Post entry

Mer än så ska vi ha för Tricorona!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Opcon la idag ett bud på Tricorona som innebär att du som aktieägare i Tricorona får en nyemmiterad aktie i Opcon för 6,5 Tricoronaaktier. Marknaden valde att höja Tricorona med några få procent samtidigt som Opconaktien sänktes med 5%. Baserat på nuvarande kurser ligger budet på 7,15 kr, vilket får ses som ovanligt snålt mot dagens stängningskurs på 6,8. Flera storägare i Tricorona har redan tackat nej till erbjudandet och jag förstår dem. De två bolagen har redan ett samarbete inom området tekniköverföring och mer än så tycker jag inte att det ska bli. De synergieffekter som skulle ges av en sammanslagning är begränsade för Tricoronas del, och ligger inom mindre viktiga segment så som tekniköverföring, medan den stora intjäningsförmågan ligger i den rena utsläppshandeln. Där har jag svårt att se att Opcon har mycket att erbjuda som inte Tricorona kan sköta bättre självt.

Bortsett från att jag inte ser några större synergieffekter så vill jag överhuvudtaget inte ha några aktier i Opcon.... Trots en omsättning på 450 miljoner kronor under Q1-Q3 2009 har Opcon haft svårt att nå lönsamhet. Under Q1-Q3 hade bolaget ett resultat efter skatt på 10,2 miljoner kronor; ställt emot värderingen på dryga 1,1 miljarder känns Opcon inte billigt.

I samband med offentliggörandet av budet gick Opcon dessutom ut med nya uppdaterade målsättningar. De skriker högt det får man säga, men frågan är om de kan leva upp till målen. Bolaget räknar med att nå en omsättning på 2 miljarder 2013, alltså en ökningsökning på nästan 200% på 3 år. Ledningen räknar med en enorm tillväxt för försäljningen inom alla segment, men jag ställer mig tveksam till om målen är helt realisktiska. Dessutom måste man få ordning på marginalerna och börja leverera större vinster. Målsättningen är en rörelsemarginal på 10%, vilket ger ett rörelseresultat på 200 miljoner kronor om bolaget når sina högt ställda mål. Med ett resultat efter skatt på 145 miljoner kronor skulle bolaget i dagens läge vara värderat till P/E 7,9. Det skulle i sig inte vara en särskilt hög värdering om bolaget uppnår den enorma tillväxt de har som målsättning, men man måste ha i åtanke att denna värdering är baserad på 2013 års resultat och högt ställda mål.

Om målet om ett rörelseresultat på 10% är lika högt kastat som en omsättningsökning på 200% så ser värderingen på Opcon skyhög ut. Uppsidan får om de lyckas leverera ses som ganska fin, men fallhöjden är enorm. Jag säger som aktieägare i Tricorona - Nej tack Opcon. Tricorona är fortsatt lika lågt värderat som förut, och priset på utsläppsrätterna är åter över 13 euro. Visst är risken hög i Tricorona, men jag ser inte risken som lägre i Opcon. Jag skulle bli förvånad om budet går igenom, och definitivt tappa förtroendet för ledningen i Tricorona om de rekommenderar att tacka ja. VD Nils von Zweigbergk på Tricorona har tidigare uttryckt sin övertygelse för att CER-systemet kommer att fortsätta även efter 2012, och då skulle det vara rent ut sagt dumdristigt att sälja till dagens budnivå. Vill Opcon verkligen ha Tricorona får de nog se till att höja budet rejält, och jag skulle definitivt inte sälja till priser under 10 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?