Post entry

Optimism på börsen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En och annan månraket verkar lyfta nu! Precise Biometrics + Tactivo + Apple = Sant.

Ja, vi ser en optimism på börsen dessa dagar. Flera aktier lyfter genom skyarna. Grattis alla som ridit vågorna och ni som inte gjort det ännu, håll ut. Trots det dåliga klimatet med Grekland så tror jag att börsvärlden börjar vänja sig vid dåliga nyheter och dåliga nyheter har mindre effekt. Vi snart ser ett slut på denna kris som plågat oss. 2013 - 2014 borde vi vara helt läkta. Men aktier har inga garantier. Teknisk analys visar på fortsatt nedgång, eventuell en uppbrytning, men det är just nu ganska oklart. OMXS30 kommer kanske drivas ned av storföretagen och precis som Placera.nu säger, av just Livbolagen. Men det finns flera aktier som kommer hålla emot och som en swingtrader gärna skulle hoppa på.

Det är med glädje idag som jag skriver lite om Precise Biometrics. Äntligen har företaget slagit igenom och alla teorier kring Apple verkar än så länge införlivas!

Ni som har följt mina tidigare blogginlägg vet att jag har rekat Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Jag är ingen teknisk aktieanalytiker utan jag sysslar fortfarande mycket med placeringssystem oberoende av tekniska analys samt vid sidan av mitt yrke som titel socialpsykolog.

Jag vill idag fortsätta att reka Fingerprint Cards. Precise Biometrics oroar jag mig inte ett dugg om. Dagens rusning är bara början på en kursdubblare. I alla fall när det kommer till historik kring företaget (hur aktien har reagerat tidigare på galanta nyheter). PB är ett företag där aktiens kultur och historia präglas av snabba ryck. Så nu är ett ytterst bra tillfälle att hoppa på tåget, 1.5 kr aktien för PB är billigt.

Fingerprint Cards tror jag tuffa på bättre än någonsin. Jag har hört av kollegor att deras asienprojekt går jättebra och önskar dela med mig av den informationen. Hoppas fortfarande att ni här ute tolkar informationen själva. Jag gillar inte att säga att jag "rekar".

Vad är då börspsykologi? Jo, för mig handlar det om aktiens rykte sammankopplat i system där variablerna är tid mellan rapporter, aktieomsättning (dvs köp och sälj), antalet aktier fria för småsparare samt tidigare historik. En viktig fråga man kan ställa sig för att få en bra uppfattning om en aktie är: Hade du som investeringskonsult rekommenderat en kund att köpa atkier för 1 miljon kronor i det företaget?

Jag sitter dagligen och försöker bryta ner en aktie och hur den uppfattas av investerare. Så egentligen tittar man inte så mycket på själva den tekniska datan så som många går, utan snarare på hur aktien uppfattas.

När det gäller långsiktighet ska man alltid titta på teknisk data och läsa på om företagets ledning och framgång i siffror. Men när det gäller medelsiktssparande så som 6månader till 2 år, kan det vara bra att investera i aktier som har historien med sig.

Därför vill jag berätta lite om företag som jag verkligen tror kommer stiga.

Dessa är det lilla bolaget Xtranet, aktien kostar 10 öre, men företaget visar på en orderstock värt HELA 75 miljoner kronor till 2012. Därefter tror jag på Aerocrine, Lucara, Blackpearl, Petrogrand, Jays, Ratos, Hansa Medical, Lundin Mining, Pricer B, Opcon, Africa Oil, Atlas Copco och CRad. Detta är företag som har riktigt konstiga trender. Det går bra för dem, ändå sitter de fast. Och det är precis dessa typer av företag man ska köpa in sig och sitta och puttra. För de är riktigt beroende av rapporter. Och framför allt Beowolf Mining. Den sist nämnda står för en riktig tenbagger och ni alla som följt Beowolf vet att det börjar hetta till i grytan. Det är motsvarigheten till gruvornas Petrogrand i norra Sverige! :)

Som sagt, är du ny med aktier, riskspridning och långsiktighet. Men åter igen, jag tror att börsoptimismen stiger. Vi har vant oss nu detta år med så många kriser och nyheter att man börjar ta dem med en klackspark. För mig är det tecken på en positiv trend uppåt om drygt ellet år eller två. Vem vet, kanske redan till hösten.

Har ni frågor kring varför jag tror mest på just dessa företag som jag nämt, PM:a mig så diskuterar vi lite! Berättar gärna om vad jag tror runt de olika aktiernas mjuka delar, dvs hur de uppfattas, vad som händer och hur det mentalt påverkar kursrörelsen.

För att förtydliga så äger jag nödvändigtvis inte de aktier jag bloggar om. Jag äger varken tex Precise eller Fingerprint. Jag saknar fler bloggare som bloggar objektivt. Men sajten har sina guldkorn som gör detta av en hobby snarare än att själv tjäna pengar!

Lycka till.

Mvh

Benny

www.bennysbucketlist.com

cyno cyno Member since Jan 13 2012

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?