Bolagets säkerhetsstudie fortsätter men i primäranalysen har inga ovanliga biverkningar observerats. Endo planerar att analysera data ytterligare och försöka ta detta till FDA för en NDA.

Mycket positivt för Orexo som stiger på börsen om än måttligt. Denna data stärker sannolikheten för att Rapinyl skall nå marknaden både i Europa och USA. Den nya interimsdatan kan komma användas för att stärka underlaget i den europeiska ansökan som förhoppningsvis skall rendera i ett positivt utlåtande under första kvartalet 2008.

Att aktien går upp så pass lite kan dels tillskrivas årsskiftes transaktioner samt ett kompakt ointresse från småsparare.

Orexo har varit under bombardemang på börsen en längre tid utan att några köpare i omfattning tillströmmat. Mycket beroende på köpet av Biolipox som inte mött översvallande applåder, inklusive mig själv som valde bort aktien i samband med detta. De problemen som fanns med förvärvet skall dock inte blandas ihop med att Biolipox inte skulle vara ett intressant bolag. Tvärtom har Biolipox tillfört flera mycket intressanta projekt och forskning som långsiktigt kan komma vara betydelsefulla för läkemedelsbolaget.

Vill framförallt lyfta fram forskningen inom arakidonsyror och dess omvandling till biologiskt aktiva mediatorer. Ur denna forskning driver bolaget dels utveckling av nya mediciner mot smärta och artrit tillsammans med Boehringer Ingelheim samt dels utvecklingen av nya behandlingsformer mot astma och KOL baserat på eoxiner.

Orexo har i avtalet med Boehringer Ingelheim ett av nordens största prekliniska avtal som vid signeringen uppgick till ett paket om hela 250 miljoner euro. Enligt uppgifter var intresset mycket stort och man hade nio intressenter vid initieringen av förhandlingarna.

I nuläget är man aktiv i förhandlingar i det andra projektet inom området arakidonsyror, eoxiner. Även om ett avtal sannolikt avvaktas tills dess att fas I-studier avslutats förefaller intresset för den forskning bolaget bedriver inom området stort med möjlighet till ännu ett lukrativt avtal.

Utöver dessa två projekt driver man ett fas II-projekt för behnadling av rinit/hösnuva vars data väntas under första kvartalet 2008. Detta är tänkt som en behandling som är snabbverkande och skall ges vid behov istället för kontinuerlig medicinering.

Man har nyligen inlicensierat ytterligare två astma/KOL projekt från Kanadensiska Inflazyme och intresset är framförallt inriktat på deras PDE4-projekt som skall in i fas II under slutskedet av 2008. Det mest intressanta med projektet är dess fördelaktiga säkerhetsprofil som man hoppas kunna uppnå i kliniken, vilket då skulle vara en mycket konkurrenskraftig produkt inom detta snabbväxande område.

Man har även ytterligare forskningsprojekt inom astma/KOL och den gemensamma nämnaren är att man vill undvika steroidbehandlingen med minimal biverkning.

Astma/KOL området utpekas av många som ett mycket snabbväxande område och även inom de nya ekonomierna Kina och Indien. Bara i Kina bedöms mellan 5 - 8 procent av befolkningen lida av KOL med upp till 1.9 miljoner dödsfall. Inom tio år bedöms KOL vara den tredje vanligaste dödsorsaken.

Nya Orexo är ett mycket stort bolag sett till antal projekt som i dagsläget uppgår till fjortonstycken. Vill bara med dagens blogg lyfta fram något som förhoppningsvis skall bidra till ökat intresse.

Lite kort om finanser och listning.

En kortsiktigt negativ faktor är att Orexo kommer få lämna Stockholmsbörsens midcap-lista för smallcap. Effekten bedöms som max vara denna vecka. Likvida medel bedöms per den sista december 2007 uppgå till 305 miljoner kronor och kunna ta bolaget genom första kvartalet 2009 utan några avtal eller milestones. Sista bolagshändelsen i år väntas från pågående fas I-studie med läkemedelskandidat OX19 för behandling av inkontinens.

Har räknat på alla Orexos projekt och med en 20-procentigt avkastningskrav kommit fram till ett riktvärde om 135 kronor. Att ha ett riktvärde på nästan 200 procent över gällande kursnivå kan framstå löjeväckande och till och med tveksamt. Och visst är det inte rimligt att ha förväntningar att riktvärdet skall uppnås inom en snar tid. Men för den som är villig att bära risken med sig i åtminstone ett år finns ett ypperligt läge att utnyttja marknadens riskaversion men även brist på insikt i vad det nya bolaget innehåller.

Med fem projekt i förhandlingar för licensavtal och två produkter i registrering finns goda möjligheter till en positiv utveckling under 2008 även vid en dyster börs, givet det löjeväckande börsvärdet om drygt 1 miljard kronor.

Sammantaget en bred portfölj med tillräckliga finanser inom högintressanta forskningsområden. Att tillägga härstammar bolagets forskning ifrån KI och deras forskning inom arakidonsyra som 1982 renderade i ett Nobelpris för professor Bengt Samuelsson.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?