Post entry

Portföljrapport augusti 2010 + valet + HQ Bank

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Äntligen har valtemperaturen höjts och man märker att det är valtider. Det är fantastiskt att mer än halva Sveriges befolkning har börjat förstå att Alliansens politik är den bästa för Sveriges framtid. Nu går valet in i ett mycket spännande läge och jag ser fram emot fler debatter. Ju mer man hör Anders Borg och Fredrik Reinfeldt desto bättre känns det och jag känner framtidshopp.

En sak jag har lagt märke till i det senaste är att många sossar har tagit upp högerns historik för att på det sättet skrämma befolkningen och ”avslöja” de nya moderaterna. Men de tittar inte på sin egen historia och allt de har förstört för Sverige. Tvärtom menar dessa sossar att de gjorde ett fantastiskt arbete under 2ww, efterkrigstiden och ”folkhemsbyggandet”. Sanningen är ju den att vem som helst hade kunnat göra ett bra jobb då eftersom Sverige inte var sargat av kriget som alla andra länder. Det var inte socialdemokraternas förtjänst att Sverige hade framgång under de årtiondena, det var omvärldens situation som gjorde det möjligt. (Att diskutera Sveriges feghet att inte gå emot Hitler får vi ta en annan gång. Men jag är övertygad om att Svenskt stål tyvärr förlängde kriget och indirekt såg till att många medmänniskor i andra länder fick sätta livet till i onödan.)

Vänsterblocket tror att Staten kan trolla fram pengar och arbete. Det som vänsterblocket inte förstår är att det inte är Staten som ordnar arbete till ungdomar och andra. Arbetstillfällen kommer ifrån att medborgare och människor som bor i Sverige startar företag. Därför måste Sverige ha lättare regler och skattelättnader för att kunna starta företag och på det sättet kunna anställa. Dessutom finns det massor av arbete att få, problemet är att mängder av ungdomar inte vill ta de jobb som finns. Eller också har de inte den kompetens som behövs eftersom de har studerat de roliga och fräcka linjerna och inte de kurser där behovet finns. Och så har vi LAS. Sist in först ut-regeln är en fullständig katastrof. Det är ju sossarna och LO-packet själva som har skapat en regel som tvingar företagen att säga upp ungdomarna först. Man kan hoppas att de använders sig av en gnutta sunt förnuft och åtminstone viss logik och inser att om man tar bort sist in först ut-regeln så kan företag anställa ungdomar.

Man blir så irriterad på HQ Bank. Vilken sorts människor jobbar på dessa banker. Tror de att de leker med Monopolpengar som de kan tävla med? Ibland undrar jag om de anställda har tävlingar där deras dialoger handlar om hur många procent de lyckades öka kundernas portföljer. ”Kolla, jag lyckades få upp portföljen 50 procent på en vecka!” ”Kolla jag då, jag lyckades få 65 procent!” ”Å, nej, nu förlorade jag alltihop, hela deras sparkapital. Men strunt i det, jag får ändå min lön. Och herr och fru Rik klarar sig ändå.”

Det är trista tider på börsen. Mycket osäkerhet och rädsla gör att varenda liten statistisk siffra påverkat börsen nedåt. Med sorg har jag sett hur HQ Bankskristen har gjort att Öresundaktien har gått ner många procent. Från + 50 % för några månader sedan till – 10 %. Hälften av mina innehav står på minus nu. Det är inte kul, men jag får ha is i magen och tänka framåt. Aktiestinsen inspirerar mig ständigt! Köp, och sälj inte! Jag har investerat i Skanska denna månad. Låg skuldsättning och bra direktavkastning.

Idag den 31 augusti 2010 är portföljens värde 420 000 kr . Så här ser portföljen ut.

Ratos 15,5 %

HM 13,6 %

Tele2 11,5 %

Kinnevik 10,3 %

Öresund 9,2 %

Skanska 7,7 %

Questerre 5,2 %

SäkI 4,9 %

Axfood 4,8 %

Latour 4,5 %

Avanza 4,4 %

Lundbergs 4,3 %

Svolder 2,5 %

Midway 0,9 %

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?