Media knäcker Opcons aktiekurs
2010-06-28 06:24Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Miljöteknikbolaget Opcons aktiekurs har rasat med 20 procent på en vecka och med drygt 50 procent sedan årsskiftet. En stor del till kursfallet beror sannolikt på negativa skriverier om bolaget i media som började när Opcon lade bud på Tricorona och som nyligen förstärktes då det kablades ut uppgifter om en potentiell konkurrent till Opcons Powerbox.
Den 17 juni pressmeddelade Opcon att bolaget fått en ersättningsorder från australiensiska Enerji gällande tredje generationens powerbox som är bolagets teknik för att framställa el ur lågvärdig spillvärme, vilket tidigare varit svårt att hitta kommersiella teknologilösningar för. Ordervärdet uppgick till 5 Mkr vilket även inkluderade returleverans av den gamla powerboxen som enligt Opcon kommer att användas i annat syfte. Även fastän en ny generation, vilket torde vara en produktförbättring jämfört med den gamla, borde ha varit en positiv nyhet tillsammans med att Opcon fick hyfsat betalt för ersättningsordern, var dock just 17 juni en dålig dag att skicka ut pressmeddelanden om orders som returneras, för samma dag publicerade Affärsvärlden, Ny Teknik, TV4 samt SVT artiklar och nyhetsinslag om en konkurrent till powerboxen.
Konkurrenten som plötsligt dykt upp är det svenska företaget Exencotech som utvecklat en teknik där paraffinrör gör el av spillvärme från så låga temperaturer som 25 grader, vilket är betydligt lägre än powerboxens miniminivå på 55 grader. Affärsvärlden som bedrivit hetsjakt på Opcon sedan budet på Tricorona, dammade kvickt av en gammal artikel från 2008 och kryddade den med att det fanns risk för att Opcons potentiella kunder nu istället skulle vänta ut den nya teknologin som Exencotech är på väg att industrialisera samt att ytterligare belysa att det i USA fanns konkurrenter i samma nisch som Opcons ORC-teknologi. Det är således inte förvånande att just media ligger bakom det säljtryck som pressat aktiekursen den senaste veckan men finns det verkligen någon anledning till att vara så värst orolig?
Låt oss först börja med att påpeka att Affärsvärlden verkar ha en personlig vendetta med Opcons styrelseordförande och största ägare, draken Mats Gabrielsson. Detta har utmynnat i en, åtminstone om man läser bakom raderna, smutskastning av Opcon då tidningen tydligt försöker manipulera läsaren genom att ge en förvånansvärt subjektiv bild av bolaget. Läser du tidningens artiklar i samband med Opcons bud på Tricorona känns det som att färdas tillbaka till Romantiken då journalisterna offrar fler skrivtecken på att beskriva möblemanget i Tricoronas kontor, lukten i Opcons lokaler samt Opcons VD:s bostadsläge än att förklara syftet med samgåendet. Ytterligare gör journalisterna djupdykningar i VD:s personliga ekonomi samt skrev att Gabrielsson är en ”hal skojare” vilket fick styrelseordföranden att gå i taket och stämma tidningen för grovt förtal. Det är alltså skandaljournalistik samt ”skvallerpress” på hög nivå och deras tidigare framgångar med att avslöja skandaler på börsens periferilistor har uppenbart gått dem åt huvudet. Därmed blir det även tydligt att tidningen försöker förvränga Opcons konkurrensbild i artikeln om Exencotech där de avslutar med att informera om att det finns betydligt större konkurrenter i bl a USA, även fastän de försöker tona ner att dessa egentligen inte är konkurrenter eftersom deras teknologier lämpas för större temperaturskillnader, alltså inte för utvinning av el från lågvärdig spillvärme. Men låt oss nu glömma Affärsvärldens skickliga journalistik och istället ägna oss åt Exencotech som det kanske ännu inte finns så stor anledning att vara så orolig för.
För det första bör man i detta läge beakta att Exencotech ännu bara befinner sig på prototypstadiet där en liten anläggning nu testas vid Sollentuna kommun. Produkten är alltså bara i början på sin industrialiseringsprocess vilket vanligtvis är tidskrävande och Opcon har även ett försprång då serieproduktion först beräknas påbörjas under 2013. Ytterligare har Exencotech behov av kapital till industrialiseringsprocessen vilket i dagens marknadsläge kan innebära svårigheter och ytterligare tidsförskjutningar i planerna och det är ju inte alls säkert att produkten överhuvudtaget håller måttet inom alla applikationsområden som den riktas mot. Därmed tror jag knappast att det i dagsläget är så värst många kunder som idag väljer att vänta på tekniken som Affärsvärlden vill framhäva och vanligtvis är det även oftast så att det tar förvånansvärt länge innan referensanläggningar börjar generera volymorders.
För det andra är marknaden för utvinning av el ur lågvärdig spillvärme enorm och Exencotech:s grundare menar även att Opcons powerbox är en konkurrent i vid bemärkelse och att marknaden är såpass stor att den räcker till åt alla. För det tredje ligger elproduktionskostnaden för Exencotech:s teknik på 26 öre per kWh vilket är 6 öre mer än powerboxen. Här är det dock viktigt att påpeka skillnaden mot t ex vindkraft där produktionskostnaden beräknas till ungefär 50 öre per kWh. Slutligen kan man ju fråga sig om verkligen Exencotech:s trumfkort med elframställning från 25 gradig spillvärme är så stort hot för powerboxens applikationsområden eftersom Stora Ensos massabruk i Skutskär, som installerat en powerbox, producerar restvärme som uppgår till 70 grader. De intressantaste kunderna för Opcons powerbox är ju de som producerar ”het” spillvärme som kräver nedkylning innan utsläpp i havet och som innebär kostnader vilket kan minskas med hjälp av powerboxen.
Det är ju även så att Opcon inte står och faller bara på powerboxen vilket bolaget oftast förknippas med. Koncernen har en bred verksamhet inom ett flertal högintressanta områden och tittar vi t ex på omsättningsmålet för 2013 då bolaget beräknas omsätta 2 miljarder kronor, estimeras powerboxen omsätta 725 Mkr. Detta är t ex mindre än vad Opcons bioenergi-del beräknas omsätta där vi idag finner gasellföretaget Svensk Rökgasenergi samt Saxlund som är verksamma på marknader som presterar en årlig tillväxt på 15-20 procent. Ytterligare belyste jag flera andra mer okända tillväxtområden i min föregående blogg om Opcon. Det finns dock en risk för en nyemission beroende på hur Opcon väljer att använda gaspedalen framöver. Dock fick bolaget nyligen in 32 Mkr då Opcon avyttrade sin 2,8-procentiga del i Tricorona i samband med Barcleys bud och det bör även finnas en del kreditutrymme så kanske det är onödigt att stressas över den finansiella situationen. En intressant detalj är ju även att Exencotech letar efter en industriell partner och Opcon skulle ju självklart kunna intressera sig för det lilla teknikbolaget som faktiskt sitter på en ytterligare potentiell guldgruva utanför powerboxens applikationsområden, nämligen elframställning ur tropiskt havsvatten då tekniken bedöms kunna utnyttja temperaturskillnader mellan varmare ytvatten och kallare bottenvatten till elproduktion. I mediadrevet har dock Opcons börsvärde nu rasat ner till under 600 Mkr vilket ser aptitligt ut och kan innebära fyndläge, särskilt eftersom det andra halvåret är en traditionsenlig stark period gällande orderingången.