Post entry

Öresunds förnuftigheter - klipp från årsredovisningen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I Öresunds årsredovisning finns en del tänkvärdheter. Här är några exempel:

SUB- vadå sa’ du?

I korthet är ett så kallat subprimelån ett lån till personer med låg kreditvärdighet till relativt hög ränta.

De beskriver att följderna av att husägarna inte klarar av att betala på sina lån är att konsumtionen i USA kommer att dämpas, och att företagen blir försiktigare och anpassar sig till tider med dyrare kapital.

Min kommentar: Det är fiffigt att passa på att reda ut det begrepp som varit modeordet under hösten. Det indikerar att styrelsen i Öresund har grepp om situationen.

”drivna av girighet vi var, nu vi äts upp av den” Barbossa Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Här slår Öresund ett slag för starka aktieägare. De påpekar att det var anställda tjänstemän som konstruerade, marknadsförde och sålde kreditinstrumenten som nu förorsakat oro på hela den finasiella marknaden.

Min kommentar: De starka ägarna i investmentbolaget heter Hagströmer och Qviberg.

”Om du vill veta vad pengar är värda så försök att få låna” Benjamin Franklin

De isländska bankerna erövringståg, med lånade pengar och komplicerade finansieringslösningar får enlig Öresund, Njals Saga att framstå som en barnberättelse.

Den som lånar pengar för tio procent och sedan lånar ut dem för fem kommer inte att klara sig i längden. I vart fall skulle det överraska Öresund om den affärsmodellen röner långsiktig framgång.

”ingen vill veta var du producerat din tröja” Raymond & Maria i fri tolkning av Öresund

Att fånga torsk i Nordatlanten, som sedan skickas till Kina för att rensas och paketeras, för att därefter skickas tillbaka till Sveriges konsumenter är sannolikt något som kommer att ifrågasättas allt mer. Likaså kan man fråga sig hur länge ovanan att dricka vatten som tappas i Italien och fraktas med lastbil till Sverige kommer att hålla i sig.

Öresund tycker att bolaen borde ta mera miljöansvar. De vill medverka till att verksamheten inte skiljs i från miljöhänsyn.

”Dra lärdom av gårdagen, lev för dagen, ha hopp för morgondagen” Albert Einstein

Öresund konstarerar förnumstigt att det mesta oftast redan har
hänt innan individen har hunnit reagera, vilket visar att kollektivet är smartare än individen.

Så sammanfattar de betryggande:

Sammantaget innebär detta att vi tror att det värsta är över vad gäller börsens svaghet. Osäkerheten är dock som sagt stor, men vi kan skymta ljus i slutet av tunneln.

Min kommentar: Detta om något visar att man inte skall vara alltför säker. Det fanns fortfarande mycket att vinna för den som gick ur, eller säkrade sina innehav vid årsskiftet. Börsen kom att falla ytterligare under våren 2008, som vi alla vet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?