Post entry

Orexo: Dags för omtag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Orexo har ett tungt år bakom sig och aktien tillhör förlorarna. Men det finns två-tre triggers runt hörnet och en enorm game-changer på horisonten. Rådet blir spekulativt köp.

För drygt 1,5 år sedan började jag följa Orexo inför en förväntad kraftig marknadsandelsökning för Zubsolv som följd av att ett avtal med UnitedHealth skulle kicka in med start 1 juli. Caset beskrevs i denna blogg;

http://www.redeye.se/aktiebloggen/orexo-dags-att-tro

Marknadsandelen ökade stadigt från 2,5% till som mest 6% men sedan började huvudkonkurrenten Indivior (fd Reckitt-Benkiser), tillverkare av Suboxone priskonkurrera. I augusti tvingades Orexo meddela att CVS skulle plocka bort Zubsolv från listan över föredragna läkemedel mot opiatberoende från 1 januari 2016. Orexo togs på sängen av beskedet och aktien föll 30% på en dag. Den beräknade marknadsandelsförlusten till följd av CVS beslut uppgick till 0,7% och det är ungefär vad Zubsolv har tappat nu.

Jag kan också konstatera att jag från början varit alldeles för positiv med avseende på bolagets break-evenpunkt. Bolaget ligger idag runt 5,5% marknadsandel men förlorar fortfarande pengar. Det krävs nog en marknadsandel på 6.5-7% för Zubsolv för att Orexo ska börja tjäna pengar. Enligt bolaget har man flera nya avtal som kommer börja ge positiv effekt på marknadsandelen redan i mars och som i princip kan motverka hela CVS-tappet. I så fall är man snart snubblande nära att tjäna pengar igen.

Men varför ska man köpa aktier i ett bolag som har uppenbara problem att ens nå break-even? Med ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor krävs ju en årsvinst på 75 miljoner kronor årligen med ett PE-tal på 20x. Med dagens "marknad" om cirka 600,000 patienter (i USA) och en långsiktig marknadsandel på 10% räknar ABG med att Orexoaktien är värd 100 kronor. 10% marknadsandel skulle innebära en årsomsättning på en dryg 1 miljard kronor och en vinst per aktie efter full skatt på cirka 5 kronor.

Det som kan ändra Orexocaset TOTALT är om politikerna i USA kunde driva igenom lagändringar som gör det lättare för opiatberoende att få vård. Efter veckans besked att ett sådant lagförslag stöds enhälligt i ett senatsutskott tycks tidpunkten för när det kan bli verklighet vara närmare än någonsin. Brasklapp; det är valår i USA och lagändringar tenderar att skjutas på framtiden. Å andra sidan; förslaget stöds av såväl republikaner som demokrater så det råder ett politiskt konsensus i USA att opiatberoende är ett folkhälsoproblem. Om/när lagen ändras tillåts ackrediterade läkare behandla 5 gånger fler patienter, vilket tros leda till att en stor pool av underdiagnosticerade och obehandlade patienter går in i behandling. Det kan öka den potentiella "marknaden" till 2-3 miljoner patienter.

Förutom att det så klart är lättare för Orexo och Zubsolv att ta en hög marknadsandel av nya patienter (jämfört med att försöka locka över patienter från Indivior) så får en potentiell 4-dubbling av marknaden enorma konsekvenser för vinstpotentialen i Orexo. Aktien skulle kunna stiga multiplar av dagens 56 kronor.

Om lagändringen är en total game changer med svårbedömd timing så finns två positiva katalysatorer på kort sikt;

  • Som beskrivet ovan har den negativa CVS-effekten nu fått fullt genomslag i Zubsolvförskrivningen. De nya avtalen som bolaget tror kan offsetta CVS mer eller mindre helt bör börja påverka Zubsolv positivt i mars.
  • Gårdagens utlicenseringsdeal med Astra var sannolikt den första av tre. Orexo har haft flera delegationer av 50 personer från läkemedelsbolag på besök i sitt datarum. De två rättigheter som är till salu är Zubsolv utanför USA och det smärtlindrande preparatet OX-51. En grov gissning är att Orexo kan erhålla 100 miljoner kronor för vardera dessa två. Timingen är gissningsvis före sommaren.

Som ytterligare bekräftelse på caset har VD och flera andra insiders synts som köpare på insiderlistorna.

http://insynsok.fi.se/SearchPage.aspx?bolagid=699&reporttype=0&culture=sv-SE&fromdate=2015-03-18&tomdate=2016-03-18

Slutsats: Orexo är fortsatt en högriskinvestering men med superreward om lagförslaget i USA blir verklighet. Aktien är översåld och bortglömd men flera närstående katalysatorer kan ändra bilden snabbt. Jag har köpt en spekulativ position i Orexo.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?