Post entry

Opcon - bästa miljövalet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2005 var ett brytningsår för Opcon då bolaget påbörjade förvandlingen till ett miljöteknikbolag. Det var då som nuvarande storägaren och finansmannen Mats Gabrielsson samt nuvarande VDn Rolf Hasselström en solig dag satt bredvid varandra i sulkyn på Solvalla travbana och utbytte ideér. Det var då som hästen som dagen före ätit ett stort lass bönor, plötsligt bromsade in för att... nja, den kraftiga inbromsningen innebar i alla fall att de gamla kompisarna trillade av och landade rakt - i "spillvärmen". Det var då som Gabrielsson, efter att ha studerat Hasselströms oförutsedda "tanning" utbrast: - Här behövs verkligen lite "cleantech"! - Jag betalar, så får du fixa upp skiten Rolf!

Sanningen är den att det fanns också en hel del elände att rensa upp i gamla Opcon och via Gabrielssons kapitalstarka intåg i koncernen så påbörjades en lyckosam upprensning ledd av Hasselström. Successivt började sedan en finansiell turnaround att skönjas i horisonten, delvis hjälpt av en stororder av utbyteskassetter till Saab. Och idag kan vi med gott mod konstatera att Opcon lyckats bli ett högintressant "cleantech-bolag" inom energieffektivisering och miljöteknik. På börsen har dock Opcon haft det betydligt tuffare sedan "miljöbubblan" brast men de senaste dagarna har aktien återuppväckts tack vare en ny genombrottsorder för koncernens stora framtidshopp - Opcon Powerbox!

Opcon Powerbox grundar sig på en expanderlösning från dotterbolaget SRM (Svenska Rotormaskiner). Teknologin möjliggör återvinning av spillvärme från industriella processer och spillvärmen återvinns som el. Teknologilösningen är unik eftersom den möjliggör återvinning från så låga temperaturer som 55 grader, till en kostnad av 20 öre per kilowattimme, vilket gör powerboxen till ett mycket konkurrenskraftigt erbjudande då det dels innebär lägre energikostnader för kunden men också lägre utsläpp av CO2, då 3100 ton CO2 kan sparas per år från en enda box. Marknadsmöjligheterna är även gigantiska och rent teoretiskt så skulle det finnas en marknad för 9 000 boxar, bara i Europa, vilket skulle innebära ett teoretiskt marknadsvärde på 63 miljarder kronor, beräknat på ett pris per box om 7 miljoner kronor. Vägen från puppa till fjäril har dock tagit ett par år men med hjälp av två lyckosamma mindre förvärv ser nu teknologin ut att vara mogen för sin skördetid, dels då orderingången börjat ta fart men också dels för att bolaget, trots finanskris, fått utökat kreditutrymme från sin huvudfinansiär, vilket nu möjliggör en snabbare tillväxt.

En annan marknad som Powerboxen nyligen fått ett genombrott inom är inom sjöfarten där teknologin lämpar sig för fartyg med maskinstyrka på över 15 000 kilowatt. Här återvinner powerboxen energi genom att använda avgasvärmen som ligger i kylvattnet, vilket ökar effektiviteten i motorn vilket sänker bränsleförbrukningen med 10 procent samt bidrar till en sänkning av CO2 med 10 procent. Ett ramavtal slöts nyligen med Wallenius Marine vilket på sikt bedöms leda till att rederiet implementerar powerboxen på samtliga fartyg. Då det idag finns cirka 55 000 fartyg i Panamax-klass torde detta innebära en teoretisk marknadspotential på nästan bisarra 385 miljarder kronor. Dock så finns sannolikt den största potentialen inom nybyggnation, men med tanke på att ett stort containerfartyg förbrukar 60 000 ton bunker per år innebär detta en besparing på cirka 2 miljoner USD per år, vilket ger en mycket kort payoff-tid.

Utöver powerboxen finns det även en mycket stor potential inom dotterbolaget SRE (Svensk rökgasenergi) som fokuserar på energieffektivisering, rökgaskondensering samt torkning av skogsavfall. SRE har vuxit kraftigt det senaste året bl.a. inom pelletstorkar och bolaget har bara under Q4 ifjol offentliggjort orders på cirka 38 miljoner kronor. Märkbart är även att nya användningsområden ständigt exploateras och nyligen fick bolaget en order på rening av komplexa rökgaser inom tung industri och tidigare ifjol fick även bolaget flera orders på system till bioenergianläggningar för växthus. Ytterligare håller bolaget på med ett stort samarbetsprojekt med en kinesisk myndighet vilket på sikt kan innebära en stor potential för bolagets temperaturtorkar för bioenergi då Kina representerar världens största marknad för biomassa.

