Post entry

Opcon - en föraning av framtiden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är känns nästen lite smådrygt att skriva om sitt favoritbolag när kursen gått upp 17% på en dag. Hoppas ni ursäktar mig. Jag försökte i den analys jag skrev för en månad sedan skissa på en möjlig utveckling för Opcon. De tre nyheter som Opcon publicerat det senaste dygnet gör att prognosen långsamt börjar ta konkret form.

Här är en sammanfattning av dagens tre nyheter:

Nyhet 1: Opcon och svenska intressenter kring Opcon investerar i den australiensiska motsvarigheten till ”Boxpower”. Tillsammans med CoGen tar man över det redan börsnoterade och vilande australiensiska bolaget Cogen/Enerji Ltd. Som börsnoterat bolag kommer sedan Cogen/Energji Ltd att göra en nyemission för att få in ytterligare kapital för att förverkliga de planer som finns gentemot de australiensiska gruvorna som opererar utanför el-stamnätet. Återbetalningstiden ligger på knappt 18 månader enligt Opcons pressrelease. Eventuellt blir det ännu bättre efter den 1 juli 2010 då australiensiska bolag måste betala 25 AUS/ton CO2 (150 SEK/ton).

Att Opcon och svenska Opcon-intressenter satsar pengar i bolaget kommer rimligtvis ge det nya bolaget den trovärdighet som krävs för att genomföra en framgångsrik emission som skapar grunden för att starta projektet som har som prognos att leverera 220 Power-boxar inom 5 år (220 Power-boxar motsvarar ett försäljningsvärde på ca 2,2 MDR och ovanpå detta ska vi även lägga till service-avtal som troligtvis löper på 10-15 år).

Nyhet 2: Opcon har fått order på ytterligare fem Opcon Powerbox till Australien för leverans 2009/2010. Ordervärdet överstiger 50 mkr. Powerboxarna ska levereras till CoGen/Enerji Ltd. Fortsättning följer med en potential 350 större aktiva gruvor där de större har kapacitet för 8 powerboxar. Sedan följer en identifierad marknad med kompressorstationer vid gas pipelines, aluminiumsmältverk, cementtillverkare och andra processindustrier med stora mängder spillvärme.

Nyhet 3: Opcon förvärvar 100% av Saxlund. Detta innebär att Opcon tillförs närmare 300 MSEK i omsättning, ett positivt kassaflöde och en försäljningsorganisation bestående av egna försäljningskontor och 25 partners. Tidigare hade Opcon avtal om att förvärva 75% av bolaget, men motsvarande 25% av ägarna var inte helt övertygade om att sälja till befintliga villkor. Priset för Saxlund är någonstans 75-80 MSEK och betalas via 18 MSEK kontakt och en riktad emission som ger 7,9% utspädning. Det känns som ett högst rimligt pris för något som ökar Opcnos omsättning rejält och skapar synergieffekter. Saxlunds ägare blir nu Opcon-ägare där de högst troligt kommer finns lockup-klausuler som innebär att de inte får sälja sina nya aktier inom ett eller flera år. Uppenbarligen har de fått information om Opcon som gör att de tror på bolaget och vill bli ägare. Enligt uppgift var det fler bolag som var intresserade av att köpa Saxlund så de var inte på något sätt tvingade att acceptera att bli aktieägare i Opcon.

En aspekt av avtalet som skapar ytterligare trygghet kring Opcon och affären är att Opcons styrelseordförande och huvudägare Mats Gabrielsson garantera att de nya aktieägarna har möjlighet att realisera en del av Opcon-aktierna och garanterar att han köper 240.000 Opcon-aktier om så krävs (som en kompromiss då vissa av Saxlunds ägare ville ha större kontantandel).

Summering: Det ser bra ut. Opcon kommer dock behöva ett antal år på sig innan det blommar ut, men , men då talar vi kurser på helt andra nivåer än idag. Med lite tur och god timing kan det bli riktigt, riktigt bra.

//

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?