Post entry

Orexo förväntningar och förtroende från marknaden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rapportperioden för Sveriges bolag har börjat svajigt med några positiva och några negativa överraskningar. Marknadskrafterna sätter priset på aktierna utefter det förtroende och de förväntningar som mäklarna har för företagen. Aktiepriset är det "sanna" värdet av företaget.

Min reflektion är att vissa företag har det tuffare än andra företag och det är ju det som är grunden för att jag som sparare ska kunna göra bra affärer och köpa aktien "billigt" eftersom jag har ett annat förtroende för företaget än vad marknaden som helhet har för företaget. I Orexos fall tycker jag att "marknaden" är väldigt konservativ. Som både Krax och redaktionen visat så har ett antal mycket positiva nyheter redovisats för företaget men det har ändå inte resulterat i någon nämnvärd förändring av företagets värdering. Efter nyheten om att Abstral blivit godkänd av FDA i USA så blev det en förskjutning uppåt med cirka 14% men har sedan sjunkit tillbaka något i väntan på "bättre" nyheter.

Min gissning är att marknaden har dåligt förtroende för Orexo och att man inte tror att nyheterna som givits kommer att innebära bättre resultat. Min förväntning är att Orexo kommer att redovisa en rapport som visar på högre försäljning av Abstral i Europa och att man dessutom lyckas visa svarta siffror för det fjärde kvartalet. Lyckas Orexo infria dessa förväntningar tror jag att det finns förutsättningar för att marknaden kommer att omvärdera företaget och påbörja en korrigering av kursen mot något som närmar sig den värdering som Redeyes senast analys visar.

Som sparare är det många gånger frustrerande att "tro" sig veta att man sitter på ett guldägg som man bara väntar på att marknaden ska hitta. Ibland önskar jag att man kunde veta när marknadens omvärdering kommer att ske så att man kan placera sina pengar i företaget vid rätt tillfälle. Samtidigt är det ju tjusning med aktiesparandet att allting inte är självklart för då skulle det ju inte gå att göra de fantastiska kursresor som man hoppas och tror på.

Våren kommer och med den en omvärdering av Orexo på grund av att företaget vänder till att visa svarta siffror på bottenraden åtminstone för fjärde kvartalet och dessutom en fortsatt ökning av försäljning av Abstral i Europa. Den nya chefen och försäljningsstarten i USA kommer att ge ytterligare skjuts. Rapporten som kommer om en dryg vecka blir startskottet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?