Opcon Powerbox samt SRE skall enligt ledningen även vara den största drivmotorn till att Opcon når en omsättning på 1 miljard kronor år 2010 med en ebit-marginal på över 10 procent. Med ett nuvarande börsvärde på drygt en halv miljard kronor så finns det således en uppenbar uppsida hos aktien ifall bolaget ger en vink om att dessa mål kommer att nås. Nettoomsättningen för de nio första månaderna ifjol uppgick dock endast till drygt 280 miljoner kronor, vilket tyder på att ledningen räknar med en kraftig organisk tillväxt framöver. Och utöver powerboxen och SRE finns det även flera andra dotterbolag i koncernen som sannolikt vill vara med om att bidra med tillväxt och uttrycket "många bäckar små" personifierar dessa mer än väl.

SEM som bland annat tillverkar tändsystem fick i höstas en fördubblad order av statorer till Scania-Cummings insprutningssystem XPI för dieselmotorer. Uppskattningsvis bör detta innebära ett årligt omsättningstillskott på 150 - 200 miljoner kronor med början från innevarande år. Ytterligare så har SEM framgångsrikt lyckats introducera digitala tändsystem för småmotorer samt fått ett marknadsgenombrott för tändsystem för gasmotorer.

Dotterbolaget SRM som powerboxen härstammar från ser även högintressant ut ur flera utfallsvinklar. Den största potentialen finns onekligen inom naturgas där bolaget 2007 fick en genombrottsorder för ett kompressorsystem för hantering av naturgas åt ett av Rysslands största oljebolag. Systemet används till att ta vara på gas som tidigare "facklats" bort. Ryssland bedöms fackla bort 50 miljarder normalkubikmeter gas varje år, vilket innebär stora utsläpp av CO2 och ett lagförslag förbereds om ett förbud mot detta samt krav på att gasen tas tillvara. Detta innebär att en miljarmarknad öppnas för dessa system vilket på sikt kan leda till ytterligare tillväxt för Opcon. Ytterligare har SRM framgångsrikt lanserat en lösning med vattensmorda tryckluftskompressorer som reducerar oljadimma i oljeindustrin samt även lanserat ett system för uppgradering av biogas till fordonsgas. Till sist fick även SRM i höstas en intressant genombrottsorder på en kylkompressor till Airbus 380, som bedöms generera årliga orders på ett antal miljoner kronor under flera årtionden framöver.

Letar vi oss slutligen vidare bland Opcons mindre dotterbolag så hittar vi Autorotor samt REAC. Autorotor är högintressant då de tillverkar luftsystem för bränslecellsmotorer och även fastän det ännu spås ta åtskilliga år innan teknologin får ett ordentligt genombrott så sitter Autorotor idag i en fördelaktig marknadsposition då de har en marknadsandel på nästan 50 procent. På kort sikt finns dock möjlighet till hyggliga volymorders då bolaget avslöjat att bl.a. bränslecellsmotorer för truckar kan vara på väg mot ett genombrott. REAC som tillverkar ställdon till bl.a. rullstolar är också inne i en positiv marknadstrend och via fjolårets förvärv av danska Balle A/S så blir REAC en hyfsat stor aktör inom "health care".

När vi slutligen tagit oss genom denna djungel av lovande dotterbolag så finns det onekligen en mycket stor potential kring lilla Opcon och frågan är om inte marknaden tycker att bolaget är för diversifierat? Med en orderstock på över 600 miljoner kronor så känns bolaget dock rätt tryggt och med tanke på att allt fler pusselbitar börjat falla på plats är sannolikheten stor för att Opcon inom snar framtid kommer att gå upp i full galopp, till den travälskande Gabrielsson förtjusning och sannolikheten är även stor att loppet kommer att sluta i ett par extra ärovarv för aktieägarna, för med en nyligen genomförd nyemission på 73 miljoner kronor så finns det gott om tillväxtbränsle framöver. Opcon känns som det tryggaste och förmodligen det bästa miljövalet på börsen - då energieffektivisering och miljöteknik har alla förutsättningar att trotsa de mörka konjunkturutsikterna - och få Opcon att ställa sig uppe på podiet som en av årets börsvinnare!

(Historien om traväventyret på Solvalla är givetvis påhittat)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?