Post entry

Orexo förvärvar Biolipox (upd) (upd)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Innan börsens öppning på måndagen meddelar Orexo att man avser att förvärva forskningsbolaget Biolipox.

Samgåendet innebär att Orexo överger sin lågrisk profil som drug delivery bolag och blir istället ett s.k. specialty pharma bolag. Biolipox har samma storägare som Orexo i HealthCap och de har därmed genomfört två strukturaffärer med fyra av sina portföljbolag i år.

Biolipox är ett forskningsföretag med inriktning på inflammatoriska sjukdomar. Deras mest värdedrivande projekt är PEG2-hämmare som man driver i samarbete med Boehringer Ingelheim sedan två år tillbaka. Avtalet mellan de bägge är fördelaktigt och bedöms omfatta ett milestone paket om upp mot 300 miljoner dollar. Biolipox har dessutom ett par projekt till som man driver och dessa är påväg in i klinisk fas.

Anser att storlek är viktigt för alla de små forskningsbolagen men det är ingen perfect match mellan dessa bägge. Att utveckla läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar innebär en något lägre risk än normal läkemedelsutveckling men det kommer ändå tillföra ökad risk i verksamheten för Orexo. Dessutom ser prislappen för Biolipox något hög ut och deras balansräkning svag. På lång sikt kan detta vara en bra affär men på kort sikt kommer det sannolikt bli tal om en nyemission.

Att man dessutom byter ut VD Zsolt Lavotha till Biolipox VD skapar viss oro för om allt är som det ska i Orexo eller om det kommer behöva städas.

Jag får bara bit i det sura och lämna bolaget för ett tag. Är man det minsta osäker är det meningslöst att hänga kvar bara för om det är fel att lämna nu. Det går fler tåg.

Tillägg/miss: Har missat att det i och med denna affär kommer ett aktieägartillskott om 15 miljoner euro att tillföras Biolipox. Det förändrar inte antal aktier som är fast till 8.56 miljoner nya. Totalt ger detta en fördelaktigare prislapp plus att finanserna ser klart bättre ut, vilket minskar risken för en nyemission.

Dessutom är nu priset på Biolipox nästan 20 procent lägre än ursprungsvärderingen. Räknar från den sista juni med dagens aktiekurs ger det ett bolagsvärde om 693 miljoner kronor samt medföljande likvida medel om ca 220 miljoner kronor inkl. förvärvet av Inflazymes tillgångar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?